Κριτικες Δισκων Hip-Hop / R&B

Κριτική Δίσκου: Lil Wayne – I Am Not a Human Being

Από τον δευτερεύοντα ρόλο στους  Hot Boyz, έφτασε να είναι το αφεντικό της  Cash Money. Από ένας μέτριος rapper που ζούσε στην σκιά του  πολυπλατινένιου (τότε)  Juvenile, έφτασε να είναι στα εξώφυλλα περιοδικών με τον τίτλο «Best Rapper Alive». Μετά από τα εκατομμύρια CDs που πωλήθηκαν σε κάθε άκρη αυτού του πλανήτη, ήρθε και η στιγμή να περάσει και μία βόλτα από την φυλακή. Ένα μέρος που συνηθίζει να αποτελεί αξιοθέατο για αρκετούς καλλιτέχνες. Αυτό βέβαια δύσκολα θα σταματούσε τον workaholic Lil Wayne από το να ηχογραφήσει νέο υλικό το οποίο προοριζόταν για EP, αλλά εν τέλει δημιουργήθηκε ένας κανονικός δίσκος. Το θέμα είναι, κατά πόσο άξιζε μία τέτοια ηχογράφηση  και αν θα καταφέρει να ψήσει τον κόσμο για το επερχόμενο «The Carter IV».

.

Την αίσθηση του εντυπωσιασμού την χρειάζεται μετά από τα τελευταία δύο μέτρια και αδιάφορα projects του («Rebirth και «We Are Young Money»). Η αρχή προσωπικά δεν με τρέλανε, με την παραγωγή να μην κρύβει πολλές εκπλήξεις και να πρόκειται για μία ιδιαίτερα προβλεπόμενη ενορχήστρωση. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στο μεγαλύτερο μέρος του δίσκου, αφού υπάρχουν και αρκετά καλά beats ή αν θέλετε, συνθέσεις που δένουν πολύ καλύτερα με το σκηνικό που στήνει ο Lil Wayne με τους συμμετέχοντες (π.χ. το ιδιαίτερα προσεγμένο That Ain’t Me). Οι άνθρωποι που εργάστηκαν πάνω σε αυτό το CD είναι αρκετοί και με αρκετά τρανταχτά ονόματα: The Olympicks, Kane Beatz, StreetRunner, Boi-1da κ.α. Η εντύπωση που σου δίνεται για το ταίριασμα των βασικών ήχων με τον κεντρικό rapper εξηγείται με την παρουσία των συγκεκριμένων producer, αλλά από την άλλη περιμένεις και κάτι παραπάνω από μερικά τραγούδια («Hold Up»). Είναι δίκοπο μαχαίρι το θέμα της μουσικής, επειδή στους υποστηρικτές του καλλιτέχνη θα φανούν κατά κύρια βάση σωστά, στους mainstream ακροατές ικανοποιητικά και στους υπόλοιπους Hip-Hop ακροατές από καλούτσικα έως μέτρια. Το βασικό είναι ότι κράτησε την διάρκεια του δίσκου στα (σχεδόν) τρία τέταρτα. Από αυτό αντλεί πάρα πολλά θετικά πράγματα το «I Am Not A Human Being» με βασικότερο την εύκολη επανάληψη από το πρώτο μέχρι το τελευταίο κομμάτι.

Οι επαναλήψεις θα χρειαστούν, γιατί μόνο τότε θα μπορέσει κανείς να βγάλει μία σωστή και ολοκληρωμένη άποψη για το συνολικό έργο αυτής της ηχογράφησης. Το πρώτο άκουσμα ενδέχεται να δημιουργήσει παρεξηγήσεις και να το κάνει να ακούγεται εντελώς αδιάφορο σε κάποια αυτιά (όπως π.χ. τα δικά μου). Αυτό που κερδίζει κάποιον είναι η παρουσία του Lil Wayne σε συνδιασμό με αυτές ακριβώς τις παραγωγές. Ο αγαπημένος rapper του Νότου της Αμερικής κρύβει αρκετές έξυπνες ατάκες («Sleeping with the enemy so I fuck the World». «The World is on my shoulders, / Shall I dust my shoulders off?»), απόψεις που προκαλούν χαμόγελα («Pussy has a pattern» αλλά και με αρκετό μαύρο χιούμορ «When they turn my city into a swimming pool») αλλά και τις κλασικές παρομοιώσεις με πράγματα και θέματα που συνηθίζει να κάνει τα τελευταία χρόνια του «Carter 2» και «Carter 3» («Μa Ι’m Ηungry Like a Scavenger». «That Water Like a Mariner».). Γενικότερα δείχνει αρκετά ορεξάτος και προσωπικά ευχαριστώ τον Ύψιστο που δεν μας τιμωρεί ο Αμερικανός rapper με περισσότερο autotune. Κρατάει το ραπάρισμα σ’ όλο σχεδόν το LP, ξεδιπλώνοντας έτσι πολύ καλύτερα το σοβαρό μέρος που κρύβει μέσα του και που τον έκανε αρεστό στην εποχή του «Carter 2». Γιατί κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι επιθυμούν την επιστροφή αυτού του Wayne και λιγότερο του ερμηνευτή που ακούγαμε πέρσι. Τα μικρότερα ονόματα των συμμετεχόντων κινούνται σε μέτρια στάνταρ, σε αντίθεση με τους περισσότερο stars που προσφέρουν στο album. Συγκεκριμένα, ο Drake πλαισιώνει άριστα τον βασικό καλλιτέχνη και στο πρώτο single με τον τίτλο «Right Above It» κάνει ένα δυναμικό μπάσιμο: «My real friends never hear it from me / Fake friends write the wrong answers on the mirror for me / That’s why I pick and choose / I don’t get shit confused / I got a small circle / I’m not with different crews / We walk the same path, but got on different shoes / Live in the same buildin’, but we got different views».

Για να μην μακρηγορώ, το «I Am Not A Human Being» είναι σε γενικές γραμμές σοβαρό και καλό, αλλά έχει και αρκετές ελλείψεις. Ο χαμηλός συνολικός χρόνος είναι ότι καλύτερο μπορούσε να κάνει από την στιγμή που φαίνεται ότι τις καλές παραγωγές τις κρατάει για τον επόμενο δίσκο και πως όλο αυτό έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Παρ’ όλα αυτά, το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο απ’ ότι περίμενα, αλλά σίγουρα δεν καταφέρνει να σταθεί δίπλα στα πολύ πετυχημένα albums του. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα το ευχαριστηθούν, ακόμα και οι haters, αρκεί να μπορέσουν να ξεπεράσουν την περίεργη (- ενοχλητική) φωνή του και να δώσουν βάση στον γραπτό του λόγο. Αν τελικά επέμενε ο Lil Wayne να το κρατήσει σαν EP και αφαιρούσε δύο κομμάτια, θα του έδινα μία αρκετά υψηλότερη βαθμολογία. Ο λόγος είναι, ότι αν και το “βάφτισαν» με διαφορετικό όνομα απ’ ότι είχαν σχεδιάσει οι υπεύθυνοι, δεν αλλάζει την αποστολή που καλείται να διεκπεραιώσει και που εν τέλει καταφέρνει: Να λειτουργήσει ως (νόστιμο) ορεκτικό για τον «The Carter 4».” Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «With You», «Right Above It», «That Ain’t Me»

Tracklist:
1. “Gonorrhea” (featuring Drake)
2. “Hold Up” (featuring T-Streets)
3. “With You” (featuring Drake)
4. “I Am Not A Human Being”
5. “I’m Single”
6. “What’s Wrong With Them” (featuring Nicki Minaj)
7. “Right Above It” (featuring Drake)
8. “Popular” (featuring Lil Twist)
9. “That Ain’t Me” (featuring Jay Sean)
10. “Bill Gates”

Bonus Tracks:

11. “YM Banger” (featuring Gudda Gudda, Jae Millz & Tyga)
12. “YM Salute” (featuring Lil Twist, Lil Chuckee, Gudda Gudda, Jae Millz & Nicki Minaj)
13. Untitled

.
Right Above It (feat. Drake)

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος