Hip-Hop / R&B Μουσικη Εξελιξη

Μουσική Εξέλιξη – Disco / Funk Fever

Χθες είχα βγει σ’ ένα μαγαζί, όπου ο Dj είχε πολύ όρεξη να τρελάνει τον κόσμο με παλιά και αγαπημένα κομμάτια από Funk και Disco καλλιτέχνες. Σκέφτηκα λοιπόν, να κεντρίσω το θέμα του σημερινού “Μουσική Εξέλιξη”, σε τραγούδια που χρησιμοποίησαν samples από δημιουργίες που άκουσα το προηγούμενο βράδυ στο bar. Ανακαλύψτε λοιπόν, διάφορα Hip-Hop και R&B, τα οποία επανέφεραν τον ήχο εκείνης της περιόδου στην σημερινή εποχή, ή που απλά ήθελαν να βασίσουν το νέο τους single πάνω στις βάσεις του παλιού.

Οι Earth Wind & Fire είναι μακράν από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα του 70, ειδικά από την στιγμή που πρώτο-άκουσα το «September». Ένα επίσης πασίγνωστο hit είναι το Fantasy, με τον Plies και τον T-Pain να samplάρουν αθόρυβα αυτό το κομμάτι στην όμορφη επιτυχία «Shawty». Μερικά χρόνια πιο πριν, το είχε κάνει και ο Just Blaze για τον Jay-Z, στο «As One», όπου συμμετέχει σχεδόν όλη η κλίκα της (τότε) Roc-A-Fella .

Fantasy – Earth Wind & Fire

Shawty – Plies (feat. T-Pain)

As One – Jay-Z ( feat. Young Gunz, Memphis Bleek, Omilio Sparks, Freeway)


.

Εγγύηση για τέτοια disco events είναι πάντα οι The Gap Band. Άμα δεν σας λέει τίποτα το όνομα, θα σας λέει σίγουρα κάτι ο Charlie Wilson, βασικό μέλος του group που ανέφερα και που μετά από αρκετά χρόνια, βρέθηκε και με σόλο R&B δίσκο, αλλά και με πολλές συμμετοχές σε καλλιτέχνες του σήμερα. Το «Early In The Morning» εμφανίζεται μετά από χρόνια στην παραγωγή του «Signs» και η κρυφή μου αδυναμία, «Burn Rubber On Me», του ίδιου μουσικού σχήματος, αναγεννήθηκε κατά έναν τρόπο από τους Goin’ Through. Ένας από τους λόγους που κάνει τόσο ανάλαφρο και ευχάριστο το συναίσθημα που υπάρχει στο ελληνικό hip-hop track.

Early In The Morning – The Gap Band

Signs – Snoop Dogg (feat. Justin Timberlake & Charlie Wilson)

Burn Rubber On Me – The Gap Band

Το Παρτυ 98′ – Goin’ Through

.

Άλλος ένας θρύλος στο σημερινό άρθρο, ο υπέροχος Curtis Mayfield. Το «Superfly» αναγνωρίζεται αμέσως στο «Tilt Ya Head Back», μία συνεργασία των Nelly και Christina Aguilera.

Superfly – Curtis Mayfield

Tilt Ya Head Back – Nelly ( feat. Christina Aguilera )

.

Boney M = Classic. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πραγματικά αμέτρητα κομμάτια για να ανάψουν τα αίματα, και το «Ma Baker» έβαλε κυριολεκτικά φωτιά στις χορευτικές κινήσεις του κόσμου. Σε αυτό το παράδειγμα δεν υπάρχει κάποιο μουσικό sample, απλά όσοι αναρωτήθηκαν τι τους θυμίζει το «M-M-M-MA» της Lady Gaga στο «Pokerface», ισχύει ότι αναφέρεται στο τραγούδι των Boney M. Σύμφωνα με το BBC, όντως προέρχεται από την ίδια φράση που χρησιμοποιούσε δεκαετίες πριν ο καλλιτέχνης στο «Ma Baker».

Ma Baker – Boney M

Pokerface – Lady Gaga

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος