Το ότι έχω τον R.Kelly ανάμεσα στους αγαπημένους μου καλλιτέχνες όλων των εποχών δεν το κρύβω. Κάθε φορά που βλέπω νέα κυκλοφορία,- την βάζω πρώτη – πρώτη στις προτεραιότητές μου. Αυτή την φορά όμως, ομολογώ πως είχα ξενερώσει για τα καλά με αυτό το album κοιτώντας το tracklist. Μόνο τέσσερα καινούργια κομμάτια και το υπόλοιπο με παλιές επιτυχίες? Με αυτά και με αυτά, το είχα μπροστά μου και δεν τρελαινόμουν στην ιδέα να κάτσω να το ακούσω, μέχρι που πήρα την απόφαση ένα βράδυ να κάνω μία προσπάθεια, όντας αρκετά επιφυλακτικός.

.

Από την στιγμή που πάτησα το play, στριφογύριζε στο κεφάλι μου η σκέψη: «Πάω να ακούσω μία αρπαχτή». Βγάζουμε ένα CD στα γρήγορα – γρήγορα τώρα που έπιασε το τελευταίο single, το γεμίζουμε με γνωστά hits και μαζεύουμε από τις πωλήσεις. Η αλήθεια είναι όμως, ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν κατά αυτόν τον τρόπο και αυτό αποδεικνύεται κατά την διάρκεια της ακρόασης του album. Με το που τελείωσα το πρώτο πέρασμα του δίσκου, κατάλαβα ότι εκτός από το μείγμα που υπάρχει ανάμεσα σε παλιά και φρέσκα τραγούδια, εμφανίζεται και μία αρμονία. Το «Epic» δεν επιλέχθηκε τυχαία από τον R.Kelly ως τίτλος, αφού όντως προς τα εκεί βαδίζουν οι ήχοι που βγαίνουν από τα μεμονωμένα tracks και πίσω απ’΄αυτά κρύβεται ένα concept. Ο γνωστός τραγουδοποιός μπόρεσε και έκανε μία άριστη επιλογή παλαιών επιτυχιών του, ώστε να δέσουν και μουσικά, αλλά και βάσει περιεχομένου, με το υλικό που ηχογράφησε αυτή την χρονιά. Δεν υπάρχουν κάποιες τρομερές εκπλήξεις, και σίγουρα δεν μπορούν τα αισιόδοξα και ειρηνευτικά tracks να ξεπεράσουν σε συναίσθημα υπερπαραγωγές τύπου «If I Could Turn The Time». Όπως και να το κάνουμε, η διαφορά στην ποιότητα μεταξύ του «The Worlds Greatest» και «Peace» κρατιέται από την αρχή ως το τέλος. Όλο αυτό όμως δεν είναι τόσο ολοφάνερο, επειδή όντως δημιουργήθηκε ένα δέσιμο σε αυτή τη μία ώρα. Δεν παρουσιάζεται μέσα στο νέο υλικό κάποιο αδύναμο κομμάτι, ιδιαίτερα στον τομέα της σύνθεσης. Στο γράψιμο των lyrics βέβαια, έπιασα τον εαυτό μου να ξινίζει λίγο όταν άκουγε τα υπερβολικά cheesy και  (χριστιανό-) οικογενειακά μηνύματα που πέρασαν σε δύο περιπτώσεις. Αλλά…

… δεν αλλάζει το γεγονός ότι όλα τους είναι πολύ προσεγμένα ως την τελευταία λεπτομέρεια. Αυτή την περίοδο δεν νομίζω πως ο R.Kelly έχει την δυνατότητα να πιάσει την απόδοση και την μαεστρία στο γράψιμο τραγουδιών του 90. Συνεχίζει όμως να μονοπωλεί το ενδιαφέρον απέναντι στους νέους και αναλώσιμους R&B καλλιτέχνες, ακόμα και μία δουλειά που εκ πρώτης όψεως φαντάζει πρόχειρη. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, ανακάλυψα ότι φέτος θα βγουν άλλα δύο (!) CD που μαζί με το «Epic» θα συνθέτουν μία τριλογία. Το γιατί δεν κυκλοφορεί μία και καλή ένας ολοκληρωμένος δίσκος δεν πρόκειται να μας απαντηθεί. Αν είναι όμως να μας δίνεται ένα τέτοιο αρμονικό αποτέλεσμα, θα περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον να δω τι θα ακολουθήσει. Με την απουσία του καινούργιου «When A Woman Loves» από το tracklist, νομίζω πως ξέρω την κατεύθυνση την οποία θα ακολουθήσει στο επερχόμενο δεύτερο μέρος αυτού του δίσκου. Για τώρα, οι fans που ακολουθούν τα βήματα του τραγουδιστή εδώ και χρόνια, μπορούν να ρίξουν μία ακρόαση, αλλά στο τέλος θα οδηγηθούν σε κάποιο online shop για να προμηθευτούν μόνο αυτά που τους λείπουν. Για τους «αρχάριους» έχω να προσθέσω ότι ενδέχεται να συναντήσουν μία πολύ ενδιαφέρουσα ηχογράφηση.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Fireworks»

Tracklist:

01. Heal It (Prelude)
02. Sign Of A Victory (The Official 2010 FIFA World Cup Anthem)
03. I Believe
04. The World’s Greatest
05. Victory
06. Peace
07. If I Could Turn Back The Hands Of Time
08. Fireworks
09. Spirit
10. I’m Your Angel (Duet With Celine Dion)
11. Can You Feel It
12. I Believe I Can Fly

.

Fireworks

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος