Κριτικες Δισκων Hip-Hop / R&B

Κριτική Δίσκου: Quincy Jones – Q: Soul Bossa Nostra

To Hip Hop είναι ένα είδος μουσικής που αντλεί επιρροές από soul, jazz, funk και άλλα παρεμφερή είδη. Έτσι λοιπόν είναι λογικό να θεωρούν τον Quincy Jones θρύλο και να έχουν επιρροές, ειδικά οι producers, από αυτόν. Βέβαια, δεν είναι ανάγκη να ακούς Hip Hop για να τον θεωρήσει κάποιος «Living Legend», αν αναλογιστεί κανείς ότι ήταν παραγωγός των μεγαλύτερων επιτυχιών του Michael Jackson, όπως to «Thriller». Μετά από 15 ολόκληρα χρόνια ξανά χτυπά δισκογραφικά με το «Q Soul Bossa Nostra». Από παλιά είχε δείξει ότι του αρέσει η hip hop. Οι πρώτες επαφές ήταν το «Back on the Block» που είχε συμμετοχές Ice-T,Big Daddy Kane, Kool Moe Dee και Grandmaster Mele Mel από Furious Five. Μετά από έξι χρόνια ξανά βλέπουμε να συνεργάζεται με hip hop ονόματα όπως Funkmaster Flex, LL Cool J, Luniz και Shaq. Φαίνεται ότι του άρεσε και έτσι 15 χρόνια μετά, αποφάσισε να κάνει έναν δίσκο γεμάτο με ονόματα του χώρου, και όχι μόνο.

Όταν μιλάμε για έναν δίσκο του Quincy Jones προφανώς περιμένουμε έναν άρτιο παραγωγικά δίσκο μαζί με πολλά φωνητικά και τραγούδι. Στην παραγωγή εκτός από τον ίδιο βρίσκουμε και τον γνωστό σε όλους Scott Storch, των επίσης γνώριμο Jermaine Dupri και τον Red One, ο οποίος είναι γνωστός για τις μεγάλες επιτυχίες της Lady Gaga. Γνωστά samples σε πολλά σημεία, beats ταιριασμένα γάντι πάνω στους καλεσμένους του, έχοντας στοιχεία τόσο hip hop όσο και soul, R&B ακόμα και pop τολμώ να πω, δείχνοντας εξοικειωμένος με τις μουσικές αλλαγές. Άλλωστε τόσα χρόνια που υπάρχει έχει περάσει πολλές φορές από αυτή την φάση, οπότε «παλιά μου τέχνη κόσκινο». To πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορώ να πω ότι είναι το «P.Y.T. (Pretty Young Thing)»το οποίο έχει τον Robin Thicke που έχει αρκετά πάρα δώσε με πολλούς urban καλλιτέχνες. Αλλά και τον T-Pain, ο οποίος τραγουδάει με την βοήθεια του Auto-tune, ποιου άλλου, και δείχνει ότι ακόμα και ο Jones έχει δεχθεί την μουσική αυτή πινελιά και μας δείχνει ότι μπορεί να βγει καλό αποτέλεσμα αν το χειριστείς σωστά. Να σημειωθεί ότι το κομμάτι ότι είναι cover του γνωστού κομματιού του MJ σε παραγωγή του ίδιου του Jones.

Από το Intro, «Ironside», καταλαβαίνεις την διάθεση και το μοτίβο που θα ακολουθήσει το CD. Με έναν ήχο που σίγουρα τον έχετε ακούσει όλοι, είτε από κάποιο musical είτε από κάποια ταινία, και με έναν Talib να δίνει ένα φοβερό αποτέλεσμα, τελείως ατμοσφαιρικό. Παρά το χαλαρό μοτίβο που ακολουθεί υπάρχει μία ποικιλία ως προς τον τρόπο που πετυχαίνετε αυτό. Το μαρτυράνε βέβαια οι «άπειροι» και διαφορετικοί ο ένας από τον άλλον καλλιτέχνες. Στο CD συναντάμε από Akon, Robie Thicke, Amy Winehouse, Jamie Foxx, Usher, Mary J. Blige, John Legend έως Ludacris, T.I, B.O.B, LL cool J, Talib, David Banner, Naturally 7, Snoop Dogg, Q-Tip, Three 6 Mafia,Wyclef Jean και αρκετοί ακόμα.

Ακούμε ερωτικά κομμάτια τύπου «Secret Garden»έχοντας ένα αρκετά μεγάλο roster. Τραγουδιστό κομμάτι με διάφορες φωνές να δίνουν ο καθένας το δικό του χρώμα. Usher, Robin Thicke, Tyrese Gibson, Tevin Campbell, Barry White και τον, «μάστερ» στο είδος αν μου επιτρέπεται να πω, LL Cool J. Αισθησιακή μουσική, ωραίες φωνές και ωραίο rap, όλα μαζί να ταιριάζουν αρμονικά και ωραία. Αντιθέτως το «Tomorrow» με τον John Legend εξιστορεί για το τι θα ήθελε να φέρει το αύριο, σ’ ένα πολύ όμορφο κομμάτι.

Εκτός από τα νέα κομμάτια έχουμε και μερικές επανεκδόσεις από original κομμάτια όπως το «P.Y.T» που προαναφέραμε. Η Amy Winehouse αναλαμβάνει χρέη «Lesley Gore» σε μία αρκετά διαφορετική έκδοση την γνωστής επιτυχίας «It’s My Party», αλλά το αποτέλεσμα μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασε. O Akon από την άλλη είναι υπεύθυνος για την αναδημιουργία του «Strawberry Letter 23» του Shuggie Otis, που κυκλοφόρησε το 1977 σε παραγωγή πάλι Quincy Jones. Το κομμάτι είναι από τα highlight του δίσκου. Άλλωστε, δεν νομίζω κανείς να μπορεί να αμφισβητήσει τις φωνητικές του ικανότητες.

Εν τέλει έχουμε ένα αρκετά ευχάριστο δισκάκι με εναλλαγή συναισθημάτων κρατώντας όμως μια σταθερή γραμμή πλεύσης. Μπορεί να μην είναι αριστούργημα αλλά είναι σίγουρα μία πολύ καλή δουλεία. Ένα tip σε όποιον καθίσει και το ακούσει: Να μην μπει στην ψυχολογία ότι είναι έτοιμος να ακούσει ένα hip hop δίσκο, αλλά ότι θα ακούσει έναν Quincy Jones δίσκο με στοιχεία hip hop.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Strawberry 23»,  «Soul Bossa Nostra», «Tomorrow», «Secret Garden», «It’s My Party»

Tracklist:

01. Ironside (Feat. Talib Kweli)
02. Strawberry Letter 23 (Feat. Akon)
03. Soul Bossa Nostra (Feat. Ludacris, Naturally 7 And Rudy Currence)
04. Give Me The Night (Feat. Jamie Foxx)
05. Tomorrow (Feat. John Legend)
06. You Put A Move On My Heart (Feat. Jennifer Hudson)
07. Get The Funk Out Of My Face (Feat. Snoop Dogg)
08. Secret Garden (Feat. Usher, Robin Thicke, Tyrese Gibson, LL Cool J, Tevin Campbell And Barry White)
09. Betcha Wouldn’t Hurt Me (Feat. Mary J. Blige, Q-Tip, And Alfredo Rodriguez)
10. Everything Must Change (Feat. BeBe Winans)
11. Many Rains Ago (Oluwa) (Feat. Wyclef Jean)
12. P.Y.T. (Pretty Young Thing) (Feat. T-Pain And Robin Thicke)
13. It’s My Party (Feat. Amy Winehouse)
14. Hikky-Burr (Feat. Three 6 Mafia And David Banner)
15. Sanford And Son (Feat. T.I., B.o.B., Prince Charlez And Mohombi)

.
Strawberry Letter 23 (Feat. Akon)

About Author

Αθανάσιος Λογαράς