Την προηγουμένη φορά στη “Μηχανή του Χρόνου” είδαμε τον Ludacris με το «Theater of the Mind». Αυτή την φορά θα πάμε δύο χρόνια πίσω να ρίξουμε μια ματιά στο «Release Therapy». Σίγουρα ένας δίσκος σταθμός για την καριέρα του Luda από πολλές απόψεις. Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης μας έχει συνηθίσει στα albums τύπου «full bangers» με «τρελιάρηκα» κουπλέ και άκρως χιουμοριστικά από την αρχή έως το τέλος. Αυτή την φορά άλλαξαν πολλά πράγματα αλλά και πολλά πράγματα έμειναν ίδια. Συγκεκριμένα άλλαξε αρκετά το style των κομματιών του αλλά παρέμεινε ο κλασσικός καυστικός και πάντα επίκαιρος Ludacris που ξέρουμε. Ας το πάμε λίγο πιο αναλυτικά.

Το προηγούμενο album του, «The Red Light District», βρήκε μεγάλη επιτυχία έχοντας νούμερο ένα singles και αρκετές πωλήσεις. Αρχικά είπε να κάνει το ίδιο ώστε να του εξασφαλίσει την επιτυχία. Το κατάφερε με το πρώτο κιόλας single. Το «Many Maker» κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2006 και βρήκε μεγάλη επιτυχία. Είχε οκτώ θέσεις στα Top 10 διάφορων charts, εκ των οποίων οι  τέσσερις ήταν νούμερο ένα, συμπεριλαμβανομένου και του U.S. Billboard Hot 100. Η παραγωγή είναι δουλειά των Neptunes όταν ήταν ακόμα στις καλές τους εποχές. Το ανεβαστικό κουπλέ του Ludacris σε συνδυασμό την συμμετοχή του Pharrel εξασφάλισαν το platinum single έτσι ώστε το cd να καταφέρει να τα πάει εξίσου καλά. Το πρώτο single δεν έτυχε. Πέτυχε! Το δεύτερο single δυστυχώς δεν είχε την ίδια μοίρα. Ο Luda συνεργάστηκε με τον Young Jeezy με σκοπό να κάνουν ακόμα ένα δυνατό κομμάτι. Το κατάφεραν. Το hook του «Grew Up a Screw Up» ήταν ένα… «πειραγμένο» sample από την φωνή του Biggie που όταν το άκουγες σου έμενε στο μυαλό για αρκετή ώρα. Όμως, η ανταπόκριση δεν ήταν ιδιαίτερα θετική. Κατάφερε να μπει στα charts, αλλά έκανε debut στην έκτη θέση και αυτό όχι για πολύ. Έτσι λοιπόν, αποφάσισε να αλλάξει πλεύση. Το τρίτο single είχε τον τίτλο «Runaway Love» με την συμμετοχή της Mary J. Blige σε παραγωγή Polow Da Don. Το κομμάτι απευθύνεται στις γυναίκες. Αλλά όχι με τον γνωστό σαρκαστικό τρόπο. Μέσα από τρία διαφορετικά storytelling κουπλέ, δημιουργεί ένα πολύ όμορφο κομμάτι που μας δείχνει τις διάφορες δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει μια νεαρή κοπέλα. Το κομμάτι κατάφερε να μπει στην θέση νούμερο δύο και βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τους fans του Ludacris με αποτέλεσμα να το ερμηνεύσει στα Grammy Awards του 2007.

Με κοινά και με τούτα φτάσαμε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2006 κυκλοφόρησε από την DTP/Def Jam Recordings το «Release Therapy», το πέμπτο προσωπικό album του Ludacris. Έχοντας ένα τέτοιο Lead Single δεν μου έκανε καθόλου εντύπωση που έκανε την εμφάνιση του στην πρώτη θέση, του U.S. Billboard 200, για τρίτη συνεχόμενη φορά. Η πρώτη βδομάδα ήταν αρκετά καρποφόρα με τις πωλήσεις να ξεπερνάν τις 300.000 και εν τέλη κατάφερε να γίνει πλατίνα. Τι ακούμε όμως μέσα στο cd; Ας τα πάρουμε ένα ένα. Από μεριάς συμμετοχών είδαμε τους Young Jeezy, Pharrell, R. Kelly, Field Mob, Bobby Valentino, Beanie Sigel, Pimp C, C-Murder και την Mary J. Blige να χρωματίζουν με πολύ όμορφα χρώματα το cd. Σε θέμα παραγωγών βλέπουμε τους The Neptunes, The Trak Starz, Dre & Vidal, DJ Toomp, The Runners και Polow da Don που όλοι τους βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Το CD όμως μας επιφυλάσσει μια «έκπληξη». Είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Στην «Release» μεριά και στην «Therapy» όπου στην μια, την «Release», μας δείχνει τον γνωστό του εαυτό, με τα bangers και τα battle κομμάτια όπως για παράδειγμα το «Grew Up a Screw Up» που είναι έτοιμος να… «φάει» όποιον τον αμφισβητεί. Το Intro με τίτλο «Warning» για άλλη μια φορά αποδείχθηκε το δυνατό του σημείο. Σε ετοιμάζει για το τι θα ακολουθήσει με ένα κουπλέ των 40 δευτερολέπτων γεμάτο ατάκες η μία μετά την άλλη. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «Girls Gone Wild» το οποίο βγήκε σαν single σε b-side στην UK έκδοση του «Runaway Love». Η παραγωγή είναι δουλειά των The Neptunes, με έναν Luda να κάνει μαθήματα flow, καθώς το flow του αλλάζει τουλάχιστον σε τρία διαφορετικά levels χωρίς να χάνει στιγμή το μέτρο.

Από την άλλη μεριά έχουμε όμως την «Therapy» άποψη του δίσκου. Σε αυτή βλέπουμε τον διαφορετικό Ludacris να μας δείχνει την πιο σοβαρή πλευρά του. Κομμάτια που σίγουρα δεν μας έχει συνηθίσει, όπως το «Do Your Time» σε συμμετοχή Beanie Sigel, Pimp C και C-Murder το οποίο μιλάει για τους «hommies» τους και τις δυσκολίες που περνούν στην φυλακή. Από τα πιο όμορφα κομμάτια του δίσκου σίγουρα είναι το «War With God». Η παραγωγή από Dre & Vidal με ένα πολύ όμορφο sample από τον Billy Paul και σε συνδυασμό το ύφος του κομματιού, σίγουρα μας δίνουν ένα τραγούδι που μπορείς να το ακούς συνέχεια. Το κομμάτι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν diss στο T.I. που εκείνη την περίοδο είχανε μια διαμάχη. Βέβαια, για τον Ludacris η καλύτερη στιγμή του album ήταν όταν άκουσε το όνομα του cd του ως το «album of the year» στα Grammy Awards. Έτσι προσθέτετε ακόμα μια διάκριση για τον πολυτάλαντο κύριο Ludacris.

Συνοψίζοντας, Ο Luda κατάφερε να βγάλει το καλύτερο του cd μέχρι εκείνη την στιγμή. Ο συγκεκριμένος δίσκος άλλαξε πολύ τον Luda έχοντας την υποστήριξη των οπαδών του καθ όλη την διάρκεια, αν και πολύ «διαμαρτύρονται» ότι ο κλασσικός Ludacris με τα τρελά του verse είναι καλύτερος. Προσωπικά διαφωνώ και οποίος δεν έχει δώσει την κατάλληλη προσοχή στο cd προτείνω να το κάνει.

Βαθμολογία:

Κομμάτια που ξεχώρισαν: «War with God», «Warning», «Mouths to Feed», «Do Your Time», «Runaway Love», «Money Maker»

Tracklist:

1 “Warning” (Intro)
2 “Grew Up a Screw Up” (featuring Young Jeezy)
3 “Money Maker” (featuring Pharrell)
4 “Girls Gone Wild”
5 “Ultimate Satisfaction” (featuring Field Mob)
6 “Mouths to Feed”
7 “End of the Night” (featuring Bobby Valentino)
8 “Woozy” (featuring R. Kelly) Ken Jo 5:18
9 “Tell It Like It Is” Omen 3:56
10 “War with God”
11 “Do Your Time” (featuring Beanie Sigel, Pimp C & C-Murder)
12 “Slap” The Runners
13 “Runaway Love” (featuring Mary J. Blige)
14 “Freedom of Preach” (featuring Bishop Eddie Lee Long)

.

Runaway Love (feat. Mary J. Blige)

About Author

Αθανάσιος Λογαράς