Δεν θα κάνω την κλασσική εισαγωγή γράφοντας μερικές από τις επικές του ατάκες. Αλλά όπως και να το κάνουμε, είναι πρακτικά αδύνατον, ακόμα και τόσα χρόνια μετά την χρυσή εποχή του crunk, να μην σου έρθουν στο μυαλό αμέσως οι φωναχτές του φράσεις. Σαν rapper μπορεί να μην μετράει μία, σαν παραγωγός όμως έκανε μεγάλα πράγματα. Στην πρώτη πενταετία του 2000 ήταν ο απόλυτος άρχοντας του ραδιοφώνου. Είτε με τα κλασσικά Crunk-beats («Get Low»), είτε με χαλαρά R&B tunes ( «Lovers & Friends»), είχε τον έλεγχο των hits. Με την πτώση της εταιρίας TVT ήρθε και η δική του πτώση, παρασύροντας και όλους τους καλλιτέχνες που είχε κάνει ο ίδιος φίρμες ( Lil Scrappy, Trillville).

.

Πάλι καλά που υπήρξε το «Cale Ocho» και θυμηθήκαμε ότι υπάρχει το όνομα Lil Jon, έστω στα production credits. Ο δίσκος «Crunk Rock» είχε καταντήσει ανέκδοτο μαζί με το Detox, ως τα albums που δεν θα κυκλοφορήσουν ποτέ (φανταστείτε, το πρώτο single, «Snap Your Fingers», βγήκε το 2006(!)). Για να μην πλατειάζω άλλο, είχα βάλει στοίχημα με τον εαυτό μου ότι επρόκειτο να ακούσουμε μία αδύναμη δουλειά, που θα πλήρωνε τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις. Άλλωστε, σχεδόν κανείς δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι αυτή την Τρίτη θα τοποθετηθεί στα ράφια των δισκοπωλείων…

Τι θα συναντήσουμε στα επόμενα 20 κομμάτια? Hip-Hop beats? Crunk ηχογραφήσεις για να κοπανηθούμε μεταξύ μας? Dance/House παραγωγές? Λίγο απ’ όλα, όσο παράξενη κι αν σας ακούγεται η απάντηση. Με το καλημέρα έρχεται η συνέχεια του επικού «Throw It Up», χωρίς να έχει την ίδια κλασσική αίσθηση, αλλά φτιάχνοντας εμφανέστατα τον ακροατή.  Όταν καταφέρνει ο Soulja Boy και πείθει με την εμφάνισή του, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι τελικά, δεν θα είναι και τόσο αδιάφορο το CD. Τα περισσότερα Crunk beats δεν ακούγονται παλιά, κάτι που θα ήταν λογικό για ένα ξεπερασμένο μουσικό είδος. Αυτό δείχνει ότι ο γνωστός παραγωγός δεν έχει χάσει την ικανότητα να πλασάρει στον κόσμο των clubs δυνατά tunes και αυτό ισχύει και για την συνέχεια. Η δύο συνεργασίες με τους LFMAO είναι εδώ και αρκετούς μήνες γνώριμες στο ευρύ κοινό, καταφέρνοντας να βάζουν φωτιά στο dancefloor. Γενικότερα, υπάρχουν οι καλές και οι προχειροφτιαγμένες δουλειές σε αυτόν τον δίσκο. Όταν ξεκινάνε τα ανούσια beats, το τραγούδι δεν σώνεται με τίποτα, μια και το λυρικό επίπεδο του album κινείται σε πολύ απλά και χαμηλά standard.

Αυτό όμως ήταν κάτι που γνωρίζαμε εξ αρχής και κακά τα ψέματα, όσοι προμηθεύονται τέτοιου είδους ακούσματα θέλουν απλά να περάσουν καλά και να χορέψουν, αγνοώντας τα rhymes. Άλλωστε, ποιος θα κατάφερνε να βάλει την παρακάτω guest list στην δικιά του δισκογραφική δημιουργία με την μία: Damian και Stephen Marley, The Game, Ying Yan Twins, Ice Cube, 3oh!e, R.Kelly, Pastor Troy και πολλοί άλλοι. Η συνοχή είναι πρακτικά ανύπαρκτη, αφού όπως και να τα ακούσεις τα tracks, το ίδιο πράγμα θα βγει. Αυτό είναι ένα μείον, από την στιγμή που σου μεταφέρεται κατά διαστήματα η αίσθηση ενός πρόχειρου project όπου έβαλαν διάφορα singles μαζεμένα και το έβγαλαν στην αγορά. Η απουσία ηχητικών αποτελεσμάτων που θα μείνουν για χρόνια στα playlists του κόσμου είναι εμφανής, αφού κανένα τραγούδι δεν μπορεί να ξεχωρίσει όπως τα παλιά πολύ μεγάλα hits του. Επίσης, υπάρχουν όπως είπα και πιο πάνω, οι συνθέσεις που δεν την «παλεύουν» («Fall Out»,  «Every Freakin Night») , με τον ακροατή να θέλει απλά να προχωρήσει άμεσα στο επόμενο. Όλα αυτά σίγουρα μειώνουν την εικόνα του τελικού αποτελέσματος, δεν μπορούν όμως σε καμία περίπτωση να σβήσουν από την μνήμη, τα (τουλάχιστον) δέκα κομμάτια που θα παραμείνουν στο προσωπικό mp3 του καθενός.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να δίνουμε όλα τα εύσημα στον Lil Jon και ούτε ευθύνεται για όλα τα λάθη. Ο στρατός που οργάνωσε για τις συνθέσεις, είχε σε γενικές γραμμές μία αξιόλογη απόδοση και σίγουρα ο ρόλος του βασιλιά της Crunk έπαιξε καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό. Η προσφορά του σαν executive producer έχει μείνει το ίδιο εντυπωσιακή, όπως παλιότερα, ίσως και το μόνο στοιχείο που πραγματικά έχει κρατήσει στα ίδια επίπεδα. Όχι τόσο για την λειτουργία του LP σαν οντότητα, αλλά πιο πολύ λόγω αίσθησης ότι τα beats των Benny Blanco, Drumma Boy, Travis Porter, Steve Aoki κ.α. κατά κάποιον τρόπο συνδέονται, περνώντας σ’ όλα το δικό του προσωπικό ύφος.

Ναι, ο Lil Jon είναι ένας ανεπαρκής rapper. Ναι, κατά κάποιον τρόπο πρόκειται για αναλώσιμη μουσική και δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι το καινούργιο ή ένα χάραγμα μίας καινούργιας καλλιτεχνικής ιδέας. Όμως, στην καθημερινότητά μας υπάρχει και το clubbing, τα φιλικά παρτάκια και οι βραδινές έξοδοι που χρειάζονται αυτές τις ηχητικές βόμβες. Ο άλλοτε νούμερο ένας παραγωγός επιστρέφει μ’ ένα album που ανακεφαλαιώνει την σταδιοδρομία του τα τελευταία χρόνια, δίνοντας μας το καλοκαιρινό Club Soundtrack του 2010. Σίγουρα δεν είναι θετικό ότι αρκετά από τα παρακάτω τραγούδια είχαν βγει στο διαδίκτυο εδώ και πολύ καιρό, γι’ αυτό και σας προτείνω να αγοράσετε την Deluxe Edition. Έχει κάποια fillers, αλλά και δημιουργίες που θα κρατήσετε, όπως π.χ. την ευχάριστη dance έκπληξη «What A Night». Ακόμα και τους πιο απαιτητικοί rap ακροατές, δεν θα τους χαλάσει ένα track σαν το «Killas». Προσωπικά, χάρηκα να ακούσω έναν beat-maker που είχε λείψει από το προσκήνιο κι ας είχε αρκετές ατέλειες. Τουλάχιστον συνάντησα το αυθεντικό Crunk συναίσθημα, που κρατήθηκε ζωντανό με την βοήθεια άλλων μουσικών επιρροών. Crunk is still alive και νομίζω, ή καλύτερα, είμαι σίγουρος, ότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή κάποιος Dj στον κόσμο που να μην ακούσει έστω και μία φορά το «Crunk Rock».

Υ.Γ.: Απαράδεκτη η απουσία του «Snap Yo Fingers», όσο παλιό και αν είναι. Έστω σαν bonus, έπρεπε να υπάρχει στον δίσκο.

Βαθμολογία:

Deluxe Edition

Η κανονική έκδοση

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Throw it Up Part 2», «G Walk», «Killas»,  «Ms. Chocolate», «Shots», «Moist», «What A Night»

Tracklist:

01. Crunk Rock (Intro)
02. Throw it Up Part 2 (feat. Pastor Troy & Waka Flocka Flame)
03. G Walk (feat. Soulja Boy Tell’ Em)
04. On De Grind (feat. Stephen Marley & Damian Jr.Gong Marley)
05. What is Crunk Rock? (Interlude)
06. Killas (feat. Ice Cube, Game, Elephant Man & Whole Wheat Bread)
07. Get in Get Out
08. Outta Your Mind (feat. LMFAO)
09. Ride Da D (feat. The Ying Yang Twins)
10. Ms. Chocolate (feat. R. Kelly & Mario)
11. Like A Stripper (feat. Pleasure P & Shawty Putt)
12. Shots (feat. LMFAO)
13. Work it Out (feat. Pitbull)
14. Hey (feat. 3oh!e)

.

Deluxe Edition

15. Fall Out (feat. Travis Porter)
16. Pop Dat Pu$$y (feat. Blazed)
17. Moist (feat. Oobie)
18. Every Freakin Night (feat. Naadei)
19. What A Night (feat. Claude Kelly)
20. Machuka (feat. Mr. Catra & Mulher File)

.
Ms Chocolate (feat. R.Kelly & Mario)

.
Shots (feat. LFMAO)


About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος