Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν την καψούρα που έχω με το συγκεκριμένο group. Ειδικά για τα πρώτα τρία τους albums, τα λόγια είναι περιττά. Εδώ και καιρό ήθελα να γράψω ένα άρθρο για κάποιον από τους δίσκους που μου άρεσαν, αλλά αντί να ρίξω στην συζήτηση τους πολυπλατινένιους «Hybrid Theory» και «Meteora», σκέφτηκα πως θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον να θυμηθούμε τον ενδιάμεσο σταθμό που υπήρχε ανάμεσα στα δύο αυτά CD. Το «Reanimation» ξεχνιέται αρκετές φορές από τον κόσμο, αδίκως, γιατί είναι κάτι παραπάνω από μία απλή remix edition.

Όταν άρχισε να ηρεμεί το όλο θέμα του «Hybrid Theory», εμφανίστηκε δύο χρόνια μετά, καλοκαιριάτικα, η συγκεκριμένη δουλειά. Χωρίς μεγάλες φανφάρες και διαφημίσεις, προβλήθηκε σε διάφορα κανάλια το πρώτο single, το «Pts.OF.Athrty», μία επανέκδοση του αγαπητού «Points Of Authority». Ακριβώς αυτό το πράγμα θα συναντήσει κανείς στο «Reanimation»: Όλα τα κομμάτια του προηγούμενου album, σε μία νέα μορφή και με πολύ διαφορετικές εμπνεύσεις. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι, ο σάλος που ξέσπασε στα διαδικτυακά forums και στα hip-hop πηγαδάκια, με τις συμμετοχές που υπήρχαν στο κάθε κομμάτι: Pharoahe Monch, Black Thought, Aceyalone, Motion Man κ.α. , ονόματα άγνωστα στο mainstream κοινό, αλλά άκρως ποιοτικά. Rappers που δεν προβάλλονται σε καθημερινή βάση, MCs που δεν εμφανίζονται με τραγούδια στα τηλεοπτικά κανάλια. Τέτοια ονόματα συνεργάστηκαν με το group, που είχε δύο χρόνια πριν, μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες των τελευταίων ετών ( 30 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο με το πρώτο CD ).

Προσθέστε σε όλο αυτό το project, ότι μιλάμε για nu – metal κομμάτια, που θα επεξεργαζόντουσαν από θρυλικούς Djs, όπως Dj Babu, Roc Raida, The Alchemist κ.α., δηλαδή την αφρόκρεμα της 100% αυθεντικής hip-hop μουσικής σκηνής. Το αποτέλεσμα? Κατά διαστήματα εκπληκτικές μεταφορές των αυθεντικών κομματιών, που σου έδειχνε ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο από δημιουργίες που ήδη γνώριζες. Τέλειο παράδειγμα το «Ente E ND», ένας ήχος που έχει λίγα κοινά με το «In The End», κι όμως ξέρεις αμέσως για ποιο τραγούδι πρόκειται. Αυτό είναι και το κλειδί στον ήχο αυτού του CD. Δεν είναι μία απλή remixαρισμένη έκδοση, με λίγα drums και ένα απλό ραπάρισμα από πάνω, έτσι για να ‘χουμε να λέμε. Από πίσω υπήρξε μεράκι και όρεξη, μα πάνω απ’ όλα ο στόχος να παρουσιαστεί κάτι, που μπορεί να μην είναι καλύτερο ή χειρότερο από το αυθεντικό, αλλά να είναι διαφορετικό. Ένας αρκετά σκοτεινός ήχος, με μπόλικα scratches, και beats που θα ξετρέλαναν τον πλέον απαιτητικό ακροατή που ψάχνεται εδώ και χρόνια στα δρώμενα των πραγματικών underground καλλιτεχνών ή των λιγότερο γνωστών MCs στο ευρύ κοινό. Τι γίνεται όμως με τους φίλους των Linkin Park?

Για να μην υπερβάλουμε, μόνο δύσκολο δεν ήταν το βήμα αυτό για το γνωστό συγκρότημα. Όταν στα βασικά σου μέλη ανήκουν οι Mike Shinoda και Mr. Hahn, δεν πρέπει να είσαι μάντης για να προβλέψεις μία τέτοια μουσική στροφή. Οι φίλοι του rock ήχου θα διχαστούν : Κάποιοι ίσως αδιαφορήσουν για το ύφος αυτού του CD, γιατί πολύ απλά δεν τους κάνει κλικ αυτό το στυλ. Κάποιοι άλλοι θα κολλήσουν. Και θα κολλήσουν για τα καλά. Γιατί όπως και να το κάνεις, όταν καταφέρεις να δείξεις μία άλλη πλευρά του μουσικού προφίλ σου με τέτοιο εμφατικό τρόπο, είναι ενδιαφέρον. Άσε που η παραλλαγές κομματιών τύπου «P5hng Me A*wy» θα λατρευτούν 100% από τους fans, λόγω του καινούργιου ύφους στο vocal μέρος και της συμμετοχής του Stephen Richards ( η ξεχωριστή φωνή του  frontman των Taproot ). Ο Shinoda είχε ένα πλάνο, ήξερε ποιους ήθελε και γι’ αυτό δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που θα κάνει κάποια αρνητική γκριμάτσα όταν ακούσει τον Chester Bennington μαζί με τους Planet Asia, DJ Cheapshot κ.α. Ονόματα που πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να συνδυαστούν με μία πρώτη σκέψη και να όμως που συναντήθηκαν και στο τέλος βάδισαν μαζί τον ίδιο δρόμο. Όλη αυτή η χημεία επιτεύχθηκε κατά κύριο λόγο…

…επειδή δεν έκαναν ένα απλό remix δίσκο, μία εύκολη αντιγραφή του «Hybrid Theory». Έκαναν το «Reanimation, ένα CD που βασίζεται μόνο στα τραγούδια του προκατόχου του, αλλά έχει τελείως δική του ταυτότητα. Αντιφατικό? Μπορεί, αλλά μουσικά κατάφεραν να δείξουν το το πρώτο τους ολοκληρωμένο LP από μία τελείως άλλη οπτική γωνία. Ο κίνδυνος να ακούσουμε ένα έκτρωμα υπήρχε εξ αρχής, άλλωστε μιλάμε για δημιουργίες που έγραψαν ιστορία και θα παρουσιάζονταν ξανά με άλλο πρόσωπο. Όταν έχεις όμως τα σωστά άτομα στις παραγωγές, rappers που ξέρουν πώς να κερδίσουν τον ακροατή με την απόδοση τους μόνο και μόνο λόγω της εμπειρίας τους, με μία δεύτερη σκέψη, οι οιωνοί είναι θετικοί. Μπορεί να μην είναι και τα 20 tracks τέλεια, μπορεί και σαν σύνολο να έχετε ακούσει μία καλύτερη δουλειά ή πολύ απλά να γουστάρετε το αυθεντικό πολύ περισσότερο. Τη στιγμή όμως που κλείνει ο δίσκος με το «KRWLING» (με την φοβερή συμμετοχή του Aaron Lewis των Staind), σκέφτεσαι ότι μάλλον έχεις ένα από τα πιο πετυχημένα Remix Albums των τελευταίων 20 ετών.

Βαθμολογία:
vote4

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Enth E Nd», «Frgt/10», «P5hng Me A*wy», «My<Dsmbr», «Krwlng»

Tracklist:

1. “Opening”
2. “Pts.OF.Athrty” ( feat. Jay Gordon )
3. “Enth E Nd” ( KutMasta Kurt Featuring Motion Man )
4. “[Chali]”
5. “Frgt/10”  ( The Alchemist Featuring Chali 2na )
6. “P5hng Me A*wy” ( Mike Shinoda Featuring Stephen Richards )
7. “Plc.4 Mie Hæd”  ( AmpLive Featuring Zion I )
8. “X-Ecutioner Style” ( Sean C. Featuring Roc Raida & Black Thought )
9. “H! Vltg3” Evidence ( Evidence Featuring Pharoahe Monch & DJ Babu )
10. “[Riff Raff]”
11. “Wth>You” ( Chairman Hahn Featuring Aceyalone )
12. “Ntr\Mssion”
13. “Ppr:Kut” ( DJ Cheapshot & Jubacca Featuring Rasco & Planet Asia )
14. “Rnw@y” ( Backyard Bangers Featuring Phoenix Orion )
15. “My<Dsmbr” ( Mickey P. Featuring Kelli Ali )
16. “[Stef]”
17. “By_Myslf” ( Josh Abraham & Mike Shinoda )
18. “Kyur4 th Ich” ( Chairman Hahn )
19. “1stp Klosr” ( The Humble Brothers Featuring Jonathan Davis )
20. “Krwlng” ( Mike Shinoda Featuring Aaron Lewis )

.

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος