«With this mic in my hand I will stay true to my fans/ But with this gun in my hand I will stay true to the streets» («Light It Up»)  Μία φράση που χαρακτηρίζει απόλυτα το συγκεκριμένο group, που έχει αφήσει μία τεράστια ιστορία πίσω του και έναν κόσμο που όλα αυτά τα χρόνια τους λατρεύει. Από το «Insane in the Brain» έχουν περάσει πολλά χρόνια, διαφορετικές φάσεις, και αν μη τι άλλο, μετά το πολύ περίεργο «Till Death Do Us Part», θέλουν να επιστρέψουν δυναμικά με το «Rise Up».

Ήδη από το πρώτο video που προβλήθηκε καταλαβαίνει κανείς ότι θα έχει αρκετές ροκιές το CD. Δεν είναι όλες πετυχημένες, από την άποψη ότι δεν είχα το απαιτούμενο rock feeling, με εξαίρεση το «Shut Em Down» και «Trouble Seeker». Εκεί οι Tom Morello ( πρώην μέλος των Rage Against the Machine, Audioslave )και Daron Malakian ( πρώην μέλος των System Of A Down ) πρόσφεραν ενέργεια στις συνθέσεις τους, με τον τελευταίο να κάνει μετά από αρκετό καιρό μια δυναμική παραγωγή. Το πρόβλημα είναι, ότι σε γενικότερη εικόνα τα beats δεν με ξετρέλαναν και ούτε μπορώ να πω ότι θαμπώθηκα από τις μουσικές που άκουσα. Έχει μερικές αξιόλογες και καλούτσικες στιγμές ( «I Unlimited», «Take My Pain» ) αλλά σαν σύνολο κινείται λίγο στην μετριότητα και με ήχους που καμιά φορά μπερδεύουν. Αυτό διακρίνεται ακόμα περισσότερο με το highlight του album, το «Carry Me Away», που σε κάνει να λες: «Ω, τελικά έχει και ένα πραγματικό αριστούργημα ο δίσκος», αλλά είναι και το μόνο. Το μόνο που εμφανίζει μία αρτιότητα στην δομή του, από τους στίχους μέχρι και την παραγωγή, όμως συγχρόνως δημιουργεί την εντύπωση ότι βρίσκεται ένα με δύο επίπεδα πιο ψηλά απ’ οτιδήποτε άλλο στο «Rise Up».

Η συνεργασία του Mike Shinoda λειτούργησε τέλεια, αφού και τα φωνητικά του ήταν εξαιρετικά. Πέρα από αυτή την συμμετοχή και μια – δυο rock εκπλήξεις, δεν πιστεύω ότι χρωμάτισαν οι υπόλοιποι τρομερά τον δίσκο. Λίγο πολύ, οι Cypress Hill βρίσκονται στο κέντρο του project, χωρίς να κάνουν τρομακτική αίσθηση. Καλά rhymes, με νόημα, αλλά δυστυχώς λίγα καινούργια πράγματα. Κατά διαστήματα επαναλαμβάνουν το στυλ που έχουμε συνηθίσει, αλλά αρκετοί θα αναφωνήσουν πως προτιμούν χίλιες φορές τις παλιές καλές θεματολογίες, παρά τα καινούργια ανούσια tracks». Εν μέρει συμφωνώ, αλλά δεν αλλάζει το γεγονός ότι περίμενα το κάτι παραπάνω από τις «παλιές καραβάνες» στον τομέα rap – παρουσίαση. Η μεγάλη αδυναμία σε αρκετές δημιουργίες πάντως είναι τα ρεφρέν. Όσο ανούσια και να φαίνονται σε κάποιους, διέκρινα  hooks που ήταν αρκετά μέτρια («It Ain’t Nothin» ) ή είχαν σκοπό να ξεσηκώσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν ( «Light It Up»). Ένα μικρό πρόβλημα, που επαναλήφθηκε σε μερικά cuts και χωρίς να το καταλάβεις εμπόδιζε την εξέλιξη του κομματιού.

Κατά την διάρκεια αυτού του review είχα διαβάσει μία άποψη σ’ ένα forum, από έναν επισκέπτη, που έλεγε: «Θα κρατήσω μερικά κομμάτια για χρόνια». Αν και δεν συμφωνώ με την γνώμη που έχει για τα tracks, βρισκόμαστε στην λέξη «μερικά”. Υπάρχει ένα φοβερό κομμάτι και τέσσερα – πέντε που θα τα ξανάκουγα στο μέλλον, αλλά ως εκεί. Το «Rise Up» σαν σύνολο είναι αδύναμο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μου κινεί το ενδιαφέρον για πολλές ακροάσεις από την αρχή ως το τέλος. Οι Cypress Hill επέστρεψαν μ’ ένα μέτριο album, που όμως προσφέρει κάποιες καλές στιγμές, κάνοντας ένα άκουσμα του δίσκου αξιόλογο για τον μέσο μουσικόφιλο.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Get It Anyway», «Carry Me Away», «Trouble Seeker», «Shut ‘Em Down», «Armada Latina»

Tracklist:

1. It Ain’t Nothin’ f Young De (prod. B-Real)
2. Light It Up (prod. Pete Rock)
3. Rise Up f. Tom Morello (prod. Tom Morello & B-Real)
4. Get It Anyway (prod. Jim Jonsin)
5. Pass The Dutch f. Evidence & Alchemist (prod. DJ Muggs & DJ Khalil)
6. Bang Bang (prod. B-Real)
7. K.U.S.H (prod. Sick Jacken & B-Real)
8. Get ‘Em Up (prod. B-Real)
9. Carry Me Away f. Mike Shinoda (prod. Mike Shinoda)
10. Trouble Seeker f. Daron Malakian (prod. Daron Malakian)
11. Day Destroys the Night f. Everlast (prod. DJ Muggs & DJ Khalil)
12. I Unlimited (prod. B-Real)
13. Armed & Dangerous (prod. Jake One & B-Real)
14. Shut ‘Em Down f. Tom Morello (prod. Tom Morello & B-Real)
15. Armada Latina f. Marc Anthony & Pitbull (prod. Jim Jonsin)

Carry Me Out

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος