Κριτικες Δισκων Hip-Hop / R&B

Κριτική Δίσκου: Ski Beatz – 24 Hour Karate School

Για τον Ski Beatz τα είχαμε πει και σ’ ένα σχετικά πρόσφατο άρθρο (εδώ) και πιστεύω ότι αρκετοί hip-hop heads περίμεναν αυτόν τον δίσκο με μεγάλη περιέργεια. Όχι τόσο για το ένδοξο παρελθόν του μουσικοσυνθέτη, αλλά περισσότερο για την πάρα πολύ καλή δουλειά που έκανε στο «Pilot Talk». Ένας δίσκος που μπορεί να είχε έναν ταλαντούχο MC σαν κεντρικό πρόσωπο, αλλά που κέρδισε πάρα πολλά πράγματα από τις απολαυστικές παραγωγές του. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα CD το οποίο θα βασίζεται από την αρχή ως το τέλος στα εξαιρετικά beats αυτού του παραγωγού?

Με το άκουσμα του «Nothing But Us» γέμισα με χαρά και απίστευτη όρεξη ώστε να προχωρήσω στην περιήγηση του «24 Hour Karate School». Το κομμάτι θα το χαρακτήριζα ως την συνέχεια του «Pilot Talk», αφού η παραγωγή σε συνδιασμό με την παρουσία του Curren$y ξεκινούν ακριβώς από εκεί που είχαν σταματήσει οι δυο τους τον περασμένο Ιούλιο. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει σ’ αυτό το LP είναι ότι τα πράγματα δεν κυλούν όπως νομίζει κανείς στην αρχή. Η καλύτερα, όπως θα ήθελα εγώ προσωπικά να συνεχίσουν από εκεί και έπειτα. Ο ρυθμός γίνετε πιο βαρύς, πιο σκοτεινός αλλά συγχρόνως και πιο προβλέψιμος. Αν και μου αρέσουν σε γενικές γραμμές οι ήχοι που χρησιμοποιεί ο «Ski Beatz», προτιμάω τα πιο εκθαμβωτικά beats που έχουν περισσότερο θετικό συναίσθημα και εντυπωσιακά blazers. Όχι λόγω του δικού μου γούστου, αλλά επειδή σε αυτό το στυλ είναι πολύ καλύτερος απ’ ότι στις μουσικές δημιουργίες τύπου «S.T.A.L.L.E.Y». Παρ’ όλα αυτά, μου αρέσει που τουλάχιστον κρατάει την δύναμη και την ενέργεια που έχει και στις πιο φωτεινές ενορχηστρώσεις και ότι συμπεριλαμβάνει πάντα τον αυθεντικό του ήχο. Οπότε, μπορώ να καταλάβω κάποιους ακροατές οι οποίοι θα χειροκροτήσουν την απόφαση του να αλλάξει λίγο την κατεύθυνση του, επειδή με αυτόν τον τρόπο αποφεύγει να μοιάσει το executive producing υπερβολικά πολύ με την τελευταία (σχεδόν) ολοκληρωμένη εργασία του.

Δεν αλλάζει όμως το γεγονός, ότι με το που «σκάει» στα αυτιά σου μία «παραγωγάρα» όπως το «Cream Of The Planet» σε κερδίζει με συνοπτικές διαδικασίες. Αν είχε κι όλας τον Mos Def το κομμάτι, θα ήμουν 100% ευχαριστημένος. Δυστυχώς όμως, οι συνεργασίες με τον αγαπημένο rapper από το Σικάγο έπρεπε να αφαιρεθούν από το album, αφήνοντας πίσω του ένα αρκετά μεγάλο κενό. Η εμπειρία που βγάζει σαν MC δεν μπορούσαν να αντικατασταθούν με τις υπόλοιπες συμμετοχές (Jim Jones, Ras Kass, The Cool Kids, Wiz Khalifa κ.α.) και έτσι μας έμειναν μόνο τα (φοβερά) instrumentals των δύο συγκεκριμένων τραγουδιών. Αυτό είναι ίσως και ένα θέμα, με το οποίο αρκετοί υποστηρικτές της καλής rap θα έχουν ένα πρόβλημα ή ενδεχομένως θα ξενερώσουν. Οι υπόλοιποι καλλιτέχνες που δούλεψαν με τον Ski Beatz αφήνουν ανάμικτα συναισθήματα. Γι’ αυτό και βρίσκω τον εαυτό μου να συμβαδίζει με αυτό το ανεβοκατέβασμα ανάλογα με το αν είναι η παρουσία τους στο κάθε track πετυχημένη η όχι. Σε beats όπου τα πράγματα έχουν μία πιο minimal αίσθηση, μία καλή συνεργασία (βλέπε «Prowler 2») ή ένα εκνευριστικό hook (π.χ. στο «Super Bad») μπορούν να κάνουν την διαφορά. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται πολύ εύκολα τα κολλήματα και τα άμεσα skips σε αυτή την δισκογραφική απόπειρα.

Σίγουρα πρόκειται για μία σοφή επιλογή, εφόσον θέλετε να αγοράσετε έναν καλό hip-hop δίσκο, με κατά κύριο λόγο καλά raps και σοβαρές παραγωγές. Δεν καταφέρνει όμως να αποτελέσει μία άξια συνέχεια (έστω και άτυπη) του «Pilot Talk», ιδιαίτερα όταν τα βάζω δίπλα δίπλα σαν σύνολα. Το ότι δεν βρήκα πάνω από ένα-δύο μέτρια τραγούδια κρίνεται θετικό, όπως και απαρατήρητα δεν γίνετε να περάσουν τα τέσσερα-πέντε highlights. Απλά, περίμενα το κάτι παραπάνω για έναν δίσκο που είχε συζητηθεί αρκετά και που στην τάξη του έναν τόσο έμπειρο producer. Αν επέμενε λίγο στις μουσικές του ιδέες των «Taxi» ή «Scaling Buildings» και είχε δυο-τρεις ακόμα rappers με ειδικό βάρος, ίσως είχαμε ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα CD.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Nothing But Us», «Scaling The Building», «Cream Of The Planet», «Taxi»

Tracklist:

01. Nothing But Us (Feat. Currensy, Smoke DZA)
02. Go (Feat. Jim Jones, Currensy)
03. Prowler 2 (Feat. Jean Grae, Jay Electronica)
04. Do It Big (Feat. The Cool Kids, Stalley)
05. S.T.A.L.L.E.Y (Feat. Stalley)
06. Not Like Me (Feat. Tabi Bonney)
07. Scaling The Building (Feat. Wiz Khalifa, Currensy)
08. Super Bad (Feat. Rugz D Bewler)
9. I Got Mines (Feat. Tabi Bonney, Nikki Wray, Ras Kass, Stalley)
10. Back Uptown (Feat. Camp Lo)
11. Cream Of The Planet (Instrumental)
12. Taxi (Instrumental)

.

Cream Of The Planet (feat. Mos Def)

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος