Μία συναυλία με τον Nas ήταν πάντα μία μεγάλη μου επιθυμία. Το ότι θα ήμουν τόσο τυχερός ώστε να βρεθώ την σωστή μέρα στο σωστό μέρος και να τον απολαύσω μαζί με τον Damian Marley, δεν το φανταζόμουν ποτέ. Η επίσημη «Distant Relatives World Tour» έκανε μία μεγάλη περιοδεία σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, με δύο σταθμούς στην Γερμανία. Η μία έγινε στο Μόναχο και η δεύτερη στο Αμβούργο, όπου βρέθηκα κι εγώ στις 13 Ιουλίου. Σε μία πολύ δυνατή και με γεμάτη συναισθήματα παρουσία των δύο μεγάλων καλλιτεχνών, κράτησα αρκετό οπτικοακουστικό υλικό, ώστε να πάρετε κι εσείς μία γεύση από αυτό που ακολούθησε εκείνο το απόγευμα.

Η συναυλία έλαβε μέρος στο μεγάλο πάρκο του Αμβούργου, που ήταν αρκετά κοντά στο σπίτι μου. Δεν είχα προμηθευτεί εισιτήριο, γι’ αυτό και πήγα μία ώρα πριν από την κανονική έναρξη, ώστε να μπορέσω να αγοράσω ένα κατευθείαν στην είσοδο. 35 ευρώ ήταν η τιμή, κάτι που φάνηκε αρκετά καλό αν αναλογιστώ το μέγεθος των ονομάτων αυτών των δύο. Θα δείτε και στο πρώτο βίντεο, ότι ο χώρος μία ώρα πριν ξεκινήσει το show, ήταν αρκετά άδειος, με τους περισσότερους να καταφθάνουν κατά της 18 :45.

.

Μία ώρα πριν ξεκινήσει η συναυλία

.

H επιλογή των υπεύθυνων να διοργανώσουν αυτή την συναυλία σαν open air festival ήταν εξαιρετική, επειδή αυτό το διάστημα έχει πραγματικά απίθανο καιρό στην Γερμανία. Ήταν στο χέρι σου να πας στις μπροστινές θέσεις, οι οποίες διαχωριζόντουσαν από τον υπόλοιπο χώρο με μικρά τοιχάκια. Το μεγαλύτερο μέρος του χώρου ήταν μία μεγάλη τοποθεσία με γρασίδι, στο οποίο είχαν αράξει αρκετοί την στιγμή που βγήκε το support. Οι T.O.K. ήταν εκείνοι που έδωσαν το έναυσμα, χωρίς πολλές καθυστερήσεις και προσπαθώντας να ανεβάσουν τον κόσμο με παλιές dancehall επιτυχίες.

.
Gal You A Lead – TOK

.

TOK

.

When You Cry – TOK (κατά την διάρκεια φτιάχνει η οπτική γωνία)

.

Οι T.O.K ήταν ορεξάτοι, έκαναν μία προσπάθεια να ξεσηκώσουν το κοινό, κάτι που επιτεύχθηκε μέχρι ενός σημείου. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που δεν γνώριζαν τις επιτυχίες τους και οι περισσότεροι είχαν μία τεράστια αναμονή για τους πραγματικούς πρωταγωνιστές. Παρ’ όλα αυτά, έδωσαν ρυθμό, κάποιες παρέες χόρεψαν και συνέβαλαν ώστε να υπάρχει ένα εξαιρετικό κλίμα. Στις 19: 50 βγήκε ο Dj Green Lantern, παίζοντας μερικά Hip-Hop tunes και λίγα Reggea κομμάτια, ανεβάζοντας πολύ τον κόσμο. Η live μπάντα δεν άργησε να στήσει τα πάντα και με γρήγορους ρυθμούς, ακριβώς στις 20:00 έφτασε η στιγμή…

.

Dj Green Lantern Set

.

Ένας τύπος με τρελά γυαλιά ανακοινώνει τους Nas και Damian Marley, που μπήκαν φουριόζοι με το «As We Enter». Ακολούθησε ένα set  με τραγούδια από το «Distant Relatives» που έφτιαξαν αμέσως τον κόσμο. Εκείνη την περίοδο, ο χώρος είχε σχεδόν γεμίσει.

.

Έναρξη – As We Enter

.

Nah Mean

.

Despair

.

Μετά την πρώτη hip-hop/reggea δόση, ήρθε η στιγμή για τον Nas να σολάρει με γνωστές και αγαπημένες επιτυχίες. Από «Nas Is Like» και «I Can», μέχρι «N.Y. State Of Mind» και «If I Rule The World». Σε αυτό το σημείο υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή από τον κόσμο, σ’ ότι αφορά τους στοίχους. Ήταν εμφανές ότι το κοινό είχε λατρέψει το «Distant Relatives», αλλά ακόμα δεν ήξερε να αποδώσει τα lyrics όπως στα παλιά τραγούδια του Nasir Jones.

.

Nas Is Like – I Can

.

Hip-Hop Is Dead

.

Αυτό που μου προκάλεσε εντύπωση, ήταν το γεγονός ότι πάρα πολλοί γνώριζαν τις σόλο ερμηνείες του Damian Marley, που μετά τον μονόλογο του Nas, ακολούθησε με τα δικά του bangers. Δεν έπαιξε πολλά από τον δίσκο του «Welcome To Jamrock», αλλά έδωσε βάση στο «Halfway Tree» του 2001. Υπήρξε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο και ήταν πάρα πολύ ευχάριστος. Στις στιγμές όπου διέκρινε την δυσκολία μερικών να ακολουθήσουν το slang του, επέμενε και προσπαθούσε με αρκετή επικοινωνία με το κοινό να τους κάνει να μάθουν τα δύσκολα parts των τραγουδιών του.

.

Damian Marley Solo

.

Στο τέλος του reggea σημείου της συναυλίας, επέστρεψαν και οι δύο στο stage, ερμηνεύοντας μερικές ακόμα δημιουργίες από τον τελευταίο δίσκο τους. Έγινε με έναν εξαιρετικό τρόπο, με τον Damian να ξεκινάει την ερμηνεία του «Patience» και τον Nas να μπαίνει με το δικό του verse. Ένα από τα highlights ήταν το «Strong Will Continue», με το κοινό να ανταποκρίνεται πλήρως και το πρόγραμμα να παίρνει φωτιά Ακολούθησαν άλλο δύο σολαρίσματα με επιτυχίες των δύο, όπως π.χ. «Welcome to Jamrock». Έκλεισαν την συναυλία με τα «Africa Must Wake Up» και Road To Zion», έχοντας για συμπαραστάτες αμέτρητους αναπτήρες από τον κόσμο.  Το πρόγραμμα όμως, δεν τελείωσε εδώ…

.

Patience»»

.

Strong Will Continue

.

Το κοινό ζητούσε επίμονα κι άλλο μετά την αποχώρηση των δύο και της μπάντας και εκείνοι ανταποκρίθηκαν. Επέστρεψαν όλοι μαζί στην σκηνή, με τον Nas να ερμηνεύει το «One Mic» και όλοι πραγματικά είχαν τρελαθεί. Πολύ σωστή ενέργεια από τον Damian Marley, να συνεχίσει από εκείνο το σημείο μ’ ένα πιο ευχάριστο τραγούδι, ώστε να κλείσει την συναυλία με μία εφορία. «Could You Be Love» και άλλη μία εξαιρετική ερμηνεία από τον ίδιο, συνεχίζοντας από εκεί που το άφησε ο Nas με το φοβερό track του.

.

Nas – One Mic

.

Μερικά μικρά περιστατικά από την συναυλία και εντυπώσεις:

–  Παρ’ όλο που υπήρχε αφόρητη ζέστη, ο κόσμος είχε απίστευτα καλή διάθεση. Πολύς χορός και μεγάλη χαρά ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά του κοινού.

«Έγραψε» η φράση πριν ξεκινήσει το show, από μία κοπέλα που καθόταν από πίσω μου: «Καλά, ακόμα δεν το πιστεύω ότι θα δω τους TOK (!)

– Τρομερή χημεία ανάμεσα σε Damian Marley και Nas

– Ένας τρελός τυπάς, ο οποίος καθόταν κοντά μου στο μπροστινό μέρος της συναυλίας και μάλλον είχε προηγούμενα με τον … Nas. Όποτε ερχόταν κοντά ο γνωστός MC, του έκανε το σήμα της Roc-A-Fella (!), τον κοιτούσε περίεργα και ζητούσε μετά από τον φύλακα να του δώσει την άδεια να του ….μιλήσει! Για κάποιον λόγο ήθελε να πει κάτι στον Nas και αφού εισέπραξε ένα όχι, άρχισε να ρωτάει για έναν κακομοίρη που μάλλον εργαζόταν για την συναυλία και καθόταν ήρεμος στην άκρη της σκηνής. Για να μην πλατειάζω, ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν είδε ολόκληρη την συναυλία… (Μερικά από αυτά διακρίνονται σ’ ένα βίντεο και μία φωτογραφία)

– Όλα τα λεφτά, η φάτσα του κυρίου που δούλευε για την συναυλία, όταν του έλεγε ο περίεργος τύπος: «Έλα εδώ να σου πω δύο λογάκια και εσένα»! Από τον Nas πάντως, δεν υπήρχε αντίδραση και ίσως δεν τον πρόσεξε καν.

-Πολύ καλή απόδοση της μπάντας, με τον κιθαρίστα να κλέβει την παράσταση μ’ ένα εκπληκτικό σολάρισμα στο τέλος του «Africa Must Wake Up»

– Κάποια στιγμή άρχισα να λυπάμαι τον τύπο που κουνούσε την μεγάλη σημαία που μπορείτε να δείτε και στα βίντεο. Δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να την κουνάει και κάποια στιγμή είχα την εντύπωση ότι θα κλατάρει.

– Υπήρχε και κόσμος μεγαλύτερης ηλικίας και που ήταν εμφανές ότι είχε έρθει για να πιάσει λίγο από την μαγεία του Bob Marley.  Μπλουζάκια με το πρόσωπο του μουσικού θρύλο, άφθονος χορός και δεν συμμαζεύεται.

– Οι περισσότεροι ήταν χωρισμένοι σε Nas groupies και Damian Marley fans. Τo «Distant Relatives» δεν έχει μπει ακόμα στα κεφάλια του κόσμου.  Kάτι που μάλλον γνώριζαν από πριν οι καλλιτέχνες, γι’ αυτό και έκαναν interact με το κοινό περισσότερο στα solo tracks τους.

– Μετά από αυτή την εμφάνιση, πιστεύω πως αρκετοί θα πάνε να αγοράσουν το νέο τους album. Στο τέλος της συναυλίας, όλοι μιλούσαν για τα «νέα» τραγούδια που άκουσαν. Πολλοί τα χαρακτήρισαν και ως highlight του live.

.

Φωτογραφίες

[nggallery id=1]

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος