Με εντυπωσίασε ο τρόπος με τον οποίο έκανε την είσοδο στα δρώμενα της μουσικής κοινότητας ο Tinie Tempah το 2010. Στην Αγγλία κατάφερε να κάνει τρομερές επιτυχίες με τα «Pass Out» και «Frisky», με τα συγκεκριμένα κομμάτια να ακούγονται και σε γειτονικές του χώρες σε ραδιόφωνο και κέντρα διασκέδασης. Με το τρίτο και (ίσως) πιο καλοστημένο single, ήρθε η στιγμή να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη προσπάθεια στην οποία θα αποδείξει κατά πόσο μπορεί να υπολογιστεί σοβαρά ως ανερχόμενος Ευρωπαίος rapper.

Απ’ όλο τον δίσκο το «Written In The Stars» ξεχωρίζει για τον τρόπο με τον οποίο στήθηκαν οι παράγοντες beat -κεντρικό πρόσωπο-συμμετοχή. Ακολουθώντας το blueprint παλαιότερων μεγάλων επιτυχιών συναδέλφων μπόρεσε και δημιούργησε ένα αρκετό σοβαρό hit. Αυτό ίσως ώθησε τους πάντες να κινηθούν βάση σχεδίου. Γι’ αυτό και υπάρχουν αρκετές στιγμές που τα πάντα μοιάζουν τόσο ελεγχόμενα, που νιώθω ότι τα έχω ξανακούσει και δεν μου επιφυλάσσονται και πολλές εκπλήξεις. Το μόνο σημείο όπου πιάστηκα απροετοίμαστος ήταν το «Miami 2 Ibiza» με τους Swedish House Mafia. Όταν το είχα πρωτοακούσει σαν μεμονωμένη κυκλοφορία δεν περίμενα ότι θα ήταν τραγούδι του Tinie Tempah και όχι απλώς μία συμμετοχή. Ακόμα και εδώ όμως, δεν σκέφτηκαν ότι ακριβώς επειδή δεν μοιάζει και δεν συμβαδίζει με τις υπόλοιπες δημιουργίες, θα έπρεπε να μπει στο τέλος του «Disc-Overy» σαν κομμάτι – έκπληξη. Εκεί που το προσέθεσαν χάνει όλη την ικανότητα του να σε ξυπνήσει με την beatαρα των Σουηδών και περισσότερο μοιάζει αταίριαστο στην όλη εικόνα αυτού του album. Ένα άλλο θέμα που αξίζει να αναφερθεί είναι η ελάχιστη βοήθεια που έλαβε ο νεαρός rapper από τις μεγάλες συμμετοχές. Για παράδειγμα, η Kelly Rowland δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την παρουσία της και ο rookie έπρεπε να βγάλει το φίδι από την τρύπα μόνος του.

Εδώ διέκρινα και ένα από τα καλά στοιχεία του Tinie Tempah κι αυτό είναι η αυτοπεποίθηση του. Δεν το λέω μόνο επειδή το λέει μέσα στα τραγούδια του, αλλά περισσότερο για το πρόσωπο που παρουσιάζει σε σχεδόν όλες τις δημιουργίες του. Προσπαθεί βήμα – βήμα να κατανοήσει την παραγωγή και να πατήσει πάνω της χωρίς να ακουστεί εντελώς αδιάφορος. Στις ρίμες του δεν άκουσα κάτι το τρομερό ή ένα ιδιαίτερο λογοπαίγνιο το οποίο θα μείνει στην μνήμη μου για τις επόμενες εβδομάδες. Τουλάχιστον καταβάλει μία σοβαρή προσπάθεια, έχει ένα καλό flow στα ηλεκτρονικά synthesizers που κυβερνούν αυτόν τον δίσκο. Οι συνθέτες του έδωσαν έναν ήχο που έχει ως πρωταρχικό στόχο να μπει στα charts και να ικανοποιήσει τα αυτιά του ραδιοφωνικού κοινού. Κακό δεν είναι, αφού του συγκεκριμένου καλλιτέχνη φαίνεται πως του πάνε αυτές οι παραγωγές και δείχνει να νιώθει άνετα με αυτά. Απλά όπως είπα και πιο πριν, είναι αναμενόμενο να μην μπορώ να ανακαλύψω μικρές εκπλήξεις ή κάτι νεόφερτο από τον ίδιο. Αυτό το πλάνο χαρακτηρίζεται ως δίκοπο μαχαίρι, επειδή αν όλα του «κάτσουν» καλά έχει έτοιμη την επιτυχία. Αν πάλι πάει κάτι στραβά όπως π.χ. στο «Simply Unstoppable» με την αρκετά κουραστική κοπέλα στα φωνητικά, με χάνει αρκετά γρήγορα ως ακροατή.

Αυτό που σώνει το «Disc-Over» από το να χαρακτηριστεί  βαρετό είναι τα 45 λεπτά συνολικής διάρκειας. Ένα διάστημα που επιτρέπει μικρά λάθη και που βοηθάει πάντα τα τρία-τέσσερα βαριά χαρτιά του CD. Οτιδήποτε περισσότερο και σε συνδυασμό με την γραμμή που έδωσε (μάλλον) η δισκογραφική εταιρία στον Tinie Tempah, θα μεταφραζόταν ως αυτοκτονία. Με αυτά και με αυτά, κυκλοφόρησε ένα album που προσωπικά ούτε με τρέλανε, αλλά ούτε με απογοήτευσε εντελώς. Άτομα τα οποία ψάχνουν ανάλαφρο electro-grime ήχο με εύκολο ραππάρισμα από έναν νέο καλλιτέχνη, ίσως το βρουν αρκετά καλό και ευχάριστο. Πρόκειται για έναν δίσκο ο οποίος προσπαθεί να πατήσει σε όσο το δυνατόν λιγότερες παγίδες, χωρίς να έχει (δυστυχώς) την όρεξη να δοκιμάσει πολλά πολλά.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Intro», «Illusion», «Written in the Stars», «Miami 2 Ibiza»

Tracklist:

1. “Intro”
2. “Simply Unstoppable”
3. “Pass Out”
4. “Illusion”
5. “Just a Little” (featuring Range)
6. “Snap”
7. “Written in the Stars” (Feat. Eric Turner)
8. “Frisky” (featuring Labrinth)
9. “Miami 2 Ibiza” (Tinie Tempah vs. Swedish House Mafia)
10. “Obsession”
11. “Invincible” (featuring Kelly Rowland)
12. “Wonderman” (featuring Ellie Goulding)
13. “Let Go” (featuring Emeli Sandé)

.

Written In The Stars(Feat. Eric Turner)

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος