Δεν είναι λίγοι οι ακροατές που χαρακτηρίζουν τέτοιους τίτλους και τέτοιου είδους ιδέες ως παλιομοδίτικες ή γραφικές. Η αλήθεια είναι ότι το να είσαι «κολλημένος στο παρελθόν» με το να θες να δημιουργήσεις «ένα ωραίο συναίσθημα» βρίσκονται πολύ κοντά. Οι !llmind και Skyzoo προσδοκούσαν με την συγκεκριμένη κυκλοφορία να βγάλουν λίγο από την αίσθηση μίας κασέτας και να επαναφέρουν κατά κάποιον τρόπο εκείνο το ύφος εν έτει 2010. Με τον rapper να προέρχεται από ένα σχεδόν κλασσικό album («Salvation») και τον παραγωγό να μην έχει δείξει δείγματα κόμπλεξ είτε με majors είτε με underground καλλιτέχνες, τα πράγματα θα μπορούσαν όντως να οδηγηθούν στην ολοκλήρωση του στόχου τους.
Τα 12 (συν ένα bonus) κομμάτια είναι ένας αριθμός που βάζει γερές βάσεις για μία άνετη ακρόαση. Ακριβώς αυτό ισχύει για το «Live From The Tape Deck». Μέσα σε αυτές τις μεμονωμένες στάσεις του προσπαθεί να εντυπωσιάσει μέσω των lyrics, των beats και την ατμόσφαιρα που δημιουργείται όσο συνεχίζεται η ακρόαση. Ο Skyzoo είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται για το άμεσο follow-up της τελευταίας του solo δισκογραφικής απόπειρας και κατά την άποψη μου έκανε καλά να το ξεκαθαρίσει από την αρχή. Πολύ πιο βαρύς και μ’ ένα επιθετικό στυλάκι προσεγγίζει μία-μία τις δημιουργίες του !llmind και αυτό ενδεχομένως ίσως ξινίσει σε κάποιους ακροατές που περίμεναν κάτι ανάλογο με το περσινό έργο του. Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι οι άπειρες ικανότητες του rapper με το μικρόφωνο, οι οποίες παρουσιάζονται σε πλήρη μορφή στο «Frisbees». Ο τρόπος που ραπάρει και που συναρμολογεί τα verses του συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν ακόμα και στην πρώτη δύσκολη αποστολή σε αυτή την κυκλοφορία: Η συνεργασία με τους Heltah Skeltah. Στέκεται κάτι παραπάνω από επάξια σε μία εναλλαγή ταχύτητας στο πέταγμα των λέξεων. Πολύ καλή χημεία ένιωσα και στο track με τον Torae, αλλά και στις υπόλοιπες εμφανίσεις ικανότατων MCs που προσθέτουν ενδιαφέρον και ουσία (Styles P, Buckshot, Termanology και Rhymefest).
Όλα αυτά πρέπει να συνδυαστούν με τις πολύ δυναμικές παραγωγές του !llmind. Ο καταξιωμένος συνθέτης συνεχίζει την ποιοτική του δουλειά με επιρροές από διάφορα είδη, synthesizers,drums αλλά το πιο βασικό απ’ όλα, τον απόλυτο έλεγχο των ιδεών του. Στο «Speakers On Blast» βγάζει ένα κολλητικό beat το οποίο δένει άριστα με το ρεφρέν, πατώντας στα χνάρια του «Keys Open Doors» των Clipse. Στο «#Allabouthat» λειτουργεί άριστα το sample που επέλεξε και στο «Krylon» δίνει τα ρέστα του με το που πάτησε ο συνεργάτης του επάνω στον ρυθμό. Έμεινα ευχαριστημένος από την απόδοση του καθ’ όλη την διάρκεια του δίσκου, χωρίς όμως να υπάρχει μία στιγμή που θα την χαρακτήριζα αξεπέραστη. Δεν υπάρχουν λάθη τα οποία θα σου χαλάσουν το πνεύμα αυτού του project, αλλά από την άλλη δεν βρίσκω και κάτι το οποίο θα αποκαλούσαν οι φίλοι της Hip-Hop στην Αμερική ως «timeless». Έχει υπάρξει ένα σοβαρό πλάνο για το «Live From The Tape Deck» ώστε να μην κατρακυλήσει σε ανακυκλωμένο ήχο του παρελθόντος. Κι αυτό ίσως είναι ένα αρκετά γερό χαρτί για το δίδυμο ώστε να προσελκύσει κόσμο που δεν έχει ασχοληθεί ακόμα μαζί τους. Δεν φαίνεται τόσο πολύπλευρο άμα πάρει κανείς ένα προς ένα τα τραγούδια και σίγουρα δεν έδειξε τις πολλές κρυμμένες πτυχές του όσο περίμενα.
Το LP καταφέρνει όμως με τις ρίμες που πείθουν άμεσα και τις παραγωγές που παρουσιάζουν ένα έδαφος γόνιμο για τον Skyzoo να πείσει τον μέσω Hip-Hop ακροατή. Ο !llmind έβαλε τα δυνατά του για να μην βγει (γενικότερα) στο φως (άλλο) ένα κουραστικό δισκάκι με τον ήχο παλαιότερων ημερών, που μπορεί να είναι ωραίος, αλλά ανήκει πλέον στο παρελθόν. Αντίθετα, η συνεργασία αυτών των δύο καλλιτεχνών «γέννησε» μία ιδέα που με το «Live From The Deck» υλοποιήθηκε όπως ακριβώς την είχαν φανταστεί εκείνοι. Μπορεί να μην άκουσα κάτι που με εξέπληξε ή κάτι μη αναμενόμενο, αλλά τα τρία τέταρτα πέρασαν τόσο γρήγορα και ευχάριστα που ήταν αδύνατον να μην με βάλει σε σκέψη για να το προσθέσω στην συλλογή μου. Χωρίς αστειότητες τύπου «Αυτό είναι το αληθινό hip-hop», θα αρκεστώ στο να συμφωνήσω με τους κύριους υπεύθυνους αυτής της δουλειάς: Aν υπήρχαν ακόμα rap – κασέτες το 2010, θα ακουγόντουσαν κάπως έτσι. Με καλά rhymes και εξαιρετικά skills, μέσα σ’ ένα καλοστημένο μουσικό σύνολο.
Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Frisbees», «#Allabouthat», «Krylon», «Kitchen Table», «Flow by Number»
Tracklist:
1. “Digital Analog”
2. “Frisbees”
3. “The Burn Notice” (featuring Heltah Skeltah)
4. “Speakers On Blast”
5. “#Allabouthat”
6. “Barrel Brothers” (featuring Torae)
7. “The Winner’s Circle”
8. “Krylon”
9. “Kitchen Table
10. “The Now Or Never” (featuring Styles P & Buckshot)
11. “Understanding Riley” (featuring Rhymefest)
12. “Langston’s Pen”
13. Flow by Number” (featuring Termanology) (I-Tunes Bonus Track)
.
Frisbees