Κριτικες Δισκων Hip-Hop / R&B

Κριτική Δίσκου: Ne-Yo – Libra Scale

Σαν χθες μου φαίνεται η μέρα που καθόμουν αναπαυτικά στον καναπέ μου και παρακολουθούσα το «So Sick» του πρωτοεμφανιζόμενου (τότε) Ne-Yo. Από εκείνη την ημέρα έχει περάσει πολύς καιρός, ο γνωστός R&B τραγουδιστής έφτασε στην τέταρτη solo κυκλοφορία του και στην συλλογή του έχει πλέον αμέτρητα hits. Δεν έγραψε μόνο για τον ίδιο επιτυχίες, αλλά και για σημαντικούς συναδέλφους του. Ο τραγουδοποιός καλείτε μαζί με τον Stargate να επαναλάβουν τις σοβαρές δισκογραφικές δουλειές τους, μόνο που αυτή την φορά τους λείπει ένα πραγματικό μεγάλο banger για την μεγάλη αγορά.

Το «Beautiful Monster» μου άρεσε αρκετά σαν δυναμικό και γεμάτο ηλεκτρονικές επιρροές single, αλλά οι συμπολίτες του είχαν άλλη άποψη. Σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου το συγκεκριμένο κομμάτι αγκαλιάστηκε, στην Αμερική δεν είχε πέραση, όπως και κανένα άλλο τραγούδι που βγήκε για promotion. Αυτό μαρτύρησε ότι για πρώτη φορά ο Ne-Yo δεν είχε plan B στον δίσκο του και ότι το «Libra Scale» θα έχει πρόβλημα στο θέμα του εντυπωσιασμού. Πράγματι, δεν μπόρεσα να βρω κάτι αντίστοιχο με παλιές φοβερές μπαλάντες ή κομμάτια που θα με έχουν κολλημένο για αρκετό καιρό. Έλειψε το έμπειρο συναίσθημα που έχει ο τραγουδιστής όλα αυτά τα χρόνια, σ’ ότι αφορά τα βαριά χαρτιά του album. Βέβαια, όταν αντικρίζεις δημιουργίες όπως το «Telekinesis» νιώθεις και πάλι την αύρα που συνηθίζει να βγάζει σε τέτοιου είδους παραγωγές. Γενικότερα, όταν ξεπέρασα την εμμονή μου για την ανεύρεση ενός αντίστοιχου «Do You», συνειδητοποίησα ότι η τέταρτη κυκλοφορία του έχει όλα τα υλικά και τα εργαλεία, για να χτίσει πάνω σ’ ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα: Χαμηλό αριθμό κομματιών, μία συμμετοχή (του Fabolous) που κάνει την δουλειά της και συνθέσεις οι οποίες ταιριάζουν μεταξύ τους.

Όντως, οι ακροάσεις που έκανα έγιναν πολύ εύκολα και με μεγάλη μου ευχαρίστηση. Ο Ne-Yo προσπάθησε να κρατήσει την ποιότητα των φωνητικών του σε συνδιασμό με τα ανάλαφρα beats. Αυτό το κατάφερε, αν και αυτή την φορά, χωρίς να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό. Μία νέα ηδέα, έναν άλλον αέρα που θα έδινε και περισσότερο βάθος, αλλά και ενδιαφέρον ως προς τον μουσικό προσανατολισμό του LP. Στο «One In A Million» ένιωσα ακριβώς αυτό που περιγράφω πιο πάνω: Πανέμορφη ατμόσφαιρα, ρομαντικά vocals, αλλά χωρίς την έκπληξη ή την καινοτομία. Δεν αντιλέγω ότι είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να καταφέρνει να βγάζει από το μυαλό του τόσα πολλά καλά κομμάτια σε κάθε σου project, αλλά αυτό όμως δεν αναιρεί ότι ο ακροατής περιμένει πάντα το κάτι παραπάνω. Η συνοχή του δίσκου παίρνει ένα σφουγγάρι και σβήνει τα ψεγάδια στις πρώτες ολοκληρωμένες sessions που θα κάνει ο μέσος αγοραστής. Ο τρόπος του παρουσιάζει όλες του τις δημιουργίες, ποτίζοντας τις με το χαρακτηριστικό του στυλ, αφαιρεί και όλες τις πιθανότητες να παρεξηγηθεί από κάποιον για τα τόσα Michael Jackson στοιχεία που αιωρούνται καθ’ όλη την διάρκεια. Γνωστός λάτρης του θρύλου της παγκόσμιας μουσικής, προσπαθεί συνεχώς να δίνει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο props και να δηλώνει έμμεσα ότι τον έχει επηρεάσει όσο κανείς άλλος στην καριέρα του.

Όπως και να έχει, αυτά είναι για την ιστορία. Το θέμα είναι ότι ο Ne-Yo προσφέρει σε μερικές μέρες ένα CD που ακούγεται πιο ευχάριστα από οποιαδήποτε άλλο R&B δίσκάκι των τελευταίων εβδομάδων. Ωραία τραγούδια, με ερωτικό και ψηλό-pop συναίσθημα, που σκιαγραφεί για το πως πρέπει να λειτουργεί ένα μοντέρνο R&B release. Το μόνο θέμα που προκύπτει, είναι ότι κατά κάποιον τρόπο επαναλαμβάνεται ή αν θέλετε καλύτερα, μένει στάσιμος. Δεν ξέρω αν προσπάθησε να στερεωθεί πρώτα σε αυτό το επίπεδο, ώστε να καταφέρει να σφυρηλατήσει ένα τέταρτο ποιοτικό δίσκο. Δεν είναι και λίγο άλλωστε να μπορούν να λένε για σένα ότι όλες σου οι κυκλοφορίες μέχρι τώρα είναι αξιόλογες και σοβαρές. Κάποτε όμως, πρέπει να κάνει κι αυτός το επόμενο βήμα μπροστά, να προχωρήσει σε νέους τομείς όπως έκανε στην δεύτερη του προσπάθεια, μετά τις τεράστιες επιτυχίες του ντεμπούτου του. Αν θέλει βέβαια και ο ίδιος να φτάσει κάποτε (έστω και λίγο) αυτούς που θαυμάζει με τόση λατρεία.

Βαθμολογία :

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Telekinesis», «One In A Million», «Beautiful Monster»

Tracklist:

01. Champagne Life
02. Making A Movie
03. Know Your Name
04. Telekinesis
05. Crazy Love (ft. Fabolous)
06. One In A Million
07. Genuine Only
08. Cause I Said So
09. Beautiful Monster
10. What Have I Done

.

Beautiful Monster

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος