Κριτικες Δισκων Hip-Hop / R&B

Κριτική Δίσκου: Yelawolf – Trunk Muzik 0-60

Ένας  καλός μου φίλος με  έβαλε πρώτη φορά στις αρχές της φετινής χρονιάς να ασχοληθώ με τον συγκεκριμένο rapper. Φατσικά, μόνο για  MC δεν θα τον έκανα, αφού το  στυλ του και το όλο look παραπέμπει σε ροκ τραγουδιστή ή drummer μίας μπάντας τύπου Blink 182. Όταν όμως κάθισα και άκουσα το Mixtape του τον Μάρτιο, είδα ότι εκτός το ότι πρόκειται για μία από τις καλύτερες street δουλειές του 2010, ότι είναι και αρκετά ταλαντούχος. Flow, ωραία στιχάκια και έχει μία φωνή που κομμάτι με κομμάτι γινόταν όλο και πιο φιλική στο αυτί μου. Συνυπολογίστε και την άψογη εμφάνιση του στα BET The Cypher πριν από μερικές εβδομάδες και θα καταλάβετε γιατί δεν περνάει και τόσο απαρατήρητο αυτό το LP.

.

Το πρώτο beat θα μπορούσε να είναι κάλλιστα μία δημιουργία του Lil Jon και με το ίδιο ύφος ξεκινάει ο Yelawolf την πρώτη του ολοκληρωμένη κυκλοφορία. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, ακούς έναν rapper, έναν πεινασμένο MC που ‘χει όρεξη να ρίξει μπάρες οι οποίες θα κρατήσουν τον ακροατή. Ο Drumma Boy έχει την πιο δυναμική παραγωγή του δίσκου και είμαι σίγουρος ότι θα κάνει τα ηχεία σας να ιδρώσουν. Σε κάτι τέτοια τραγούδια, ο 30χρονος καλλιτέχνης με εξιτάρει αρκετά, γιατί συνδυάζει το southern ήχο με το πολύ προσεγμένο flow του. Σίγουρα οι επιρροές του προέρχονται από διάφορα μουσικά είδη, όχι μόνο από το Hip-Hop συρτάρι και αυτό ακούγεται σε δυο-τρεις στιγμές. Εμένα πάντως, μου δίνετε η εντύπωση ότι όταν αλλάζει ρυθμό στο ραπάρισμα του, όταν ακολουθεί ένα πιο γρήγορο line dropping, θυμίζει έντονα το ρολάρισμα του Twista. Αυτό είναι καλό, γιατί τεχνικά είναι αρκετά δύσκολο για έναν rapper να μπορεί να μετατρέπει ένα πιο βαρύ ρυθμό και πιο αργό στυλ, σε μία τέτοια ταχύτητα.

Τρανταχτό παράδειγμα το «Good To Go», όπου εκεί τα δίνει όλα προσπαθώντας να σταθεί άξιος δίπλα στον θρυλικό Bun B (και το καταφέρνει). Οι συμμετοχές του «Trunk Muzik 0-60» είναι λίγες και καλές, με εξαίρεση αυτή των Rock City που προσωπικά δεν μου προσέφεραν τίποτα στο «Billy Crystal». Βέβαια, μπορεί να φταίει και το μέτριο hook αυτής της δημιουργίας, κάτι που συνέβαινε και σε μερικές άλλες περιπτώσεις. Στο πρώτο μισό του album, άκουσα αρκετά ρεφρέν να μην αποδίδουν όπως θα έπρεπε και πολλές φορές να κατεβάζουν το επίπεδο του τραγουδιού. Στο «That’s What We On» για παράδειγμα, υπάρχει το μειονέκτημα που προανέφερα συν αυτό της μέτριας παραγωγής, με αποτέλεσμα να χάνετε ένα σχετικά καλό στιχουργικά track. Τα beats που επέλεξε ο Yelawolf του ταιριάζουν, κάποια είναι πολύ καλά όπως π.χ. το εξαιρετικό «Trunk Musik ή το κολλητικό «Box Chevy», άλλα υπάρχουν κι μερικά που δεν με τρέλαιναν κι ολας. Το LP κερδίζει κυρίως από τον τον βασικό artist, που με πείθει όλο και παραπάνω ότι είναι ένας στιχουργός που το’ χει. Είτε ασχολείται με μία πιο street θεματολογία, είτε με party-time ή με ερωτικές απογοητεύσεις («Love Is Not Enough»), δεν δείχνει πουθενά να υστερεί στα lyrics του και να μοιάζει ότι κάνει κάτι που δεν τον πλαισιώνει σωστά.

Αυτό που με χάλασε αρκετά, είναι ότι από τα 12 κομμάτια τα έξι προέρχονται από το πολύ καλό του Mixtape. Έξι νέα τραγούδια είναι λίγα, γιατί εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με leaks, αλλά με κυκλοφορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί στην mastered έκδοση εδώ και αρκετούς μήνες. Έπρεπε να κρατήσει δυο-τρία καλά και να δώσει στον κόσμο περισσότερο νέο υλικό. Σίγουρα μπορεί να έπαιξε ρόλο ένα πολύ κακό μπάτζετ της Interscope και να του είπε: «Φίλε μου, βάλε τις παλιές σου ηχογραφήσεις γιατί λεφτά γι’ άλλες συνεργασίες δεν δίνουμε». Κρίμα, γιατί αν τον προσέξουν τον Yelawolf μπορεί να τους φέρει και hits, αλλά και μια χρυσή πλακέτα. Δεν είναι εύκολο αυτή την εποχή να βρεις έναν skilled MC που να μπορεί να προσαρμοστεί σε βαριά και πιο ανάλαφρα κομμάτια και να μην χρησιμοποιεί corny lines. Το «Trunk Muzik 0-60» είναι ένα CD που για το ξεκίνημα του καλλιτέχνη θα θεωρηθεί αρκετά καλό, αλλά με το tape του μ’ είχε εντυπωσιάσει ακόμα περισσότερο.

Υ.Γ.: Ακολουθεί link για να κατεβάσετε το Mixtape που είχε κυκλοφορήσει ο ίδιος πριν από αρκετό καιρό και συμπεριλαμβάνει αρκετά από τα παραπάνω tracks!

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Daddy’s Lambo»,  «Box Chevy», «Good To Go», «Trunk Muzik»

Tracklist:

1. Get The Fuck Up!
2. Daddy’s Lambo
3. That’s What We On Now
4. I Just Wanna Party ft. Gucci Mane
5. Billy Crystal ft. Rock City
6. Pop The Trunk
7. Box Chevy ft. Rittz The Rapper
8. Good To Go (feat. Bun B)
9. Marijuana
10. Love Is Not Enough
11. I Wish (feat. Raekwon)
12. Trunk Muzik

,
Trunk Muzik

.

Κατεβάστε το Mixtape Ghet-O-Vision & DJ Burn One Present YelaWolf – Trunk Muzik

ΚΑΤΕΒΆΣΤΕ ΤΟ

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος