Ένα από τα πιο στενάχωρα νέα των τελευταίων μηνών: Οι αγαπημένοι Little Brother θα σταματήσουν τις κυκλοφορίες σαν δίδυμο και οι δρόμοι τους θα χωρίσουν. Στην συνέντευξη που έδωσαν σε γνωστό περιοδικό, φάνηκε ότι το σκεφτόντουσαν εδώ και καιρό να σταματήσουν τα projects που έβγαζαν μαζί. Μία επιλογή που από τα λεγόμενά τους έμοιαζε κάθε άλλο παρά παρορμητική, και που με το «Leftback» θέλουν να μας αποχαιρετήσουν με ψηλά το κεφάλι.

Σημαδιακός ο τίτλος του πρώτου κομματιού «Curtain Call», με μία ωραία παραγωγή, που χωρίς να εντυπωσιάσει προσπαθεί να σε βάλει στο πνεύμα του δίσκου. Τα πρώτα τέσσερα τραγούδια καταφέρνουν να σε κάνουν να κουνάς το κεφάλι σου πάνω στο beat και με το πολύ ωραίο flow που έχουν στις συγκεκριμένες δημιουργίες. Ωραία punchlines στο «Table For Two» και «Revenge», με μοναδικό πρόβλημα να είναι η μετριότητα των συμμετοχών. Δεν ξέρω εάν φταίει ότι οι δύο κεντρικοί rappers ακούγονται κεφάτοι, αλλά οι συνεργασίες δεν τους βγήκαν 100%, αφού δεν πιστεύω ότι πρόσθεσαν κάτι το τρομερό στο album. Αυτό βέβαια είναι ένα καλό στοιχείο για τους Little Brother, μια και είναι λογικό να επικεντρώνεται ο μέσος ακροατής στα lyrics τους που είναι έξυπνα και αρκετά ποιοτικά. Μεταφέρουν αυτά που έχουν να πουν μ’ έναν πολύ καθαρό τρόπο, που κάνει εύκολη την κατανόηση των στίχων σχεδόν σε όλα τα τραγούδια. Απλά, θα ήταν μια καλή κίνηση να έπαιρναν δυο-τρεις πιο έμπειρες φωνές για τα vocals των ρεφρέν, από την στιγμή που υπάρχουν τόσα πολλά χαλαρά και ήρεμα tunes ( π.χ. ο Chaudon στο «So Cold” περνάει ψιλό- απαρατήρητος και ο Bilal προς έκπληξή μου δεν με τρέλανε).

Αυτό είναι και το κύριο χαρακτηριστικό του «Leftback. Έχει αρκετές ήρεμες δημιουργίες, που αναφέρονται σε  διάφορες θεματολογίες. Άλλοτε είναι πετυχημένα («Before The Night Is Over») και άλλοτε παρουσιάζεται μία μικρή κοιλιά, όπως ακριβώς πριν την εξαιρετική παραγωγή του Go Off Go On». Η επιλογή τους να κάνουν ένα κατά κύριο λόγο ήρεμο album, τους βγαίνει όταν κοιτάει κανείς την συνολική τους εικόνα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα highlights είναι το «After The Party (S1 and Caleb’s Who Shot JR Ewing remix)», που με το πιάνο στην αρχή μου μετέφερε πολύ ευχάριστα συναισθήματα. Σίγουρα οι υπεύθυνοι για το μουσικό μέρος του CD δεν μπόρεσαν να φτάσουν τα εκπληκτικά αποτελέσματα παλαιοτέρων δισκογραφικών ηχογραφήσεων (π.χ. «Ministrel Show»), όμως έκαναν μία αρκετά σοβαρή δουλειά. Τα 52 λεπτά περνάνε σχετικά γρήγορα, δεν νομίζω να «πηδήξετε» πάνω από δύο-τρία tracks, κι αυτό, επειδή για άλλη μία φορά οι παραγωγές ταιριάζουν αρκετά στους Big Pooh και Phonte, τόσο στο rhyme style τους, όσο και στην γενικότερη καλλιτεχνική τους εικόνα.

Δεν νομίζω το γεγονός ότι ένα πολύ ποιοτικό δίδυμο τερματίζει την συνεργασία του με επηρέασε  τόσο πολύ ώστε να μου φαίνεται αρκετά καλό το «Leftback». Πιστεύω είναι ένα hip-hop album έτσι όπως το φαντάζεται ο μέσος rap ακροατής και Little Brother υποστηρικτής, έστω και χωρίς 9th Wonder. Στα οκτώ χρόνια που μας απασχόλησαν, κυκλοφόρησαν δύο σχεδόν τέλεια LPs, πολύ καλά tapes και αν μη τι άλλο, το ιστορικό τους θα τους ικανοποιεί. Ο τέταρτος και τελευταίος δίσκος δεν φτάνει το ένδοξο ξεκίνημά τους, όμως κλείνει το κεφάλαιο του group με έναν πάρα πολύ ικανοποιητικό τρόπο.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Table For Two», «Go Off Go On», «After The Party», «Before The Night Is Over»

Tracklist:

1. Curtain Call
2. Table For Two ( Feat. Jozeemo & Yahzarah )
3. Tigallo For Dolo
4. Revenge Feat. Truck North & Median
5. So Cold Feat. Chaundon
6. Second Chances ( Feat. Bilal & Darien Brockington )
7. Go Off Go On
8. What We Are ( Feat. Quiana )
9. After The Party ( Feat. Carlitta Durand ) (S1 and Caleb’s Who Shot JR Ewing Remix)
10. Two Step Blues ( Feat. Darien Brockington ) (Zo’s Purple Suit With The Matching Gators Remix)
11. Get Enough Pt. 2 ( Feat. Khrysis )
12. Before The Night Is Over
13. 24 ( Feat. Torae )

Revenge

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος