Ο Murs είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες rapper που σε κάνουν εύκολα να κολλάς με το στυλ του. Ειδικά, όποτε ενώνει τις δυνάμεις του με τον 9th Wonder, είμαι από τους πρώτους που τρέχουν να ακούσουν τις νέες τους δουλειές. Άλλωστε δεν κρύβω ότι υπήρχε μία περίοδος που θα με χαρακτήριζα φανατικό υποστηρικτή του χαρισματικού παραγωγού από την North Carolina. Μετά από δύο χρόνια επιστρέφουν με νέο project και νέο υλικό στο προσκήνιο της hip-hop μουσικής.

Λογικό είναι να ξεκινάω με τις εντυπώσεις μου γύρω από τα beats του 9th Wonder, με τους οιωνούς να είναι θετικοί όταν αρχίζει το «Fornever». Κλασσικός 9th – ήχος, που σε συνδυασμό με τα ραπς των Murs και Kurupt είναι ότι πρέπει για πρώτο κομμάτι. Η συνέχεια με αφήνει όμως μ’ ένα παράπονο, αφού το ‘The Lick” μπορεί να έχει κι αυτό την ενέργεια που αναζητούσα σε αυτόν τον δίσκο, αλλά τα «Asian Girl» και «Cigarettes & Liquor» είναι μετριότατα. Το πρώτο μετά από ένα σημείο με κουράζει και το τελευταίο είμαι σίγουρος ότι σε μερικούς θα φανεί εκνευριστικό. Μετά από αυτή την μη εντυπωσιακή περίοδο, εμφανίζονται δύο βόμβες, «I Used To Love Her [AGAIN]» και «The Problem Is…». Καλός, παλιός 9th Wonder που αμέσως κερδίζει τον ακροατή με τις μουσικές ιδέες του. Γενικώς  το τελευταίο 20λεπτο είναι ανώτερο από το ξεκίνημα και σίγουρα σε αφήνει με μία καλή ανάμνηση με το που τελειώνεις τις πρώτες ακροάσεις.

Αυτό που όμως έκανε την διαφορά στα κενά σημεία, ήταν τα rhymes και η γενικότερη παρουσία του Murs. Τρανταχτό παράδειγμα το «Cigarettes & Liquor» που ενώ δεν μου έκανε ηχητικά κλικ, από άποψη περιεχομένου έβγαζε αρκετό γέλιο. Χιούμορ, στυλ και κατά διαστήματα πιο σοβαρά θέματα ( «West Coast Cinderella» ) είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των raps του κεντρικού rapper. Οι συμμετοχές των Kurupt, Sick Jacken κ.α. προσφέρουν μέχρι έναν βαθμό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κλέβουν την παράσταση του MC από το L.A. Από τις πιο ευχάριστες παρουσίες που θυμάμαι την τελευταία περίοδο όσον αφορά hip-hop artist. Όταν μάλιστα έχει στα χέρια του μία πετυχημένη παραγωγή από τον 9th Wonder του βγάζεις απλά το καπέλο. Έξυπνο wordplay και ενδιαφέροντα θέματα που αν μη τι άλλο προσθέτει ποιότητα στο συγκεκριμένο album.

Προσωπικά πιστεύω, ότι εάν βγήκε κάποιος κερδισμένος από το «Fornever», αυτός είναι ο Murs. Όχι πως ο 9th έκανε κακή δουλειά, κάθε άλλο μάλιστα. Απλά δεν πιστεύω ότι έχει βρει ακόμα 100% την φόρμα του και κατά καιρούς ψάχνεται σε μερικά τραγούδια. Όταν τελειώσεις με το 40λεπτό playlist, μπορεί να μην τρελαθείς με αυτό που άκουσες, μπορεί επίσης να βρεθείς μ’ ένα παράπονο ότι έχει μόνο δέκα tracks, αλλά από την άλλη δύσκολα βρίσκεις την σήμερον ημέραν άτομα που συνδυάζουν χαβαλέ και ουσία τόσο αρμονικά. Αυτοί που περίμεναν ένα δεύτερο «Murs 3:16», θα απογοητευτούν, αλλά συγχρόνως θα έχουν στα χέρια τους ένα πολύ αξιόλογο rap – album.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «I Used To Love Her», «The Problem Is…», «West Coast Cinderella»

Tracklist:

1) ForNever (Featuring Kurupt)
2) The lick (Featuring Verbs)
3) Asian girl (Featuring 9thmatic)
4) Let me talk (Featuring Suga Free)
5) Cigarettes and Liquor
6) Vikki Veil
7) I Used To Love Her [AGAIN]
8) The Problem Is… (Featuring Sick Jacken & Uncle Chucc)
9) West Coast Cinderella
10) Live From Roscoe’s (Featuring Kurupt)

I Used To Love Her [AGAIN]

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος