Αυτή εβδομάδα εύκολα χαρακτηρίζεται B.o.B Week. Το «Nothin’ On You» βρίσκεται πια στην κορυφή των Billboard Charts, το «Airplanes» έκανε ένα απίστευτο μπάσιμο από το 0 κατευθείαν στο 12 και πάρα πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν πώς και πώς τον πρώτο του solo δίσκο. Καθόλου άσχημα, όσον αφορά το buzz για έναν πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη. Το θέμα είναι όμως, αν θα μπορέσει ν’ αντεπεξέλθει στις τεράστιες προσδοκίες του κόσμου με το «The Adventures of Bobby Ray».

.

Ο B.o.B μας καλωσορίζει με το promo single «Don’t Let Me Fall», που προσδιορίζει και την κατεύθυνση του project: Μία μίξη πολλών διαφορετικών μουσικών στοιχείων και ένα πάρε δώσε μεταξύ rapping και τραγουδιού. Ένα one man show, αφού εκτός των φωνητικών του δυνατοτήτων, θέλει να αποδείξει και τις ικανότητές του ως μουσικός παραγωγός. Ο ήχος του ακολουθεί θα έλεγα τον προσανατολισμό του «Graduation» του Kanye West, δηλαδή ένα φιλικό sound που είναι προσιτό στον μέσο ακροατή, χωρίς να ακούγεται ανακυκλωμένο. Αυτό φαίνεται ότι ήταν ένας στόχος για τον ίδιο, αφού οι επιλογές των beats κρίνονται πετυχημένες. Ο ίδιος έκανε μία σοβαρή δουλειά στο μουσικό επίπεδο του δίσκου, με το «Ghost In The Machine» να ξεχωρίζει και κανένα track να μην πέφτει σε βαριά μετριότητα. Αυτό που δεν κρύβεται είναι η ανωτερότητα των δυνατών χαρτιών που είχε επιλέξει ως producers. Τα διαμάντια του album έχουν φτιαχτεί από τους The Smeezingtons, Alex da Kid, T.I. και Crada. Για τον τελευταίο, θα ήθελα να αναφέρω ότι πρόκειται για Γερμανό παραγωγό, γνωστό για τις καλές εγχώριες δουλειές ( Curse, Samy Deluxe, Culcha Candela), αλλά και για πιο διεθνή tunes ( Drake, Kid Cudi κ.α. ). Ένα παραγωγό που δεν είναι κάποιο μεγάλο όνομα, αλλά μουσικά κάνει ακριβώς τις ίδιες κινήσεις με τον B.o.B.

Κινήσεις που είναι απρόβλεπτες, όσον αφορά τις συμμετοχές και τις καλλιτεχνικές του επιλογές. Από την μία έχουμε ένα southern banger, το «Bet I» όπου συνεργάζεται με τον T.I. και από την άλλη το τραγούδι «Magic» με την συμμετοχή του Rivers Cuomo ( ο frontman των Weezer ). Τελείως διαφορετικοί ήχοι, που αν μου το έλεγαν πριν το ακούσω ολόκληρο το CD, θ’ ήμουν σίγουρος ότι θα αποκεντρωνόταν ο δίσκος. Ο B.o.B καταφέρνει το ακριβώς αντίθετο: Παραμένει συγκεντρωμένος και προσηλωμένος σε αυτό που κάνει και καταφέρνει να πακετάρει όλες αυτές τις μουσικές κατευθύνσεις σε τρία τέταρτα, χωρίς να έχεις την αίσθηση ότι ακούς ό,τι να’ ναι. Με ευχάριστο wordplay ( «You’re my Wonder Woman, call me Mr. Fantastic» ), που μπορεί να μην είναι τίποτα το ιδιαίτερο αλλά διασκεδάζει τον ακροατή, και με ένα αρκετά καλό flow και delivery, αποδεικνύει ότι είναι ένας καλός rapper. Μεταφέρει αυτά που λέει εύκολα, χωρίς ανούσια μπλα μπλα ενδιάμεσα και αν δουλέψει λίγο ακόμα τα φωνητικά του, πιστεύω ότι στην επόμενη δισκογραφική του απόπειρα θα έχουμε ένα πραγματικό multi-talent.

Δεν είναι τυχαίο ότι θίγω στο τέλος της παραγράφου την λέξη «δουλειά». Η απειρία του φαίνεται στα κομμάτια όπου έχει δίπλα του MCs όπως τους Eminem και T.I. Ειδικά σε αυτές τις δύο περιπτώσεις ακούγεται σαν να τον «καπελώνουν» με τα rhymes τους και την γενικότερη παρουσία τους. Αυτό όμως ήταν αναμενόμενο κατά την άποψή μου, όπως και αναμενόμενο ήταν το γεγονός ότι οι ηχητικές δημιουργίες των συναδέλφων του θα έδιναν το κάτι παραπάνω. Σε καμία περίπτωση δεν περίμενα όμως, ότι το «The Adventures of Bobby Ray» θα παρουσιάσει μία τόσο ώριμη εικόνα σαν σύνολο. Είναι ένας δίσκος που απευθύνεται σ’ ένα ευρύ κοινό, με ποιοτικό τρόπο και πάνω απ’ όλα μου αφήνει μία θετική σκέψη όσον αφορά νέους rappers και καλλιτέχνες.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Nothin’ on You», «Past My Shades», «5th Dimension», «Airplanes, Part II»

Tracklist:

01. Don’t Let Me Fall
02. Nothin’ on You (featuring Bruno Mars)
03. Past My Shades (featuring Lupe Fiasco)
04. Airplanes (featuring Hayley Williams of Paramore)
05. Bet I (featuring T.I. and Playboy Tre)
06. Ghost in the Machine Free School
07. The Kids (featuring Janelle Monae)
08. Magic (featuring Rivers Cuomo of Weezer)
09. Fame
10. Lovelier Than You
11. 5th Dimension (featuring Ricco Barrino)
12. Airplanes, Part II (featuring Eminem and Hayley Williams of Paramore)
Bonus Tracks:

13. Higher
14. Satellite
15. Yesterday
16. Letters from Vietnam
17. I See Ya
18. Don’t Wake Me Up!

Σημείωση: Τα extra κομμάτια είναι καλά, όχι και τόσο hip-hop. Πιο alternative ( πόσο την μισώ αυτή την λέξη, αλλά ισχύει ) ύφος και για όσους τους αρέσουν τα χαλαρά κομμάτια και με λιγότερο rap στοιχεία, δεν θα έκαναν λάθος με την αγορά της Deluxe Edition.  : 

Nothin On You

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος