Κριτικες Δισκων Hip-Hop / R&B

Κριτική Δίσκου: Curren$y – Pilot Talk

Curren$y λοιπόν… Σας λέει τίποτα το όνομα? Όχι? Δεν πειράζει, ακόμα και σε ακροατές που ασχολούνται αρκετά με την hip-hop μουσική σκηνή, μπορεί να μην λέει τίποτα αυτό το όνομα. Όσοι έχουν πετύχει όμως τις δύο ανεξάρτητες κυκλοφορίες του και κάποιες συμμετοχές του ίδιου σε κομμάτια άλλων MCs, περίμεναν πώς και πώς αυτή την στιγμή . Η ημέρα όπου θα έβγαινε το πρώτο ολοκληρωμένο studio album του,με κανονικό budget και για το οποίο έχει την ηχητική επιμέλεια ο Ski Beatz. Ούτε αυτός σας λέει κάτι?

.

Λογικό από την μία, επειδή τα τελευταία χρόνια δεν ήταν και ιδιαίτερα ενεργός. Μιλάμε για έναν παραγωγό, στον οποίο έχτισε κατά κάποιον τρόπο την καριέρα του ο Jay-Z στον πρώτο του κλασσικό δίσκο «Reasonable Doubt». Οπότε, μ’ έναν ικανό rapper και έναν beatmaker με εμπειρία, οι απαιτήσεις είναι αρκετές. Στην αρχή του δίσκου δεν φάνηκαν πάντως να δικαιολογούν το hype που είχε δημιουργηθεί για αυτό το CD στα ξένα forums. Ένας Curren$y καλός, αλλά όχι εντυπωσιακός, και ενορχηστρώσεις που δεν κάνουν την διαφορά, με εξαίρεση το πρώτο τραγούδι. Το πρόβλημα είναι ότι η μουσική δεν αποφασίζει για το αν θα πάει γρήγορα ή αργά, εμφανίζεται ένα ενδιάμεσο πράγμα και σε συνδιασμό με την «μαστούρικη» φωνή του καλλιτέχνη, ακουγόταν βαρετό σαν σύνολο. Το σκηνικό αλλάζει εντελώς, με το «Breakfast», που ανακοινώνει την είσοδο εξαιρετικών ενορχηστρώσεων.

Πιάνο, κιθάρα και blazers δίνουν βροντερό παρόν και βοηθούν τον Curren$y σε πολύ μεγάλο βαθμό. Του δίνουν μία γερή βάση να απλώσει το flow του, να ταιριάξει το βαρύ και χαλαρό ύφος του. Η φλογέρα που ακούγεται στο «Roasted» είναι το αλατοπίπερο στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο κεντρικός καλλιτέχνης με τους άγνωστους μεν, ικανότατους δε συνεργάτες του. Το κεντρικό σημείο σε κάνει να ξεχάσεις την περίεργη εισαγωγή του Pilot Talk, με έξυπνες ατάκες, καλό wordplay, δείχνοντας μία εξέλιξη στα rhymes του και στην μεταφορά των στοίχων. Η στιγμή όπου τα πάντα δυναμώνουν και τρέχουν με μία ταχύτητα πιο πάνω, είναι στο «The Day», ένα επικό beat που έχει στο ρεφρέν τον Mos Def και στο verse τον Jay Electronica. Χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω γι’ αυτό το track? Ακόμα και το μέτριο και ψιλοχαζοχαρούμενο «Chilled Coughpee» έχει στις τάξεις του τον Devin The Dude, ο οποίος με το χαρακτηριστικό του στυλ το κάνει να φαίνεται σωστότατο. Όλα αυτά κλείνουν με το «Life Under Scope», με μία παραγωγή ταξιδιάρικη και που τονίζει τα τελευταία raps του δίσκου.

Άξιζε η αναμονή και ας πήρα μία τρομάρα στην αρχή και στα πρώτα λεπτά. Το «Pilot Talk» είναι αναμφίβολα η πιο γεμάτη δισκογραφική κίνηση του Curren$y, ο οποίος προσπαθεί να καλυτερεύσει σε όλα τα επίπεδα. Παντού θέλει ακόμα δουλειά για να τον βάλουμε δίπλα στους top του είδους, αλλά πιστεύω ότι μόλις μπορέσει και δαμάσει το flow του στις πιο δύσκολες περιπτώσεις, θα ανέβει ακόμα περισσότερο. Είναι πολύ ταλαντούχος, ορεξάτος και απλά πρέπει να επιμείνει στον δρόμο που αρχίζει και χτίζει. Ο Ski Beatz του έδωσε μερικές από τις καλύτερες παραγωγές του, υπάρχουν αρκετά τρομερά μουσικά σημεία τα οποία έχουν συναρμολογηθεί πραγματικά μόνο και μόνο για αυτόν τον δίσκο. Εννοείτε, πως συνάντησα ανιαρές δημιουργίες που προανέφερα στο άρθρο. Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι πρόκειται για μία πολύ έξυπνη Hip-Hop αγορά σε περίπτωση που θέλετε να ακούσετε ένα καινούργιο πρόσωπο στο μικρόφωνο. Οι εκλάμψεις είναι τόσες πολλές, που ακόμα και τις όποιες ατέλειες τις κάνουν ώρες ώρες να δείχνουν συμπαθητικές.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Breakfast»«Roasted», «Skybourne», «The Day»

Tracklist:

“Example” Ski Beatz 2:00
2. “Audio Dope 2” Ski Beatz 4:10
3. “King Kong” Ski Beatz 2:59
4. “Seat Change” (featuring Snoop Dogg) Ski Beatz 3:52
5. “Breakfast” Mos Def & Ski Beatz 2:50
6. “Roasted” (featuring Trademark Da Skydiver & Young Roddy) Monsta Beatz 4:23
7. “Skybourne” (featuring Smoke DZA & Big K.R.I.T.) Ski Beatz 4:16
8. “The Hangover” (featuring Mikey Rocks) Ski Beatz 3:22
9. “The Day” (featuring Mos Def & Jay Electronica) Ski Beatz 3:25
10. “Prioritize (Beeper Bill)” (featuring Nesby Phips) Nesby Phips 3:37
11. “Chilled Coughphee” (featuring Devin the Dude) Ski Beatz 2:08
12. “Address” (featuring Stalley) Ski Beatz 3:21
13. “Life Under The Scope”

.

Life Under the Scope

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος