Ομολογώ ότι το συγκεκριμένο CD το περίμενα πολύ μετά από μία εβδομάδα με πολλά hip-hop albums. Η Erikah Badu μας έχει προσφέρει ένα κάρο classics με την ζεστή και ιδιαίτερη φωνή της. Το «New Amerykah Part Two (Return of the Ankh)» είναι η συνέχεια της περσινής της κυκλοφορίας και όσοι παρακολουθούν την πορεία της γυναίκας αυτής περιμένουν πάντα πολλά πράγματα, όταν αποφασίζει να επιστρέψει με νέο LP.

.

Η μαγευτική και πάρα πολύ ήρεμη αρχή του «20 Feet Tall» δίνει το έναυσμα στο album. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι οι παραγωγές του δίσκου θα έχουν κοινό στόχο να αναδείξουν την γλυκιά φωνή της Erikah και να δημιουργήσουν μια όμορφη ατμόσφαιρα. Το γεγονός ότι η τραγουδίστρια είναι αναμεμιγμένη σχεδόν σε όλα τα tracks, όσον αφορά το μουσικό μέρος, είναι το ατού αυτού του δίσκου. Αυτό φαίνεται και στο «Window Seat», ένα τραγούδι κομμένο και ραμμένο στο στυλ της και που καθοδηγείται από την ίδια εκεί που θέλει. Ακόμα και στο πιο funky «Turn Me Away( Get Munny)» το beat δεν ξεφεύγει σε μεγάλο βαθμό και με αυτόν τον τρόπο η μουσική κρατάει τα 11 tunes δεμένα μεταξύ τους. Η ποιότητα που υπάρχει στο ηχητικό μέρος αυτής της κυκλοφορίας μπορεί εύκολα να εξηγηθεί με την παρουσία ικανότατων και σοβαρών ανθρώπων, όπως π.χ. Madlip, 9Th Wonder, Karriem Riggins.

Αυτό που με κέρδισε αμέσως στο «New Amerykah Part Two (Return of the Ankh)» είναι η αρμονία που σου βγάζει μετά από κάποια λεπτά. Η Badu χρησιμοποιεί πολύ έξυπνα refrain, που μένουν εύκολα στο μυαλό του μέσου ακροατή . Στο «Umm Hmm» καταφέρνει με την φωνητική της απόδοση να σου “κολλήσει” μέχρι και τον ρυθμό της δημιουργίας αυτής. Αυτό δείχνει ότι έχει τις δυνάμεις να στηρίξει το album και μόνη της χωρίς καμία βοήθεια, κάτι που έχει αποδείξει και στο παρελθόν πάμπολλες φορές. Η εμπειρία και το ταλέντο που έχει, κερδίζουν εύκολα τον κόσμο που αναζητά ποιοτικές Soul-R&B δουλειές με old school feeling, έχοντας όμως πολλά στοιχεία που φτιάχνουν την εικόνα μίας μοντέρνας δισκογραφικής απόπειρας. Στο 10λεπτο(!!) «Out Of My Mind, Just In Time» χρησιμοποιεί πολύ λίγα μουσικά όργανα, βάζοντας εμφανέστατα μπροστά τα φωνητικά προσόντα της, μία κίνηση που εξαφανίζει την όποια αμφισβήτηση μπορούσε να υπάρχει σχετικά με τα vocals της.

Το μόνο που λείπει είναι ένα μεγάλο hit, ένα κομμάτι που θα ξεχώριζε, όπως π.χ. το «Love Of My Life (An Ode to Hip hop)» του 2003. Αυτό είναι πάντα ένα μείον για έναν καλλιτέχνη, γιατί κακά τα ψέματα, δείχνει ότι μπορεί όλα τα τραγούδια να είναι πολύ καλά, αλλά δεν υπάρχει το εξαιρετικό, το σημείο αναφοράς. Προσπερνώντας αυτό τον προβληματισμό που είχα με το hit single, το μόνο που σκεφτόμουν μετά από αρκετές ακροάσεις, είναι ότι κάθε φορά που πατούσα το play, διέκρινα ένα μουσικό βάθος σε αυτό το σύνολο. Σου δίνεται μία πανέμορφη αίσθηση, από ένα ισορροπημένο project, που όπως διακρίνεται και από το εξώφυλλο, έχει απώτερο σκοπό να σε ταξιδέψει και να σε κάνει να ονειρευτείς. Κάτι, που το καταφέρνει σε τεράστιο βαθμό αρκετές φορές…

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Window Seat»«Gone Baby, Don’t Be Long»,«Umm Hmm»

Tracklist:

1. 20 Feet Tall
2. Window Seat
3. Agitation
4. Turn Me Away (Get MuNNY)
5. Gone Baby, Don’t Be Long
6. Umm Hmm
7. Love
8. You Loving Me (session)
9. Fall In Love (your funeral)
10. Strawberry Incense
11. Out My Mind, Just In Time

Bonus Track: Jump Up In The Air (Stay There)” Feat. Lil Wayne & Bilal (μόνο στην online version του album)

Window Seat

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος