Στα πηγαδάκια των hip-hop ακροατών, η συγκεκριμένη δουλειά συζητήθηκε αρκετά τον τελευταίο καιρό. Δεν είναι και μικρό πράγμα ο ένας εκ των Outkast να βγάζει έναν solo δίσκο μετά από τόσα χρόνια που τους είχαμε συνηθίσει σαν ομάδα. Ο Big Boi είναι ένας πάρα πολύ ικανός rapper, που μπορεί να μην είχε ποτέ τις ιστορικές ατάκες του Andre 3000, αλλά ξέρει να γεμίζει ένα κομμάτι με το χαρακτηριστικό του flow και τα κατά διαστήματα ουσιαστικά του raps. Το θέμα είναι κατά πόσο θα έχει την ευχέρεια να σταθεί εντελώς μόνος στα πόδια του, σε ένα εντελώς δικό του ολοκληρωμένο project. Έχει την εμπειρία, αλλά πιστέψτε με, η ιστορία έχει δείξει ότι δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να κερδίσεις τους ακροατές που τόσο καιρό σ’ έχουν μάθει παρέα με άλλον έναν εκπληκτικό MC.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες θα ακούσατε και μέσα από το Beat-Town αρκετά κομμάτια που είχαν βρει τον δρόμο προς το διαδίκτυο. και αν τα βάλω όλα μαζί στο μυαλό μου, δεν μ’ είχαν εντυπωσιάσει. Αυτό είναι το κακό με τα leaks, γιατί κατά την διάρκεια της ακρόασης όλου του LP, η αίσθηση που σου δίνετε είναι πολύ διαφορετική. Πολύ πιο ομαλή στο αυτί του ακροατή και με αρκετά κομμάτια να δένουν μεταξύ τους. Στο πρώτο 20λεπτό, μας προσφέρεται το πακέτο των πρώτων singles, που είναι και από τα highlights του album. Το «Shutterbug», «General Patton» και «Tangarine» είναι μία δυναμική τριάδα, αυτό που αποκαλούμε ως bangers. Σε τέτοιου είδους tracks, ακούς τον Big Boi να νιώθει άνετα και προσωπικά τον προτιμώ σε τραγούδια που έχουν μία μεγάλη δόση ενέργειας και ταχύτητας. Όχι πως κομμάτια σαν το «Turns Me On» ή το «Train Part 2» με χάλασαν, κάθε άλλο. Οι ήρεμοι ρυθμοί είναι πάντα συνυφασμένοι με vocals και μ’ ένα παιχνιδιάρικο, ή καλύτερα χαρούμενο ήχο. Αυτές οι δημιουργίες κουράζουν μόνο στο θέμα των συμμετοχών, αφού τόσο ο Jamie Foxx, όσο και οι Vonnegutt (group που ανήκει στην Purple Ribbon του Big Boi), δεν κατάφεραν να τα εμπλουτίσουν όπως θα περίμενε κανείς. Η μόνη που ξεχώρισε θετικά ήταν η Janelle Monae, για την οποία θα πρέπει βέβαια να τονίσω ότι ήταν περισσότερο ένα δικό της κομμάτι που είχε ως feat τον κεντρικό rapper, κάτι που διευκόλυνε και την αποστολή της.

Υπάρχουν πολύ καλά beats που λειτουργούν ευεργετικά για τον Big Boi, αλλά θα ακούσετε και κάποια πράγματα τα οποία είναι αρκετά μέτρια. Η πιο βαρετή περίοδος σε αυτό το CD είναι το πολύ εκνευριστικό τραγούδι με Yelawolf και το «Hustle Blood» σε παραγωγή του Lil Jon. Η εικόνα που εισέπραξα, είναι ότι δεν διακρίνεται μόνο για τις ενορχηστρώσεις των Organized Noize, Royal Flush, Andre 3000, Salaam Remi κ.α., αλλά περισσότερο για την συνολική παρουσία του καλλιτέχνη μαζί με τα κομμάτια. Δηλαδή, όπου μετριάζει κατά κάποιον τρόπο το track, έχουμε τον δυναμικό rapper να πετάει ωραία lines και να ρολάρει εξαιρετικά με το flow του.  Από τον Big Boi δεν έχω κανένα παράπονο και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα rhymes του, αλλά και για την επιλογή των rap συμμετοχών του. Ακόμα και ο Gucci Mane που από πολλούς δεν αντέχεται, στο «Shine Blockas» ταιριάζει πάρα πολύ μαζί με το sample του τέλειου «Miss You» από τον Harold Melvin. Καλές επιλογές όσον αφορά την απόδοση του καλλιτέχνη, που ίσως έβγαλε και το άχτι του στο «Back Up Plan» που του είχε μείνει από την συνεργασία με την Brooke Valentine στο «Girl Fight». Γενικώς,…

…πρόκειται για έναν πολύ ευχάριστο και γεμάτο δίσκο. Δεν είναι τέλειος, δεν είναι ιστορικός και σίγουρα θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερος αν σκεφτώ τα τρία – τέσσερα fillers. Για κάποιον λόγο όμως, όσες περισσότερες φορές του δώσεις την ευκαιρία να σε κερδίσει, μ’  έναν περίεργο τρόπο τα καταφέρνει. Τα τραγούδια που μπορεί να μην με τρέλαναν στην πρώτη ακρόαση, με βρήκαν στην τρίτη απόπειρα να κουνάω το κεφάλι μου στον ρυθμό τους. Είναι αρκετά ενδιαφέρον και κρίνεται ως μία πετυχημένη δουλειά του Big Boi. Μία καλή αγορά για όσους θέλουν έναν hip-hop δίσκο με προσεγμένα raps, έναν MC που σε διασκεδάζει και με δημιουργίες που θα αντέξουν σίγουρα στον χρόνο. Δεν θα πω ψέματα λέγοντας ότι δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο η απουσία του Andre 3000 και ότι δεν τον αναζητούσα κάθε τρεις και λίγο (καταραμένες δισκογραφικές εταιρίες που απαγόρεψαν την επανεμφάνιση και των δύο μαζί). Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση όμως, ότι θα ήταν τόσο ευπρόσδεκτη και τόσο εύκολη η ακρόαση του «Sir Lucious Left Foot: The Son of Chico Dusty».

Βαθμολογία:

Κομμάτια που Ξεχώρισαν: «Shutterbugg», «Tangerine», «Shine Blockas (Remix)», «The Train Pt. 2»

Tracklist:

1. Feel Me (Intro)
2. Daddy Fat Sax
3. Turns Me On feat. Sleepy Brown & Joi
4. Follow Us feat. Vonnegutt
5. Shutterbugg feat. Cutty
6. General Patton
7. Tangerine feat. T.I. & Khujo Goodie
8. You Ain’t No DJ feat. Yelawolf
9. Hustle Blood feat. Jamie Foxx
10. Be Still feat. Janelle Monáe
11. Fo Yo Sorrows feat. George Clinton, Too Short & Sam Chris
12. Night Night feat. B.o.B & Joi
13. Shine Blockas feat. Gucci Mane
14. The Train Pt. 2 (Sir Lucious Left Foot Saves The Day) feat. Sam Chris
15. Back Up Plan
16. Theme Song
17. Shine Blockas (Remix) feat. Gucci Mane, Bun B & Project Pat

.

Shutterbug

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος