Από τους πιο συμπαθητικούς rapper, τόσο στο κοινό, όσο και στους συναδέλφους του. Ένας καλλιτέχνης που όλα αυτά τα χρόνια έκανε μια δυνατή καριέρα με πολύ ποιοτικά underground releases, αλλά και εμφανίσεις σε mainstream δίσκους που έγραψαν ιστορία ( «Chronic 2001»). Πριν από μερικές εβδομάδες με είχε γλυκάνει με το EP «Do Not Distherb (Suite #420)» και τώρα έφτασε η στιγμή να ακούσω το ολοκληρωμένο project.

Για το στυλ και την θεματολογία στο κυριότερο μέρος του album δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά, ειδικά αν  έχει κανείς ακούσει έστω και ένα LP του Devin. Weed, smokin’ και άφθονο χιούμορ, που με το χαρακτηριστικό στυλ που έχει, ψυχαγωγεί τον ακροατή και στα 55 λεπτά. «All you need is weed and nothing else» αναφωνεί στο hook του «All You Need» και με αυτόν τον τρόπο κινείται σε ολόκληρο το CD. Το καλό για τον Devin The Dude είναι ότι βγάζει την όρεξη που είχε για την ηχογράφηση αυτής της δουλειάς και σε κάνει να προσέχεις τι ραπάρει, μια και όπως είπαμε, προσφέρει γέλιο και χαμόγελα. Εννοείται πως αναφέρεται και σε μερικά άλλα θεματάκια, αλλά πιστεύω ότι όλοι θα συμφωνήσουν ότι το βασικό του όπλο είναι η χαλαρότητα και ο χαβαλές που βγάζει στο μικρόφωνο.

Ένα όπλο που σίγουρα θα αρέσει σ’ ένα συγκεκριμένο ακροατήριο και που ενεργοποιείται σε κομμάτια που δεν έχουν και ιδιαίτερα καλά beats. Μετά το πολύ καλό «We Get High», έρχεται μία δύσκολη φάση για το album, αφού υπάρχουν αρκετά μέτριες συνθέσεις, με πολύ minimalιστικό ύφος, που φρενάρει τον ενθουσιασμό του fan. Άν δεν ήταν τα rhymes του Devin The Dude, όπως π.χ. στο «Pick My Brain», δεν νομίζω να του έδινα πάνω από τρεις ευκαιρίες. Μετά από το πρώτο 20λεπτο εμφανίζονται κι άλλα τραγούδια που είχαμε ακούσει στο EP του, τα χαλαρά «I Gotta Hoe» και  «What I Be On», τα οποία δένουν πολύ καλά με το «Ultimate High». Ένα track που έχει ατμόσφαιρα, παραγωγή και lyrics σε  ισορροπία και που ανακοινώνει τον ερχομό καλών δημιουργιών. Αρκετά vocals, που του πάνε, ιδιαίτερα όταν τραγουδο – ραπάρει, ένας συνδυασμός που ξεχωρίζει από τον δίσκο.

Γενικώς έχουμε κάποια καλά και κάποια μέτρια cuts, με τα ενδιαφέροντα  κομμάτια -για καλή μου τύχη- να υπερτερούν σε ποσότητα. Τo «Suite #420» είναι ένα σωστό album, που σε αφήνει με μία πολύ θετική αίσθηση και με αρκετά singles στην συλλογή σου. Αυτοί που έχουν μία λατρεία προς το πρόσωπο του Devin The Dude θα ξετρελαθούν και οι υπόλοιποι rap ακροατές θα ευχαριστηθούν ένα CD που μπορεί να μην είναι classic, αλλά θα περάσουν πολύ όμορφα την ώρα τους.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «We Get High», «What I Be On», «Ultimate High», «Where ya at», «I Can’t Handle It»

Tracklist:

1. Cultural Coughee
2. We get high
3. Still coming
4. Pick my brain
5. That ain’t cool
6. I gotta Ho
7. What I be on
8. Ultimate high
9. I can’t handle it
10. Where ya at
11. It’s on you
12. People talk
13. All you need
14. Twitta’
15. Funky lil’ Freestyle

What I Be On

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος