Μια από τις καλύτερες στιγμές για το Mainstream hip hop άρχισε το 1999 όταν ο Eminem με την βοήθεια του Dr.Dre ή άμα προτιμάτε καλύτερα ο Dr.Dre με την βοήθεια του Eminem έκαναν τέτοιο μπαμ από το πουθενά που κατάφεραν να χτίσουν παρέα μια δυναστεία τόσο για την West Coast όσο και για το Hip Hop γενικά. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που υπέγραψαν στην Aftermath με σκοπό την κυκλοφορία δίσκου με beats από τον δόκτορα που εκείνο τον καιρό το μόνο που έκανε ήταν πλατίνες. Ένας από αυτούς ήταν ο 50 cent και στην συνέχεια η παρέα του, G-Unit στους οποίους θα σταθώ απόψε. Συγκεκριμένα για ένα δισκίο που μαζί με άλλα 2 CD έθεσε αλλά στάνταρ στο ορισμό των «bangers».

.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που πρώτο άκουσα στο Mad ένα Σάββατο πρωί το «Poppin’ Them Thangs». Είναι πολλά χρόνια που το θεωρώ από τα ποιο… ποιοτικά bangers που έχουμε ακούσει μέσα στην δεκαετία. Κάτι που το βρίσκω λογικό καθώς το τρίδυμο Dre, Mel-Man και Scott Storch (μαζί ή και μεμονωμένα) εκείνη την εποχή είχαν δώσει ότι καλύτερο κυκλοφορούσε (σ.σ Still D.R.E, X κ.ο.κ). Αλλά ας τα πάρουμε λίγο από την αρχή τα πράγματα με μια σειρά.

Όλα άρχισαν μια φθινοπωρινή μέρα του Σεπτέμβρη εν έτει 2003 όταν κυκλοφόρησε το πρώτο single του δίσκου με τίτλο «Stunt 101». Το κομμάτι είναι σε παραγωγή Dre και Scott και είναι το πιο επιτυχημένο κομμάτι από άποψη charts και sales, αφού debutαρε στην θέση 13 και έχει γίνει 2 φορές πλατινένιο. Μετά την κυκλοφορία ακόμα 2-3 singles (συμπεριλαμβανομένου και του «Poppin Them Thangs») έφτασε η τελική μέρα κυκλοφορίας. Στις 23 του Νοέμβρη κυκλοφόρησε ο δίσκος με το όνομα «Beg For Mercy».

Όταν το πρώτο άκουσα ενθουσιάστηκα. Μου άρεσε πολύ αυτός ο ήχος που έβγαζαν. Είχαν ένα ιδιαίτερο ύφος, παραγωγές άψογες, στίχοι πιασάρικοι και γενικά πουλούσαν το στυλάκι που θέλανε και το κάνανε με επιτυχία.

Αυτό που μου άρεσε ήταν η ποικιλία που υπήρχε μεταξύ στα κομμάτια. Δηλαδή είχε τα «ups & downs». Για παράδειγμα εκεί που παίζει το δυνατό «Poppin them thangs» με δυνατό hook, στο επόμενο κομμάτι ακούμε το «My Buddy» που είναι σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, με πιο soft hook και πιο… «essential» couples θα έλεγα. Λίγο πιο κάτω ακούμε το άκρως χαλαρό και ερωτικό «Wanna Get To Know You». Μουσική για όλα τα γούστα με λίγα λόγια. Εκεί βασίστηκαν οι G-Unit και το πέτυχαν. Δεν ήταν τυχαίες οι δυο πλατίνες που έκανε ο δίσκος. Να σημειωθεί ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι πωλήσεις ήταν περίπου 6 εκατομμύρια.

Μέσα στο CD συναντάμε τους 50 Cent, Lloyd Banks και Young Buck. Ο Yayo εκείνη την περίοδο ήταν φυλακή και δεν είχε το δικαίωμα αναστολής για ηχογράφηση και έτσι κατάφερε να μπει σε μόλις 2 κομμάτια. Προσωπικά χαίρομαι αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση. Οι 3 βασικοί χαρακτήρες του CD ήταν άκρως απολαυστικοί. Ο 50cent, ο καλός εκείνος 50 με τα πολύ καλά hooks και τα ωραία couple του, ένας Banks που έδειξε ότι το έχει σε γενικότερο επίπεδο εκτός από τα tapes, και έναν Young Buck ο οποίος έκλεψε τις εντυπώσεις στα περισσότερα κομμάτια.

Από άποψη συμμετοχών δεν είδαμε κάτι το special παρά μόνο τον Joe και τον Butch Cassidy. Όμως στην παραγωγή βλέπουμε έναν ολόκληρο κατάλογο στα credits. Συγκεκριμένα, βλέπουμε τους Dr. Dre, Hi-Tek, Scott Storch, Sha Money XL, No I.D., Eminem, Luis Resto, DJ Twins, Denaun Porter, Red Spyda, Dirty Swift, Jake One, Nottz, 7th EMP, DJ Khalil, Needlz, Sam Sneed. Διόλου ασήμαντα ονόματα και μάλιστα για την πρώτη τους επίσημη κυκλοφορία.

Ο δίσκος αυτός για τους G-Unit ήταν το έναυσμα για μια καριέρα που φαινόταν ότι θα έχει μέλλον. Ακριβώς την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησαν τα debut album των Buck και Banks τα οποία είχαν ιδιαίτερη επιτυχία έχοντας και πολύ σωστό υλικό. Αργότερα οι G-Unit υπέγραφαν στο label τους μεγάλα ονόματα όπως Mobb Deep, M.Ο.P, The Game κ.ο.κ.

Συνοψίζοντας, ένα CD το οποίο μέσα έχει από bangers τύπου «My Buddy» και «Poppin Them Thangs» έως «Footprints» και «G’d Up». Προτείνω σε όποιον έχει καιρό να το ακούσει ας του ρίξει μια ακρόαση μιας και κλείνουν 7 χρόνια από την χρονιά που βγήκε.

Βαθμολογία:

Κομμάτια που ξεχώρισα: «Poppin them thangs», «Footprints», «My Buddy», «G’d Up», «Wanna Get To Know You», «Stunt 101»

Tracklist:

1.G-Unit
2.Poppin Them Thangs
3.My Buddy
4.Im So Hood
5.Stunt 101
6.Wanna Get To Know Ya
7.Groupie Love
8.Betta Ask Somebody
9.Footprints
10.Eye For Eye
11.Smile
12.Baby You Got
13.Salute You
14.Beg For Mercy
15.G’d Up
16.Lay You Down
17.Gangsta Shit
18.I Smell Pussy


.

Poppin’ Them Thangs – G-Unit


About Author

Αθανάσιος Λογαράς