Κριτικες Δισκων Hip-Hop / R&B

250 χλμ/ώρα: 7L & Esoteric, Nottz, Marques Houston

Ο μήνες τελειώνει και στον τελευταίο χρόνο που έχει απομείνει, θα προσπαθήσουμε να σας παρουσιάσουμε αρκετό και ενδιαφέρον υλικό. Τριπλό χτύπημα στις δισκοκριτικές μας, με την δεύτερη παρουσίαση της νέας 250 χλμ/ώρα – στήλης. Ο Nottz και οι 7L & Esoteric κυκλοφόρησαν τις νέες τους δουλειές και ο Marques Houston μου ήρθε στο μυαλό με μία όχι και τόσο καλή ολοκληρωμένη ηχογράφηση.

Το προηγούμενο μέρος του 250 χλμ/ώρα: Link

You Need This Music – Nottz

Όποιος ασχολείται με τις παραγωγές γνωστών rappers τα τελευταία χρόνια, αποκλείεται να μην έχει πέσει έστω και μία φορά στο όνομα του Nottz. Από τα χέρια του πέρασαν άπειροι καλλιτέχνες και πλέον ήρθε οι σειρά τους να ανταποδώσουν. Με το «You Need This Music» πιάνει για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό το μικρόφωνο στα χέρια του και κυκλοφορεί την πρώτη solo ηχογράφηση. Στα 14 τραγούδια παρουσιάζει μία μεγάλη γκάμα, με ενέργεια («Intro»), soulfoul ρεφρέν («You Need This Music») αλλά και αγνό hip-hop συναίσθημα («Blast That»). Το ατού του είναι οι παραγωγές και η τρωτή του πλευρά είναι το ραπάρισμα. Στην τεχνική και στην ικανότητα να κρατάει τον ακροατή συγκεντρωμένο με τις λυρικές του ικανότητες θέλει ακόμα δουλειά. Η μουσική του συνεχίζει να βρίσκεται (πολύ) πάνω του μετρίου, αλλά σπάνια θα μπορέσει να ξεπεράσει το 7/10. Οι συμμετοχές του παρέχουν τις απαραίτητες ανέσεις ώστε να μην είναι βαρετό ως προς το περιεχόμενο, ειδικά για τον κόσμο που αρέσκεται να κρίνει έναν δίσκο απ’ όλες τις πλευρές του. Για άλλη μία φορά τονίζεται το στυλ του Nottz να συγκεντρώνει μερικά radio friendly aspects με πιο προσεγμένα rap σκηνικά. Νομίζω ότι δεν ήθελε να προσφέρει ένα album που να έχει δυο-τρία μεγάλα κομμάτια που να ξεχωρίζουν, αλλά να μην ταιριάζουν με το υπόλοιπο έργο. Συγκεντρώθηκε στην συνολική του εικόνα. Έτσι, μπορεί να μην εντυπωσιάστηκα με το πρώτο του solo LP μια και δεν υπερβαίνει τα (δικά του) μουσικά διαμάντια του παρελθόντος, αλλά τουλάχιστον θα ικανοποιήσει απόλυτα όσους «Χρειάζονται την (τυπική) Μουσική Του».

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «I Do It For Yawl», «You Need This Music», «How Long Will It Last», «I Still Love You»

Tracklist:

01. Intro f. Travis Barker
02. Fair Warning
03. Blast That f. Blackmilk
04. Shine So Brite
05. You Need This Music f. Dwele
06. I Do It For Yawl f. Kardinal Offishall & Little Brother
07. How Long Will It Last? f. Joy Denalane
08. A Dream Come True
09. I Still Love You f. Mayer Hawthorne
10. Dontcha Wanna Be (My Neighbor) f. Asher Roth & Colin Munroe
11. No Money Down f. Terese Cook
12. The Cycle f. Joel Ortiz
13. Never Caugh Slippin’ f. Snoop Dogg & Royce Da 5’ 9″
14. Right Here f. Bilal

.

Mattress Music – Marques Houston

Πραγματικά δεν ξέρω γιατί κάνω το συγκεκριμένο review. Ίσως για να προειδοποιήσω, ίσως για να σπάσω και λίγο την θετική αίσθηση των δισκοκριτικών μου αυτό το διάστημα. Συνήθως προτιμάω να γεμίζω τον χρόνο μου με αξιόλογους δίσκους, αλλά νομίζω πως δεν είναι κακό να αναφερθώ και σε αρνητικά LPs.  Ο Marques Houston συγκαταλέγεται στους τραγουδιστές με αρκετό star feeling, αλλά λιγοστές ικανότητες να αντέξει στον σκληρό ανταγωνισμό του ραδιοφωνικού R&B. Με μόνο δύο συμμετοχές και 11 τραγούδια, μου έδωσε την αίσθηση ότι ενδεχομένως να δημιουργήθηκε κάτι όμορφο στην προκειμένη περίπτωση. Δυστυχώς, έπεσα πάνω σε μία ανακύκλωση ερωτικού περιεχομένου και με προβλεπόμενα beats. Από την στιγμή που δεν έχει την ικανότητα να εντυπωσιάσει τον μέσω ακροατή με μοναδικό όπλο την φωνή του, ήταν απαραίτητη μία πρωτότυπη παραγωγική δουλειά για να τον ανεβάσει. Αντίθετα, πέφτει στο τρυπάκι του εύκολου R’n’B, που’ χει μοναδικό στόχο την είσοδο στα charts χωρίς να κάνει κάτι παραπάνω. O Bangladesh μπορεί να του έδωσε μία καλή βάση, μπορεί κι ολας να αρέσει σε κάποιους ο τρόπος που προβάλει τον εαυτό του στα «Mess» και «He Ain’t Me». Όλα αυτά όμως, τα έχω ξανακούσει, τα έχω ξαναδεί και σε μία χρονιά όπου βγήκαν δίσκοι σαν του The-Dream, Bilal, Ne-Yo, Janelle Monae και πάει λέγοντας, το «Matress Music» είναι καταδικασμένο να μείνει στην αφάνεια. Δεν είναι δίκαιο να τον συγκρίνω με άλλους καλλιτέχνες, όμως αυτό γίνετε αυτόματα με τις πρώτες ακροάσεις, ειδικά όταν έχω στο μυαλό μου ότι πρόκειται για την πέμπτη(!) κυκλοφορία του τα τελευταία επτά χρόνια.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Pullin’ on Her Hair», «Mess», «He Ain’t Me»

Tracklist:

1. “Mattress Music”
2. “Pullin’ on Her Hair” (featuring Rick Ross)
3. “Kickin’ & Screamin'”
4. “Mess”
5. “Noize”
6. “Swag Sex” (featuring Soulja Boy Tell ‘Em)
7. “He Ain’t Me”
8. “High Notes”
9. “Ghetto Angel”
10. “Explosion”
11. “Waterfall”

.

1212 – 7L & Esoteric

Δύο φιγούρες που προσωπικά με απογοητεύουν ελάχιστες φορές. Οι 7L & Esoteric είναι ένα μοναδικό tag team και στην νέα τους κυκλοφορία τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικά. Για άλλη μια φορά υπάρχουν τα κομμάτια που έχουν αρχή και τέλος ως προς το περιεχόμενο τους, φυτεύοντας αρκετό ενδιαφέρον με άμεσο τρόπο στους στίχους. Τα έξυπνα και διασκεδαστικά rhymes είναι σήμα κατατεθέν σε δημιουργίες του διδύμου και σε συνδιασμό με τις βαθιές παραγωγές ο χρόνος κυλάει αρκετά γρήγορα. Δεν αντιλέγω ότι υπάρχουν αρκετά κλισέ και στα πιο σοβαρά τραγούδια ή το ότι εξαιτίας δύο ή τριών beats ενδεχομένως να προχωρήσω πιο γρήγορα στο επόμενο. Δεν μπορώ όμως να ζητήσω πολλά περισσότερα από δύο αγαπημένους καλλιτέχνες που με το «1212» καταφέρνουν να με κρατήσουν σε σχεδόν ολόκληρο το project κοντά στις δημιουργίες τους. Δεν είναι μυστικό ότι σε αυτό το album ανακαλύπτει κανείς εύκολα ότι το ισχυρό χαρτί είναι οι ρίμες του Esoteric που με εντυπωσίασαν αρκετές φορές και μ’ έκαναν να επιστρέψω σε συγκεκριμένα σημεία για να τα παρατηρήσω καλύτερα. Οι ‘επιθέσεις” του μέσω μικροφώνου προς όλες τις πλευρές των συναδέλφων του θα ικανοποιήσουν ένα συγκεκριμένο κοινό, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα και το πιο εντυπωσιακό στίγμα. Με τα λάθη τους και τις αδυναμίες τους, προσωπικά έτσι τους γνώρισα και έτσι τους συμπάθησα σαν δίδυμο. Αν προσθέσω και τις εμφανίσεις των Celph Titled, Inspectah Deck, Ill Bill, Vinnie Paz, Sadat X κ.α., θα δηλώσω με ευκολία ότι είναι μία από τις πιο σταθερές hip-hop κυκλοφορίες του Οκτώβρη.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «12th Chamber», «Bare Knuckle Boxing», «I Hate Flying»

Tracklist:

1. Retrospects
2. Run This (feat. Celph Titled)
3. Aneurysm
4. 12th Chamber (feat. Inspectah Deck)
5. The Handle (feat. Sadat X)
6. For My Enemies
7. Drawbar 1-2 (feat. Evidence + Alchemist)
8. No Shots
9. Bare Knuckle Boxing (feat. Ill Bill, Vinnie Paz, Reef The Lost Cauze)
10. I Hate Flying
11. The Most Rotten (feat. Statik Selektah)
12. New Rapper

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος