Κριτικες Δισκων Hip-Hop / R&B

E-40 – Revenue Retrievin: Day & Night Shift

38 κομμάτια? Ήταν ανάγκη τόσα πολλά? Αφού όποτε γίνεται μία τέτοια απόπειρα, λίγες φορές ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις. Τουλάχιστον ο E-40 ακολούθησε το πλάνο του Nelly πριν από μερικά χρόνια και το κυκλοφόρησε σε δύο διαφορετικές εκδόσεις, ξεχωριστά το ένα από το άλλο. Αξίζει όμως η προσθήκη αυτών των δύο δίσκων από τον θρυλικό bay area rapper που ανακοινώνει δύο «βάρδιες»?

Ας τα δούμε λοιπόν και τα δύο μαζί. Καταρχήν μεγάλη διαφορά μεταξύ του «Day Shift» και του «Night Shift δεν υπάρχει. Ίσως το «Day Shift» είναι λίγο πιο προσωπικό, επειδή έχει λιγότερες συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες. Από εκεί και πέρα έχουμε πάνω κάτω ίδιο ήχο, ίδιο στυλ παραγωγών και ένας δυνατός Ε-40. O γνωστός MC έχει αρκετές στιγμές που σου υπενθυμίζει ότι δεν βρίσκεται τυχαία στον χώρο τόσα χρόνια, με αρκετά καλά ραπαρίσματα σε κομμάτια όπως «It’s Gotta Get Betta», «The Art Of Storytelling» κ.α. Γενικότερα όμως δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα όπως στο «My Ghetto Report Card». Υπάρχουν άλλωστε και αρκετά τραγούδια που δεν μπορεί να τα σηκώσει, εάν κινούνται στην μετριότητα, και αυτές είναι οι στιγμές που προτιμάω τις δημιουργίες που συμπεριλαμβάνουν συμμετοχές συναδέλφων του. Ξεκαθαρίζω όμως, ότι αυτό ισχύει όταν μιλάμε για δυνατά ονόματα, σαν τους Too Short, Keak Da Sneak, Snoop Dogg, γιατί οι rapper μικρότερου βεληνεκούς δεν εντυπωσιάζουν. Τα lyrics του E-40 έχουν πλάκα, σίγουρα διαφοροποιούνται απ’ οποιοδήποτε άλλο hip-hop release, αλλά για πάνω από δέκα tracks μου φαίνεται πολύ δύσκολο να τον ακολουθήσω σε αυτές τις δουλειές του.

Σε αυτό το πρόβλημα συμβάλει δυστυχώς και ένα μεγάλο μέρος των beats. Έχει μερικές ωραίες παραγωγές που βοηθούν τον καλλιτέχνη ( π.χ. «Stilletos & Jeans», το κολλητικό «Hes A Gangsta», ακόμα και το περίεργο «Knock Em Down»), αλλά στο μεγαλύτερο μέρος των δίσκων υπάρχουν πολλά fillers. Μουσικές σαν το «I Get Down», «Ahhh Shit»  ή το «This a Boy» είναι πολύ μέτριες και σε αρκετές περιπτώσεις εκνευριστικές. Υπάρχουν δηλαδή τα δύο άκρα στο ποιοτικό μέρος του ήχου των δύο albums, που κάνουν μία full ακρόαση από την αρχή ως το τέλος απίστευτα δύσκολη, μην πω αδύνατη. Κάτι το οποίο συμβαίνει πολύ συχνά σε double disc εκδόσεις, αλλά στις συγκεκριμένες δισκογραφικές δουλειές ενοχλεί περισσότερο, αφού μιλάμε για τον E-40, έναν rapper με πολλές ιδιαιτερότητες όσον αφορά το στυλ και τον τρόπο που σου μεταφέρει διάφορα πράγματα.

Οπότε δεν μπορώ να καταλάβω ποιος ο λόγος να μην κάτσει να διαλέξει τα καλύτερα τραγούδια και να φτιάξει ένα ενιαίο «Revenue Retrievin» που να έχει ένα tracklist με το πολύ 14-15 cuts. Δεν θα ήταν τέλειο και πάλι, αφού πάνω από οκτώ – εννέα αντικειμενικά καλά τραγούδια δεν νομίζω να βρείτε. Θα ήταν όμως πολύ πιο ευχάριστο και για τους fans του bay area ήχου, γιατί με αυτά τα δύο CD προβλέπω να βρίσκονται και εκείνοι κάπου χαμένοι ανάμεσα σε αυτά που θέλουν να ξανακούσουν και σε αυτά που προσπερνιούνται στα πρώτα δύο λεπτά. Τώρα για το ποια «βάρδια» μου άρεσε περισσότερο? Ίσως η «πρωινή», αλλά κι αυτό είναι σχετικό. Οπότε προτείνω την εξής λύση: Σε περίπτωση που δεν ανήκετε στους μανιακούς συλλέκτες από rap albums, επισκεφθείτε ένα online service που πουλάει τα τραγούδια ξεχωριστά, ακούστε πρώτα τα δυο LPs και προμηθευτείτε απλώς εκείνα που θα σας δημιουργήσουν την καλύτερη πρώτη εντύπωση.

Βαθμολογία:

Day Shift:

Night Shift: 

Κομμάτια που ξεχώρισαν:

Day Shift: «Whip It Up», «Bitch», «The Art Of Storytelling», «All I Need», «It’s Gotta Get Betta»

Night Shift: «Nice Guy», «Can’t Stop The Boss», «Stilletos & Jeans», «Hes A Gangsta»

Tracklist:

Day Shift:

01. Back In Business
02. Whip It Up (Ft. Gucci Mane)
03. bi*ch (Ft. Too Short)
04. Undastandz Me
05. Duck
06. I Get Down (Ft. B-Legit)
07. The Art Of Story Tellin
08. fu*k You Right (Ft. J. Valentine)
09. This A Boy (Ft. Droop-E)
10. Im A Teach Ya How To Sell Dope
11. The Weedman (Ft. Stresmatic)
12. Lightweight Jammin (Ft. Clyde Carson, Husalah)
13. Everyday Is A Weekend (Ft. The Jacka)
14. Got It
15. Rick Ross Horns (Ft. Mary James)
16. Dem Boyz
17. Outta Control (Ft. Dem Hoodstarz, Mistah F.A.B.)
18. All I Need
19. Its Gotta Get Betta (Ft. Mike Marshall, Suga T)

Night Shift:

01. Over The Stove
02. Nice Guys
03. Cant Stop The Boss (Ft. Too Short, Snoop Dogg, Jazze Pha)
04. Show Me What U Workin With (Ft. Too Short)
05. How Im Feeling Right Now
06. Knock Em Down Music (Ft. Ya Boy, Turf Talk, Cousin Fik)
07. Stilettos And Jeans (Ft. Bobby V)
08. Hes A Gangsta (Ft. The Boy Boy Young Mess, The Jacka, Kaveo)
09. Spend The Night (Ft. Laroo, The DBz, Droop-E, B-Slim)
10. Wet (Ft. Ya Boy, Cousin Fik)
11. Trained To Go (Ft. Laroo, The DBz, Mac Shawn, 100)
12. More Bass, More Treble (Ft. Cousin Fik, Turf Talk)
13. Ahhhh sh*t
14. Turn Up The Music
15. Power Up (Ft. Keak Da Sneak, San Quinn)
16. Prepared
17. Attention (Ft. Dru Down, Suga Free, Stomp Down)
18. The Server
19. Let Go And Let God (Ft. Lenny Williams)

Bitch ( feat. Too Short )

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος