Κριτικες Δισκων Hip-Hop / R&B

Η Μονομαχία των Δίσκων: 8Ball & MJG VS Wacka Flocka

Η τελευταία αναμέτρηση έλαβε μέρος πριν από αρκετό καιρό και τότε είχα βάλει στο ring δύο rapper από τον Νότο της Αμερικής. Σήμερα συνεχίζουμε την αναζήτηση του νικητή στο Dirrty South, μόνο που αυτή την φορά απέναντι βρίσκονται ένα θρυλικό group και ένας rookie της συγκεκριμένης μουσικής σκηνής. Οι 8Ball & MJG κυκλοφόρησαν πολύ γρήγορα την επόμενη δουλειά τους, μόλις λίγους μήνες μετά το ωραίο «Ten Toes Down» και αρκετός κόσμος περιμένει να ακούσει αυτή την ανεξάρτητη προσπάθεια. Ο Wacka Flocka θα προσπαθήσει να πατήσει στο μεγάλο hype που έχει δημιουργήσει ο ίδιος με την εκκεντρική προσωπικότητα που έχει και με τις βαρβάτες παραγωγές του.

ΚΑΝΟΝΕΣ
Με αυτή την μορφή κριτικής παρουσιάζω ένα 2 σε 1 review με μια ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση. Σε κάθε κατηγορία που υπερέχει κάποιο άλμπουμ θα του πιστώνεται ένας βαθμός. Στις κατηγορίες όπου και οι δύο δίσκοι είναι ισάξιοι θα παίρνουν και οι δυο από έναν πόντο. Εάν υπάρξουν περιπτώσεις όπου και οι δυο προσπάθειες υστερούν ή δεν μπορούν να κριθούν δεν θα κερδίζουν κανένα πόντο. Οι βαθμολογίες στο τέλος βγαίνουν με τον ίδιο τρόπο όπως όλες οι κριτικές δίσκων στο Beat – Town.


Η πρώτη εντύπωση: Σας προετοιμάζω από τώρα, η σύγκριση είναι πολύ δύσκολη για να κρατηθεί σε εντελώς αντικειμενικά επίπεδα, επειδή ο κάθε δίσκος έχει τις δικές του δυνατότητες που κρίνονται εντελώς υποκειμενικά. Για παράδειγμα, το «From The Bottom 2 The To ξεκινάει χαλαρά, με beats που ακροβατούν στην ηρεμία και σε μία ελαφρός γρήγορη ταχύτητα. Το «Flockaveli» από την άλλη, μπαίνει τόσο εντυπωσιακά, τόσο δυναμικά, που στα αρχικά πέντε τραγούδια νόμιζα ότι θα γκρεμιστεί η διπλανή μου πολυκατοικία. Όταν τελειώσει κανείς όμως με την πρώτη ολοκληρωμένη ακρόαση, θα νιώσει τον εαυτό του ελαφρός κουρασμένο και δύσκολα θα βρει το κουράγιο να ακουστεί από την αρχή χωρίς skip. Σε αντίθεση με την κυκλοφορία των 8Ball και MJG, που κινείται σε λογικά πλαίσια σ’ ότι αφορά το playtime και υποστηρίζεται από καλές παραγωγές. Πρόκειται για δύο δίσκους που κερδίζουν τις πρώτες εντυπώσεις με εντελώς διαφορετικό τρόπο. (0-0)

Παραγωγές: Η συνέχεια από εκεί που το άφησα στην προηγούμενη παράγραφο. Το δίδυμο από το Memphis της Αμερικής με εξέπληξε θετικά με την ποιότητα που είχε στην μουσική του επιμέλεια, αν και εργάστηκε σε independent ρυθμούς. Έχει ένα ιδιαίτερα καλό δέσιμο σαν δίσκος και όλα τα κομμάτια μοιράζονται πάνω κάτω το ίδιο συναίσθημα με διαφορετικούς χειρισμούς. Όσο καλά και να είναι όμως τα «Blunts & Broads»«Ballin On You», «Lay It Down 2», δύσκολα αντέχουν μόνα τους απέναντι στην φοβερή δουλειά του Lex Luger στο «Flockaveli». Ο παραγωγός που είχε την μεγαλύτερη ευθύνη για την κυκλοφορία του Wacka, έκανε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές συνθέσεις που’ χω ακούσει σε mainstream album το 2010. Κρατώντας σχεδόν το 90% των beats στα χέρια του, παρουσίασε τουλάχιστον δέκα μπομπάτα κομμάτια. (0-1)

Παρουσία των καλλιτεχνών/ Περιεχόμενο: Σε αυτόν τον τομέα οι 8Ball & MJG κάνουν μία παρέλαση απέναντι στον Wacka. Οι έμπειροι rappers του Νότου χειρίστηκαν καλύτερα το θέμα στοίχων από την τελευταία τους κυκλοφορία και υποστηρίζοντας το λυρικό τους σκέλος με το χαρακτηριστικό τους flow. Οι δυο τους έχουν τόσο άριστη χημεία, που δεν προκαλεί καμία απορία γιατί δεν ακούς ούτε μία συμμετοχή από κάποιον άλλον MC. Είναι από τους λίγους που μπορούν να μιλάνε για pimpin, blunts και χαλαρές στιγμές της ημέρας και συγχρόνως να πετάνε κάποια πιο σοβαρά και ενδιαφέροντα θέματα. Όλα αυτά χωρίς να ακούγεται όλο αυτό περίεργα στον ακροατή και μ’ έναν προσβάσιμο τρόπο για τον μέσο ενδιαφερόμενο. Ο Wacka Flocka από την άλλη είναι διασκεδαστικός μέχρι ενός σημείου, η καλύτερα μέχρι να συμπληρωθούν τα 40 λεπτά του album. Από εκεί και έπειτα άρχισα να κουράζομαι αφάνταστα από το : «Pow Pow Pow(…) Wacka – Flocka – Wacka – Flocka (…)» και πέρα από μερικά κολλητικά hooks, σε rhymes και περιεχόμενο υστερεί σε γιγάντιο βαθμό. (1-1)

Συμμετοχές: Το «From The Bottom 2 The Top» δεν έχει καμία (!) συμμετοχή και το «Flockaveli» άπειρες. Τι είναι καλύτερο? Κανένα από τα δύο δεν είναι σωστό η λάθος, αφού και στις δύο περιπτώσεις ήταν αυτό που ταίριαζε περισσότερο στις συγκεκριμένες δισκογραφικές απόπειρες. Σίγουρα όμως, δεν θα με χαλούσε να άκουγα δυο-τρεις ωραίες συνεργασίες με τους 8Ball & MJG και ούτε θα είχα κάποιο πρόβλημα αν αφαιρούσαν τρεις-τέσσερις εμφανίσεις μετριότατων MCs από το CD του Wacka Flocka. (1-1)

Τα καλύτερα κομμάτια: Οι τέσσερις – πέντε μεγάλες στιγμές του Το «From The Bottom 2 The Top» δύσκολα μπορούν να υπερτερήσουν απέναντι στα bangers του Wacka Flocka. Τα παραδείγματα των «Bang», «Bustin’ At Me», «Live by The Gun» κ.α. είναι άκρως κολλητικά και τρομερά την στιγμή που πέφτει η μουσική στα ακουστικά. (1-2)

Τα χειρότερα tracks: Εδώ, το πάνω χέρι το έχουν οι 8Ball και MJG, γιατί πολύ απλά δεν νομίζω ότι θα χαρακτήριζα κάποιο τραγούδι κακό σε βαθμό που θα με ωθούσε να το βγάλω από την tracklist. Έχουν έναν πολύ ομοιόμορφο τρόπο παρουσίασης του ήχου τους και έτσι αν εξαιρέσω τα δύο skits, όλα κρίνονται καλά και αξιόλογα. Αντίθετα, στο «Flockaveli» θα κρατήσεις τις πέντε-έξι «βόμβες», αλλά τέσσερα-πέντε καλούτσικα, και τα μέτρια θα ξαναβρούν πολύ δύσκολα τον δρόμο τους προς το mp3-player σας. (2-2)

Αντοχή στον χρόνο: Και εδώ βρίσκομαι στο εξής δίλημμα. Μεμονωμένα τραγούδια ή ολόκληρο το project?. Για το δεύτερο δεν τίθεται θέμα, αφού ήδη την περίοδο που προετοίμαζα αυτό το άρθρο άκουσα πολύ πιο ευχάριστα το «From The Bottom To The Top» από την αρχή ως το τέλος και με ελάχιστα προσπεράσματα. Από την άλλη, δεν γίνετε να αμφισβητήσει κανείς την ενέργεια που βγάζουν οι (καλές) δημιουργίες του Wacka Flocka, οι οποίες θα σπρώξουν και τον μεγαλύτερο hater του συγκεκριμένου rapper να το γράψει σε CD για το αμάξι του. Ο καθένας μπορεί να κρίνει για τον εαυτό του και με βάση τις προσωπικές του προτιμήσεις, εγώ επιλέγω την ομαλότητα του θρυλικού διδύμου (3-2)

Εξώφυλλο: Απλό cover των 8Ball και MJG, χωρίς πολλά πολλά. Συμβαδίζει με το περιεχόμενο, αλλά και πάλι είναι πολύ κοινό. Ο Wacka Flocka βέβαια επέλεξε ένα αρκετά πιο επιθετικό concept, αλλά έπρεπε να επιλέξει για τίτλο το … «Flockaveli»?? Και αίματα τύπου DMX? Θα το καταλάβω αν σε μερικούς ξινίσει αυτή η ιδέα και προσωπικά θα προτιμούσα κάτι πιο χαρακτηριστικό, προς Brick Squad στυλάκι. (3-2)

Τελικό Σκορ: 3-2

dfsssssssdfffffffffffffffffffffffffffffffffffffff


Αποτέλεσμα: Ίδιο σκορ με την προηγούμενη μάχη, αλλά όχι και ίδιο αποτέλεσμα στις τελικές βαθμολογίες. Για μένα ήταν ευχάριστη έκπληξη το πόσο καλό ήταν το ανεξάρτητο project των 8Ball & MJG. Ωραίες ρίμες, εξαιρετικά skills στο μικρόφωνο και μία συνολική μουσική σύνθεση που κρατάει άριστη συντροφιά στις ιδέες του διδύμου. Από την άλλη πλευρά, άκουσα έναν τρομακτικά μέτριο rapper, ο οποίος καλά – καλά δεν πατούσε στο μέτρο σε αρκετά διαστήματα, αλλά με παραγωγές που …«καίνε» εγκεφαλικά κύτταρα. Ο Lex Luger του παρέδωσε ένα τρομερά επιθετικό, βαρύ και βαρβάτο ηχητικό υλικό. Από την εποχή του Lil Jon και των Eastside Boys είχα να ακούσω κάτι το τόσο κολλητικό, με μία μικρή διαφορά: Ο Lil Jon κρινόταν πάντα ως ένας εξαιρετικός παραγωγός που παράπλευρα ραπάρει. Στην προκειμένη περίπτωση, ακούω έναν Wacka Flocka που κάνει τα ίδια κόλπα  με τον βασιλιά της Crunk (φωνές, επιθετικά vocals, επαναλαμβανόμενες φράσεις), o οποίος όμως είναι πρώτα rapper και όχι παραγωγός. Οπότε, είναι λογικό να κρίνεται πιο αυστηρά στον λυρισμό του, που όσο χαβαλέ και πλάκα να έχει, περιφέρεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όπως και να’ χει, το «From The Bottom 2 The Top» είναι ένα εξαιρετικό δισκάκι που κρατάει μία ζεστή southern συντροφιά και το «Floackaveli» ένας δυναμίτης, ο οποίος με τα 72 λεπτά κουράζει αρκετά σαν σύνολο. Πάντως, αν δεν ενδιαφέρεστε για το ραπάρισμα και την ποιότητα των στοίχων, προμηθευτείτε το χωρίς δεύτερη σκέψη και «κάψτε» το για το αυτοκίνητο σας.

Βαθμολογία:

From The Bottom 2 The Top

Flockavelli

Tracklist:

From The Bottom 2 The Top

1. “Pimp Ride”
2. “Ballin’ on You”
3. “Roll One”
4. “Explore This Pimpin'”
5. “Blunts & Broads”
6. “What It Takes”
7. “Put the Money in My Hand”
8. “Lay It Down 2”
9. “Down Chick”
10. “While We Here”
11. “Champagne”
12. “It’s Gon Be Alright”
13. “You Know”
14. “From the Bottom 2 the Top”

.

Flockavelli

1. “Bustin’ at ‘Em”
2. “Hard in da Paint”
3. “TTG (Trained to Go)” (feat. French Montana, YG Hootie, Joe Moses & Baby Bomb)
4. “Bang” (feat. YG Hootie & Slim Dunkin)
5. “No Hands” (feat. Roscoe Dash & Wale)
6. “Young Money/Bricksquad” (feat. Gudda Gudda)
7. “Fuck the Club Up” (feat. Pastor Troy & Slim Dunkin)
8. “Homies” (feat. YG Hootie, Popa Smurf & Ice Burgundy)
9. “Grove St. Party” (feat. Kebo Gotti)
10. “O Let’s Do It” (feat. Lil Capp)
11. “Karma” (feat. YG Hootie, Popa Smurf & Slim Dunkin)
12. “Live by the Gun” (feat. Ra Diggs & Uncle Murda)
13. “For My Dawgs”
14. “G Check” (feat. YG Hootie, Bo Deal & Joe Moses)
15. “Snake in the Grass” (feat. Cartier Kitten)
16. “Smoke, Drank” (feat. Bo Deal, Mouse & Kebo Gotti)
17. “Fuck This Industry”

.

Lay It Down 2 – 8Ball & MJG

.

Live by the Gun (feat. Ra Diggs & Uncle Murda)

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος