Μεταξύ των Statik Selektah και Termanology υπάρχει ένας καλλιτεχνικός έρωτας με την πρώτη ματιά. Ο ένας στήριζε τον άλλον με τις δυνατότητες και σύμφωνα με αυτά που μπορούσε να προσφέρει και εν τέλει αποφάσισαν (επιτέλους) να ηχογραφήσουν μαζί έναν ολοκληρωμένο δίσκο. Με τις κολλητικές και ποιοτικές παραγωγές του Statik και τα πολλά skills που έχει ο 28χρονος rapper, οι πιθανότητες να αντικρίσω ένα κακό project είναι μηδαμινές. Το θέμα που γεννάτε, είναι το κατά πόσο θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και να διορθώσουν τις όποιες ατέλειες έχουν, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Με τον απαιτούμενο σεβασμό προς τον αγοραστή, το δίδυμο ξεκινάει μ’ ένα εντυπωσιακό 5λεπτο ρολάρισμα του Termanology. Δεν χρειάζονται περισσότερα λεπτά για να κατανοήσει και ο πλέον «άσχετος» με το αντικείμενο, ότι θα ακολουθήσει ένας Hip-Hop δίσκος που δίνει έμφαση στα lyrics. Μέχρι να φτάσω στο αγαπημένο «Radio», ο Statik Selektah είναι μία του ύψους και μία του βάθους. Ενώ ξεκινάει με την περίεργη αλλά καλή παραγωγή στο «People Are Running», μπλέκει αργότερα μ’ ένα βαρύ ύφος που δυστυχώς δεν του βγαίνει όσο θα έπρεπε.  Δεν ξέρω αν φταίει το γεγονός ότι στα soulfoul και γεμάτο αναμνήσεις beats αποδίδει πολύ καλύτερα, με αποτέλεσμα τα πιο σκοτεινά επισκιάζονται. Αυτό που καταλαβαίνει κανείς, ιδιαίτερα στις επόμενες ολοκληρωμένες ακροάσεις, είναι ότι κομμάτια σαν το «Things I Dream» «τρώνε» πρώτα απ’ όλα το skip. Ο παραγωγός έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να σταθεροποιηθεί με τις όμορφες κατά διαστήματα συνθέσεις του, προσφέροντας αρκετό υλικό υψηλού επιπέδου, αλλά δεν έχει καταφέρει να ξεχωρίσει με διαχρονικές συνθέσεις. Έτσι και εδώ, δουλεύει με τον χαρακτηριστικό τρόπο που μου αρέσει και που με έκανε να κυνηγάω τις εργασίες του, αλλά δύσκολα θα βρω έναν ήχο τον οποίο θα βάφτιζα «classic».

Εννοείτε πως το βασικό θέμα είναι το σημείο επαφής με τον Termanology. Αυτό δεν νομίζω ότι χρειάζεται περαιτέρω εξέταση, γιατί λίγο πολύ ο ένας γνωρίζει τα χούγια του άλλου. Προσωπηκά, ένιωσα το συναίσθημα του Term στα «Tell Me Lies», «You Should Go Home Tonight» κ.α. τα οποία εμπνέουν γαλήνη και σιγουριά. Σιγουριά ότι δεν θα ακούσω κάποιο άκυρο flow ή μία «πατάτα» στα κουπλέ που spitάρει. Τα κομμάτια που ανέφερα πριν, συνθέτουν με τα υπόλοιπα μία πολύπλευρη ατμόσφαιρα και υλικό που μ’ έκανε να είμαι προσηλωμένος στα λεγόμενα του ταλαντούχου MC. Με μερικά ωραία concepts (όπως εκείνο με τα «ψέματα» και τον Styles P), με θεματολογίες που αλλάζουν, αλλά και που συγχρόνως τις έχω ξανακούσει. Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό, αφού από τον συγκεκριμένο rapper μ’ αρέσει να ακούω γενικότερα ότι έχει να μεταφέρει μέσα από τις δημιουργίες του. Απλά και για εκείνον νιώθω μερικές φορές ότι εν τέλει δεν εξελίχθηκε στον ιστορικό MC που περίμενε αρκετός κόσμος, ίσως ζητούσαμε και υπερβολικά πολλά πράγματα από τον ίδιο. Γιατί αντικειμενικά, μπορεί να μην έχει την αύρα ή τα εκπληκτικά lines ενός Nas, αλλά ξέρει τι σημαίνει να ραπάρεις, να είσαι αποδοτικός και να κάνεις τον μέσο fan να σε σέβεται.

Σεβασμός άλλωστε, είναι μία λέξη που ο Statik Selektah με τον Termanology ξέρουν να την χρησιμοποιούν. Με την μουσική που κάνουν έχουν πάντα ως βασικό στόχο την ικανοποίηση των υποστηρικτών τους και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το «1982» είναι ένα ανά περιόδους (ηχητικά) συναισθηματικό album που ξέρει να βγάζει μία σκληράδα και σίγουρα θα το χαρεί αρκετά ο κόσμος. Δεν μπορώ να παραβλέψω ότι τόσο ο Statik, όσο και ο Term έχουν μείνει στάσιμοι, αλλά τουλάχιστον σ’ ένα επίπεδο το οποίο ένα αρκετά μεγάλο μέρος των συναδέλφων τους δεν θα το φτάσουν ποτέ. Στα αυτιά μου ακούγεται το συγκεκριμένο CD ως το (άτυπο) τέταρτο μέρος των solo LPs του Selektah, μόνο που εδώ έχει μεγαλύτερο δέσιμο λόγω του κεντρικού προσώπου στα φωνητικά, αλλά και λιγότερη γκάμα απ’ ότι τα CD’s του με τα ατέλειωτα guest lists.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «The Radio», «You Should Go Home», «Tell Me Lies», «Still Waiting», «Help»

Tracklist:
01. The World Renown
02. People Are Running
03. Things I Dream (Feat. M.O.P.)
04. Goin Back (Feat. Cassidy & Xzibit)
05. The Radio
06. Wedding Bells (Feat. Jared Evan)
07. You Should Go Home (Feat. Bun B & Masspike Miles)
08. Tell Me Lies (Feat. Styles P)
09. Life Is What You Make It (Feat. Saigon & Freeway)
10. Freedom (Feat. Reks)
11. Still Waiting
12. The Street Life
13. Thugathon 2010 (Feat. M.O.P.)
14. The Hood Is On Fire (Feat. Inspectah Deck)
15. Born In 82
16. Help

.

You Should Go Home (feat. Bun B & Masspike Miles)

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος