Πολλοί μιλούν τα τελευταία χρόνια για τους θρυλικούς UGK, ιδιαίτερα μετά τον θάνατο του μεγάλου Pimp C. Όχι αδίκως, αφού έχουν γράψει ιστορία με την μουσική τους, απλά είναι κρίμα να ξεχνάμε το άλλο ιστορικό δίδυμο του Νότου και πιο συγκεκριμένα από το Μέμφις. Οι 8Ball & MJG προσφέρουν από το 1991 στην hip-hop μουσική σκηνή και ο κόσμος τους εκτιμάει πάνω απ’ όλα για την αυθεντικότητα που βγάζουν σαν γκρουπ. Λογικό λοιπόν, να περιμένω με την σχετική αγωνία την κυκλοφορία του «Ten Toes Down»

Από θέμα budget, η Grand Hustle έδειξε ότι τους πίστευε, αφού συμμετέχουν γερά ονόματα σε όλους τους τομείς.  Το «It’s Going Down» σε παραγωγή του Drumma Boy, δίνει μία καλή βάση για στον MJG να δηλώσει παρών με την πλέον χαρακτηριστική ατάκα, «Pimp tight, MJG». Αυτό κάνει πάντα μία πολύ καλή εντύπωση στον υποστηρικτή, που θα συνεχίσει στα υπόλοιπα 20 λεπτά να κουνάει σε αυτό τον ρυθμό το κεφάλι του, αλλά με αρκετές σκέψεις. Τα beats που έρχονται, δεν καταφέρνουν να πιάσουν και να συνεχίσουν το καλό ξεκίνημα, με το τυπικό παράδειγμα του «Bring It Back». Μία δημιουργία που είναι φτιαγμένη για το club, αλλά δυστυχώς ακούγεται λίγο φτηνιάρικη. Το ίδιο περίεργο συναίσθημα είχα και στο «I Don’t Give A Fuck», που μπορεί να μην είναι κακό, όμως την στιγμή που ακούω την γυναικεία φωνή να ανακοινώνει τον David Banner, περιμένω κάτι πιο ελκυστικό. Το θέμα παραγωγών είναι πολύ δύσκολο να συνοψιστεί με μία μόνο φράση, γιατί ποιοτικά, εναλλάσσεται από πολύ ευχάριστους ήχους, μέχρι πιο αδιάφορους. Πιστεύω θα μπορούσε να γίνει μία πιο προσεγμένη δουλειά, ώστε να μην υπάρχει αυτό το πηγαινέλα στις θετικές και αρνητικές εντυπώσεις. Αυτό που μπορώ να πω πάντως, είναι ότι τα πιο χαλαρά beatακια, είτε μελωδικά, είτε πιο βαριά, βρίσκονται σαν σύνολο ένα βήμα μπροστά. Το «Right Now» είναι η έννοια της «καλής ατμόσφαιρας», αφού σε κάποια στιγμή με χαλάρωσε τόσο πολύ, που σε κάποια φάση πίστευα πως θα γίνω ένα με τον καναπέ μου.

Αυτό έχει να κάνει καθαρά με την μουσική που συνοδεύει τους rappers, γιατί και ο 8Ball και ο MJG, κάνουν μία πολύ καλή παρουσία. Ο MJG προσωπικά μου φάνηκε με το πολύ σταθερό και άριστα προσαρμοσμένο flow, καλύτερος, αλλά σαν ομάδα λειτουργούν όπως ακριβώς τους έχετε αγαπήσει. Το ότι τα τραγούδια δεν χάνουν από το κεντρικό δίδυμο, φαίνεται σε δύο tracks που είναι σχεδόν το ένα πίσω από το άλλο. Το «She’s So Fine» είναι πολύ αξιόλογο ladies – cut, ενώ το «Spotlight» που έχει ακριβώς τις ίδιες προϋποθέσεις ( με πιο γρήγορους ρυθμούς), μετά από δυο – τρεις ακροάσεις μου φάνηκε πιο πεζό. Άλλωστε, τα πάντα είναι θέμα χημείας και στην κάθε δημιουργία υπάρχουν πολλοί παράγοντες. Θα έλεγα πως οι συμμετοχές των Bun B, T.I., David Banner και SLim Thug μου άρεσαν αρκετά έως πολύ και οι τραγουδιστές όπως π.χ. ο Ricco Barinno έκαναν τα απαραίτητα. Οι Young Dro και Soulja Boy δεν ήταν κακοί, αλλά όταν έχεις ένα τόσο ιστορικό group απέναντί σου, σε σχετικά καλή μέρα, είναι δύσκολο να σηκώσεις κεφάλι και να ξεχωρίσεις. Το «σχετικά καλή μέρα» το λέω γιατί από άποψη περιεχομένου δεν άκουσα κάτι καινούργιο. Ωραίο delivery και μερικές λυρικές στιγμές που κρατάς στο μυαλό σου, αλλά δεν υπήρχε κάτι το τελείως καινούργιο, ή ένα track που να σε κάνει να τρέξεις να βγάλεις το μπλοκάκι σου και να σημειώσεις τα λόγια.

Classic δεν μπορείς να το πεις, αφού έχει αρκετά σημεία όπου υστερεί. Μέτριο επίσης δεν το λες, από την στιγμή που θα σου δώσει minimum πέντε κομμάτια για τους επόμενους μήνες. Μα πάνω απ’ όλα στέκομαι στην επανεμφάνιση των 8Ball & MJG μετά από αρκετό καιρό μαζί με ένα σοβαρό LP. Κατά την άποψή μου, οι fans τους που κυνηγάνε τα στιχάκια τους και το αυθεντικό ύφος που σου βγάζουν, θα το χαρούν πολύ. Από το προ τριετίας «Ridin High» μου φάνηκε καλύτερο ως προς την παρουσία των δυο MCs και ίσως η αλλαγή περιβάλλοντος στην εταιρία του T.I., τους έκανε καλό και στο καλλιτεχνικό μέρος.  Μερικοί μπορεί να απογοητευτούν με το αποτέλεσμα αυτού του συνόλου, αλλά με μία πιο προσεκτική ματιά, πιστεύω ότι θα το εκτιμήσετε, όπως κι εγώ, για τα ατού του.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «We Come From», «She’s So Fine», «Right Now», «What They Do», «Life Goes On»

Tracklist:

1. It’s Going Down
2. Bring It Back ( featuring Young Dro )
3. I Don’t Give a Fuck ( featuring Bun B )
4. Ten Toes Down ( featuring Lil Boosie )
5. Fuck U Mean ( featuring Soulja Boy )
6. We Come From (featuring David Banner)
7. She’s So Fine
8. Grinding
9. Spotlight
10. Right Now
11. What They Do ( featuring T.I. )
12. Billy (Truth Be Told)
13. Life Goes On ( featuring Slim Thug )
14. Still Will Remain

Ten Toes Down

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος