Κριτικες Δισκων

Κριτική Δίσκου: MGMT – Congratulations

Psychedelic Rock… Μία περιγραφή που βρήκα στο πλάι από το tracklist του νέου δίσκου των MGMT. Κάνοντας μία μικρή παράφραση, με τόσες τρελές μουσικές ιδέες που έχουν σαν group, θα τους χαρακτήριζα ως ψυχάκηδες. Είναι πολύ δύσκολο να βάλεις μία συγκεκριμένη ταμπέλα στις μουσικές τους δημιουργίες και αυτός είναι κι ένας από τους κύριους λόγους που έδωσα λίγο παραπάνω χρόνο στο «Congratulations». Ανήκει στους δίσκους που κάθε ακρόαση μπορεί να διαμορφώσει και μία διαφορετική άποψη για την πραγματική του αξία, είτε θετική είτε αρνητική. 

Κιθάρες, drums, ηλεκτρονικά beats και τα futuριστικά vocals είναι μερικά από τα στοιχεία που μας παρουσιάζουν οι MGMT στην νέα δισκογραφική τους δουλειά. Το «It’s Working» μας καλωσορίζει με μία ιδιαίτερη ενέργεια, που φτιάχθηκε από πολλούς και διαφορετικούς ήχους. Δυστυχώς το αμέσως επόμενο κομμάτι με προσγείωσε κάπως απότομα, αφού η μουσική του μου βγάζει έναν πολύ χαζοχαρούμενο τόνο. Κάτι τέτοιο αποτελεί εξαίρεση στην περίπτωσή μας και η συνέχεια ακούγεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, με πολλές εναλλαγές ανάμεσα σε χαλαρούς και επικούς ήχους. Οι Αμερικανοί καλλιτέχνες δείχνουν μία κάψα για πειραματισμούς, κάτι που είχε διαφορετικά αποτελέσματα. Το «Siberian Breaks» αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το πώς να βάλεις πολλές διαφορετικές μουσικές κατευθύνσεις σ’ ένα μόνο κομμάτι. Το ακριβώς αντίθετο από το «Flash Delirium», στο οποίο μοιάζουν χαμένοι στις πολλές ιδέες που είχαν, και που με ώθησε προς το τέλος του track να πατήσω το skip. Ακριβώς αυτό το σημείο δείχνει το πόσες εκπλήξεις κρύβει αυτό το LP.

Ποιος θα φανταζόταν άλλωστε ότι το 12λεπτο (!!!) «Siberian Breaks» ακούγεται πιο ευχάριστα και πιο focused σε σχέση με τα υπόλοιπα 3λεπτα και 4λεπτα τραγούδια? Οι παραγωγές δείχνουν κατά περιόδους ότι το δίδυμο ήθελε να μας μεταφέρει μία εικόνα από το μουσικό κομμάτι του μυαλού τους και σε αρκετές περιπτώσεις το κατάφερε. ‘Όλα αυτά τα χρόνια οι καλές φωνές τους, ή καλύτερα ο τρόπος με τον οποίο τις επεξεργάζονται, ταιριάζει γάντι στις ηχητικές τους παρορμήσεις, κάτι που δεν μπορούσε να μην ισχύει και στο «Congratulations». Τα χαρακτηριστικά echoes που χρησιμοποιούν αντικατοπτρίζουν απόλυτα αυτό που λέω πιο πάνω και ακόμα και όταν απουσιάζουν οι φωνές τους, η μουσική τους αποδίδει μια χαρά.Τρανταχτό παράδειγμα το «Lady Dada’s Nightmare», ένα instrumental λίγο πριν την ολοκλήρωση του δίσκου. Γενικώς δεν μπορείς να έχεις και πολλά παράπονα από ένα σχήμα, που μέσα από ένα album, σου παρουσιάζει το κλασσικό MGMT ηλεκτρονικό στυλάκι και συγχρόνως υπάρχουν τραγούδια που μου θυμίζουν έντονα καλλιτέχνες που άκουγε ο πατέρας μου στα νιάτα του. Βέβαια, δεν θα μπορούσα να προσπεράσω την έλλειψη μίας δημιουργίας που να ξεχωρίζει, όπως το «Kids» από την περασμένη τους δουλειά.

Εάν του είχαν αφιερώσει λίγο περισσότερο χρόνο ή ήταν λίγο πιο συγκεντρωμένοι, ίσως να είχαμε ένα πραγματικό διαμάντι. Έτσι είναι όμως με τους ανθρώπους που τους αρέσει να πειραματίζονται και που θέλουν να φορτώσουν όλες τις μουσικές εμπνεύσεις τους, συνήθως συμπεριλαμβάνουν και τα λαθάκια τους. Εγώ πάντως θα τους δώσω τα συγχαρητήρια που ζητούν και μέσω του τίτλου του album τους, μόνο και μόνο επειδή είναι αρκετά φρέσκος ο ήχος τους. Άλλωστε είναι ωραίο να ακούς ένα μουσικό σχήμα να παραμένει τόσο πιστό στον ήχο του και να συνεχίζει να προσφέρει ενδιαφέρουσες ηχητικές δημιουργίες.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «It’s Working», «Siberian Breaks», «Congratulations»

Tracklist:

1. “It’s Working”
2. “Song for Dan Treacy”
3. “Someone’s Missing”
4. “Flash Delirium”
5. “I Found a Whistle”
6. “Siberian Breaks”
7. “Brian Eno”
8. “Lady Dada’s Nightmare”
9. “Congratulations”

It’s Working

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος