Τόσα χρόνια καριέρας και να μην έχει κυκλοφορήσει ένα solo δίσκο ήταν όσο να’ ναι περίεργο. Με τέτοια ιστορία και τόσες γνωριμίες, αν μη τι άλλο επιβάλεται να βγάλεις ένα κανονικό LP. O Slash είχε ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι θα δημιουργούσε ένα CD με τον τίτλο «Slash» και ότι θα το βλέπαμε το 2010. Αυτή η στιγμή έφτασε και αυτή την εβδομάδα οι εκατομμύρια fans του κιθαρίστα θα έχουν την ευκαιρία να τον ακούσουν για άλλη μία φορά να σολάρει με την κανονική έννοια.

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί από την αρχή, είναι η άπειρες συνεργασίες που υπάρχουν στα κομμάτια, με άτομα που διαφέρουν μεταξύ τους μουσικά. Έχουμε κι λέμε: Ozzy Osbourne, Fergie (από τους Black Eyed Peas), Iggy Pop, Kid Rock, Chris Cornell, Adam Levine (από τους Maroon 5) και πολλοί άλλοι εμφανίζονται στον δίσκο Slash. Αυτή η μάζωξη θα μπορούσε να έχει πολύ εύκολα μια αρνητική κατάληξη,  κάτι που ευτυχώς δεν έγινε. Σχεδόν όλοι οι τραγουδιστές προσφέρουν τα αναμενόμενα και οι παραγωγές έχουν προσαρμοστεί επάνω τους πολύ έξυπνα. Ο ήχος είναι 100% rock καθ όλη την διάρκεια του album, με μικρές διακυμάνσεις σε ρυθμό και δυναμική. Ο θρυλικός κιθαρίστας παίζει πολύ με την ταχύτητα σε αυτά τα 60 λεπτά, αφού μετά το γρήγορο ξεκίνημα («Ghost»), συνεχίζει ένα τελείως Osbourne κομμάτι («Crucify The Dead») και πάει λέγοντας. Όλο αυτό δεν μπερδεύει, αλλά καθηλώνει τον ακροατή.

Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι ακούς το χαλαρό «Gotten» με τα φωνητικά του frontman των Maroon 5, και λίγο αργότερα έρχεται μία δόση ενέργειας από M. Shadows στο «Nothing To Say» και δεν σου φαίνεται τίποτα περίεργο. Αυτό που δεν κρύβεται είναι η όρεξη που σου βγάζουν οι τραγουδιστές, αφού δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι κάποιος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Όλες αυτές οι διαφορετικές περσόνες κοντρολάρονται εξαιρετικά από το μοναδικό στυλ του Slash, με τα ενδιάμεσα σολαρίσματα και τις χαρακτηριστικές μουσικές παραγωγές ( υπεύθυνος για ένα μέρος ήταν ο Eric Valentine ). Σε συνδυασμό μ’ ένα songwriting που δεν κουράζει και που κάνει τις δημιουργίες να παρουσιάζονται ευχάριστες, καταφέρνει και δένει το project με πολύ αποδοτικό τρόπο. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, αφού δεν είναι και εύκολο να κυκλοφορείς ένα τραγούδι με την Fergie, που πριν από λίγο την έβλεπα στο «Rock Your Body» των BEP, και να καταφέρεις να ροκάρεις. Μπορεί να μην είναι από τα highlights του δίσκου, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα αρέσει σε πολύ κόσμο.

Το τελευταίο ισχύει και για ολόκληρο το LP. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να κριτικάρεις και να αναλύσεις σε αυτόν τον δίσκο. Προσφέρει μία ώρα μαθήματα Rock μουσικής μ’ έναν βετεράνο να παραδίδει μαθήματα κιθάρας στους υπολοίπους. Σίγουρα δεν μπορεί να φτάσει την ομοιογένεια μίας πολύ καλής δισκογραφικής απόπειρας με τόσους guests, αλλά έχει πολλές καλές στιγμές. Τόσες πολλές, που θα σας κάνει να έχετε για αρκετό καιρό αρκετά tracks στην επανάληψη. Το «Slash» είναι τόσο προσεγμένο που με κάνει να αναρωτιέμαι, γιατί το καθυστέρησε τόσο πολύ το θέμα solo – δουλειά?

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «By The Sword», «Watch This» «Nothing To Say», «Starlight»

Tracklist:

1. “Ghost” (feat. Ian Astbury & Izzy Stradlin)
2. “Crucify the Dead” (feat. Ozzy Osbourne)
3. “Beautiful Dangerous” (feat. Fergie)
4. “Back from Cali” (feat. Myles Kennedy)
5. “Promise” (feat. Chris Cornell)
6. “By the Sword” (feat. Andrew Stockdale)
7. “Gotten” (feat. Adam Levine)
8. “Doctor Alibi” (feat. Lemmy)
9. “Watch This” (feat. Dave Grohl & Duff McKagan)
10. “I Hold On” (feat. Kid Rock)
11. “Nothing to Say” (feat. M. Shadows)
12. “Starlight” (feat. Myles Kennedy)
13. “Saint is a Sinner Too” (feat. Rocco DeLuca)
14. “We’re All Gonna Die” (feat. Iggy Pop)

Bonus Tracks:

Sahara ( feat. Koshi Inaba )

Paradise City ( feat. Cypress Hill & Fergie )

Mother Maria ( feat. Beth Hart )

Chains and Shackles ( feat. Nick Oliveri )

Baby Can’t Drive ( feat. Alice Cooper, Nicole Scherzinger, Steven Adler & Flea )

Nothing to Say

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος