Ότι και να πεις για τον Armin Van Buuren είναι λίγο. Μέσα από την σκληρή και προσεγμένη δουλειά έφτασε να συγκαταλέγεται στους καλύτερους Djs στον κόσμο και να δημιουργεί κατά διαστήματα τρομερό υλικό. Η καριέρα του έφτασε στα ύψη με το «In & Out Of Love», ένα κομμάτι που χαρακτηρίζεται από τα καλύτερα mainstram tracks της τελευταίας δεκαετίας και που σημείωσε τεράστια επιτυχία. Ο ίδιος ξέρει ότι το να επαναλάβεις κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο και γι’ αυτό οι fans της ηλεκτρονικής μουσικής περίμεναν πώς και πώς το επόμενο δισκογραφικό βήμα του μετά το πλατινένιο «Imagine».

Το ξεκίνημα εντυπωσιακό, η συνέχεια λιγότερο, και το τέλος με ηχητικές πανδαισίες. Ο Armin μας καλωσορίζει στο «Mirage» μ’ ένα εκπληκτικό Intro που συνδυάζεται άψογα με το πρώτο κομμάτι του δίσκου. Τα τυπικά ανεβοκατεβάσματα στις παραγωγές του Ολλανδού και με την κλασσική ενορχήστρωση να δίνει το κάτι παραπάνω. Τα υψηλά στάνταρ στην αρχή του album που έθεσε ο ίδιος, μπορεί να φταίνε με την χαμηλή εκτίμηση που είχα για τα ακόλουθα tracks. Τυπικά τραγούδια για το ραδιόφωνο, χωρίς όμως να καταφέρνουν να σου μείνουν στο μυαλό. Δεν είναι μόνο τα beats το πρόβλημα, αλλά και η παρουσία των καλλιτεχνών που δανείζουν τα vocals τους. Η φωτιά και το τυπικό ρεφρέν που περιμένεις να σε παρασύρουν απουσιάζουν, και δεν ξέρω αν είναι τυχαίο, αλλά αυτό το φαινόμενο συνήθως συμβαδίζει με τις πιο μέτριες προσπάθειες του γνωστού Dj. Οι 16 δημιουργίες πιο πολύ μπερδεύουν, παρά προσφέρουν, αφού η ποικιλία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αίσθηση της έλλειψης ιδεών σε κάποιες στιγμές. Πολύ ωραίο παράδειγμα της διπλής παρουσίας μίας παρόμοιας φωνής όπως της Sophie Ellis-Bextor, με την μία να φαντάζει στα αυτιά μου αχρείαστη, μια και το «Virtual Friend» είναι πολύ ανώτερο από το βασικό single του CD. Κανένα από τα tunes που χρησιμοποίησαν ως κύρια βάση τα φωνητικά των τραγουδιστών κατάφερε να φτάσει τα επίπεδα ενός «In & Out Of Love».

Όχι πως αυτό ήταν εύκολο, απλώς παρατήρησα το εξής: Καταστάσεις όπως στο «Don’t Own You», όπου συνάντησα minimal vocals τα οποία έχουν δευτερεύοντα ρόλο, πιάνουν πολύ πιο εύκολα την ατμόσφαιρα του Armin Van Buuren. Δεν ξέρω αν αυτό σχετίζεται με τις φωνές που δεν καταφέρνουν να δώσουν το 100% ή με τις παραγωγές στις οποίες πατάνε. Fact είναι ότι οι συνθέσεις όπως π.χ. στο «Orbion» είναι τρομερές και προσωπικά θα προτιμούσα να το μεγάλωνε κατά δύο λεπτά και να έσβηνε ένα από τα fillers. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν μαζί μου, ότι υπάρχουν πέντε τρομερές παραγωγές και άλλες πέντε-έξι ιδιαίτερα ικανοποιητικές. Αν δούλευε πάνω σε αυτές και άφηνε απέξω τις λιγότερο ταιριαστές, το «Mirage» θα ήταν εκπληκτικό. Γιατί, η γενικότερη αίσθηση του project είναι θετική και αρκετά από τα lyrics των συμμετεχόντων κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό το κάνει πιο εύκολο να ακουστεί από την αρχή ως το τέλος, παρ’ όλο που όπως ανέφερα και πιο πάνω ο αριθμός των τραγουδιών θα μπορούσε να είναι μικρότερος.

Το τέταρτο studio album βρίσκει των Armin Van Buuren στο απόγειο της καριέρας του προσπαθώντας να ευχαριστήσει τους πάντες. Τους πιστούς fans του, τους σκληροπυρηνικούς trance ακροατές και τους “νέους” mainstream υποστηρικτές. Αυτό του στοίχισε λίγο ως προς την συνοχή του «Mirage», η οποία θα μπορούσε να είναι καλύτερη και να ξεπεράσει σαν LP το «Imagine». Έστω και έτσι, ο συγκεκριμένος Dj καταφέρνει να μας παρουσιάσει αρκετά κομμάτια που θα ακούγονται όλη την χρονιά και έναν αρκετά ποιοτικό δίσκο. Νομίζω ότι στην επόμενη του δισκογραφική κίνηση θα είναι λιγότερο αγχωμένος ως προς το να κρατήσει τους πάντες ικανοποιημένους και δεν θα αναζητεί τόσο πολύ άλλο ένα πολύ μεγάλο hit. Αυτό, θα λειτουργήσει σίγουρα ευεργετικά για τον ίδιο.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Mirage», «Don’t Own You»,«Virtual Friend», «Drowning», «Down to Love», «These Silent Hearts», «Orbion»

Tracklist:

1. “Desiderium 207” (featuring Susana)
2. “Mirage”
3. “This Light Between Us” (featuring Christian Burns)
4. “Not Giving Up on Love” (with Sophie Ellis-Bextor)
5. “I Don’t Own You”
6. “Full Focus”
7. “Take a Moment” (featuring Winter Kills)
8. “Feels So Good” (featuring Nadia Ali)
9. “Virtual Friend” (featuring Sophie)
10. “Drowning” (featuring Laura V)
11. “Down to Love” (featuring Ana Criado)
12. “Coming Home”
13. “These Silent Hearts” (featuring BT)
14. “Orbion”
15. “Minack” (with Ferry Corsten)
16. “Youtopia” (featuring Adam Young)

iTunes bonus tracks

17. “Breathe in Deep” (featuring Fiora)
18. “Take Me Where I Wanna Go” (featuring VanVelzen)
19. “I Surrender” (featuring Cathy Burton)
20. “Love Too Hard” (featuring Jessie Morgan)
21. “Virtual Friend (Acoustic Mix)” (featuring Sophie)

.

Not Giving Up On Love (feat. Sophie Ellis-Bextor)

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος