Κριτικες Δισκων Hip-Hop / R&B

Κριτική Δίσκου: The Darkside Vol.1 – Fat Joe

O Fat Joe δεν είναι (η τουλάχιστον δεν ήταν) ακριβώς αυτό που παρουσίαζε ο 50cent σε διάφορα diss και videakia. Τo «J.O.S.E. 2» βέβαια, ήταν λογικό να το χλευάζουν, από την στιγμή που αντικειμενικά είναι ένα τραγικό album. Πρόκειται όμως για έναν rapper που έχει βγάλει κομματάρες, έχει γράψει σοβαρούς στίχους και σίγουρα μπορεί να δημιουργήσει πολλά περισσότερα από εκείνα που ακούσαμε πέρσι. Δεν παραβλέπεται ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μία συνεχόμενη πτώση, αλλά αν αναλογιστώ την τελευταία του δουλειά, χειρότερα δεν γίνεται. Ή μήπως ναι?

.

Δεν χρειάστηκαν να περάσουν πολλά λεπτά ώστε να καταλάβω ότι θα ξανασυναντήσω όντως την «Dark Side» του Fat Joe μετά από αρκετό καιρό. Μπορεί η αρχή να υστερούσε σε εντυπωσιασμό και να μην είχε την απαιτούμενη ζωηράδα, αλλά το «Valley Of Death» ήρθε και έβαλε τα πράγματα στην θέση τους. Οι Cool & Dre του έδωσαν ένα beat που θυμίζει Joe από τα παλιά και λιγότερο ηλιόλουστες maybach καταστάσεις. Και δεν είναι κοινό μυστικό, ότι αυτό ακριβώς ταιριάζει στον συγκεκριμένο MC και χαίρομαι που υπάρχουν τέτοιου είδους τραγούδια σε αυτόν τον δίσκο. Οι παραγωγές είναι σε γενικές γραμμές αρκετά ικανοποιητικές, χωρίς να έχουν κάποιο “διαστημικό” αποτέλεσμα. Είναι όμως αυθεντικές και ευχάριστες στο αυτί και αυτό που μετράει, είναι ότι ο κεντρικός καλλιτέχνης νιώθει πολύ πιο βολικά απ’ ότι με τους κακόγουστους ήχους του 2009. Στο «I Am Crack» παρουσιάζεται ιδιαίτερα ενδιαφέρων στα raps του και προσπαθεί να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερα από το δημιούργημα του Just Blaze. Δεν είναι το φοβερό banger που περίμενα, ίσως έφταιγε το συνολικό στήσιμο του τραγουδιού, αλλά σίγουρα θα αρέσει σε αρκετούς ακροατές. Επίσης, πιστεύω ότι θα βρει ανταπόκριση από το ευρύ κοινό στα δύο-τρία ραδιοφωνικά singles, τα οποία έχουν γούστο.

Το «Slow Down (Ha Ha)» ήταν για παράδειγμα ένα από τα πιο κολλητικά ραδιοφωνικά hits των τελευταίων μηνών, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε να πετάξει από πάνω του τον ήχο του 2001-2002 που το χαρακτηρίζει. Αυτό θα μπορούσε να είναι και μία εξήγηση για το γεγονός ότι δεν έκανε μεγάλη επιτυχία, όχι τόση όσο υπολόγιζα όταν το πρωτοάκουσα. Αφού λοιπόν περάσουμε το πρώτο μέρος που είναι λίγο πιο βαρύ και το δεύτερο που απευθύνεται στο mainstream κοινό, έρχεται το τρίτο και καλύτερο. Μία μίξη από συνεργασίες με R&B καλλιτέχνες (στο πάρα πολύ καλό «How Did We Get Here» με R.Kelly), με sunny beatακι και συμμετοχή του θρυλικού Too $hort και με το εξαιρετικό «I’m Gone» από τον Dj Premier. Για τον τελευταίο θα έχω να λέω ότι περιμένω την ημέρα, όπου θα γράψω ότι αυτό το διάστημα βρίσκεται σε κακή φόρμα. Τόσα χρόνια συνεχίζει και μας τροφοδοτεί με «ντόπες», δίνοντας την καλύτερη βάση για να δουλέψουν οι rappers . Για να επιστρέψω όμως στον Fat Joe, στο συγκεκριμένο κομμάτι spitαρει μερικά από τα πιο ‘ωραία” lines αυτής της δισκογραφικής δημιουργίας: «Premo on the beat, yeah I know it sounds different, / But his man’s just passed, see his soul’s just risen, / Cold cold world, is the word that was given, / As he seen me, 15 with the burner outta prison, / Gangster, fuck that I’m Gang Starr, / Tell Nas hip hop’s dead now, my man’s gone».

Σε αυτό το σημείο, πιστεύω δεν χρειάζεται να γράψω κάτι παραπάνω για το περιεχόμενο αυτού του δίσκου. Ο Fat Joe κατάλαβε ότι θα έπρεπε κάποτε να επιστρέψει με σοβαρό υλικό. Δεν είναι ούτε το καλύτερο που έχει γράψει ποτέ του, ούτε θα σας τρελάνει και θα σας ωθήσει να ορμήσετε στα δισκοπωλεία. Θα καταφέρει όμως να τον ξαναβάλετε στην λίστα σας με τους καλούς rappers και θα σας δοθεί η δυνατότητα να απολαύσετε ένα αρκετά καλό CD. Βασικά, θα εκπλαγείτε μετά την περσινή εμπειρία, αν ακούσετε πόσο θετική δουλειά είναι. Η ένταξη του πιο σκοτεινού ύφους του και η επιλογή καλών παραγωγών με στόχο το mass appeal, έφεραν σε μία ισορροπία αυτό το album. Ο άγραφος νόμος που θέλει αξιόλογα LPs να ακολουθούν αποτυχημένα follow ups κλασσικών δίσκων, φαίνεται πως για άλλη μία φορά έκανε την εμφάνισή του.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Valley Of Death», «How Did We Get Here», «Money Over Bitches», «I’m Gone»

Tracklist:

1. Intro (Produced by Scram Jones)
2. Valley Of Death (Produced by Cool & Dre)
3. I Am Crack (Produced by Just Blaze)
4. Kilo feat. Clipse & Cam’ron (Produced by Infamous)
5. Rappers Are In Danger (Produced by Infamous)
6. Slow Down (Ha Ha) feat. Young Jeezy (Produced by Scoop DeVille)
7. If It Ain’t About Money feat. Trey Songz (Produced by Cool & Dre)
8. No Problems feat. Rico Love (Produced by Scoop DeVille)
9. How Did We Get Here feat. R. Kelly (Produced by Raw Uncut)
10. Money Over Bitches feat. Too $hort & TA (Produced by Raw Uncut)
11. Heavenly Father feat. Lil Wayne (Produced by Streetrunner)
12. I’m Gone (Produced by DJ Premier)
13. At Last Supremacy

.

Slow Down (Ha Ha) (feat. Young Jeezy)

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος