Marco Polo….Ένα όνομα που τα τελευταία χρόνια προχωράει από την μία καλή δουλειά στην επόμενη. Ένας παραγωγός που εξελίσσεται και που έχει σταθερή άνοδο σε αυτό που κάνει. Ruste Juxx… Ένας rapper ικανός, αλλά με μία πρώτη ματιά σε μερικούς μπορεί να φαίνεται «λίγος» και να ήθελαν στην θέση του ένα πιο βαρβάτο όνομα.

Στις μουσικές κριτικές όμως κρίνουμε πάντα εκ του αποτελέσματος και το Intro του «The Exxecution» με προϊδεάζει ότι κάτι καλό δημιουργήθηκε εδώ πέρα. Τα δύο πρώτα tracks του φέρουν και την υπογραφή του Dj Revolution, είναι από τα highlights του CD. Ειδικά το «Death Penalty» βγάζει απόλυτα αυτό που λέει ο τίτλος με την εμφατική παραγωγή του Marco Polo. Έχει τον απόλυτο έλεγχο του album, προσφέρει έναν καθαρό hip-hop ήχο όσο λίγοι, κάτι που παραδέχεται και ο Ruste Juxx στο «I Am On It» («Marco Polo Is A Dope Producer, Marco Polo Got Beats»). Ένα τραγούδι που έχει έναν χαλαρό ρυθμό, όμως την ίδια χρονική στιγμή καταφέρνει και κολλάει στο επιθετικό ραπάρισμα του κεντρικού rapper. Σαν να μην έφτανε αυτό, ακολουθεί κατευθείαν το πάρα πολύ καλό «Lets Take A Sec» και το γλυκό δένει. Τα πρώτα 20 λεπτά πιστεύω ότι είναι πιο δυνατά, πιο προσεγμένα και πιο εντυπωσιακά σε σχέση με το υπόλοιπο του δίσκου. Βέβαια, σαν σύνολο, αρνούμαι να φανταστώ ότι θα υπάρχει ένας σοβαρός hip-hop ακροατής εκεί έξω που δεν θα το ακούσει από την αρχή ως το τέλος. Η πραγματική δύναμη του album βρίσκεται στην συνοχή που έχει. Ο Polo μπόρεσε και συνέδεσε τόσο καλά τα διαφορετικά beats μεταξύ τους, δίνοντας μία αντοχή στον χρόνο, κι ας έχει ένα-δύο tracks που υστερούν.

Για να μην λέμε μόνο για τον βασικό παραγωγό του δίσκου, ένα μπράβο αξίζει και ο Ruste Juxx. Πραγματικά έκανε μία εμφάνιση που δεν την περίμενα και που σίγουρα υπερέβαλε του εαυτού του. Δεν είναι και λίγο να ακούς gangsta θεματολογίες και ένα επαναλαμβανόμενο ρεφρέν: Represent Real Hip-Hop και να μην χασμουριέσαι. Περνάει μ’ έναν δικό του τρόπο αυτά που θέλει, η μουσική του ταιριάζει γάντι και το πιο βασικό είναι ότι ακούς έναν σοβαρό MC. Θα σου πει πράγματα που εν μέρει έχεις ξανακούσει, αλλά με τον δικό του τρόπο. Άλλωστε, το ότι δεν καπακώνεται από τις ηχηρές συμμετοχές των Black Moon, Sean Price, Rock είναι μία ένδειξη ότι στέκεται γερά στα πόδια του. Υπάρχουν κάποιες ατέλειες (εκνευριστικό hook στο «Take Money»)και σίγουρα δεν καταφέρνει να παρουσιάσει μία τέτοια εικόνα που θα μας κάνει να συζητάμε για εκείνον για τα επόμενα 20 χρόνια. Σύμφωνα με αυτά που έχω ακούσει, νομίζω ότι σε αυτόν τον δίσκο «έπιασε ταβάνι». Παρ’όλα αυτά…

…το «The Exxecution» καταφέρνει και εντυπωσιάζει. Ο Marco Polo και Ruste Juxx λογικά θα πρέπει να θαύμασαν και οι ίδιοι το τελικό τους αποτέλεσμα. Ο γνωστός beat-maker παρουσίασε έναν ήχο που θυμίζει το ένδοξο παρελθόν, χωρίς να ακούγεται  ανακυκλωμένος, αλλά ανανεωμένος. Ο άμεσος συνεργάτης του όχι μόνο δεν τον «κρέμασε», αλλά του πρόσφερε σκληρές μπάρες και μία καλή χροιά που θα κάνει των κόσμο και τους κριτικούς να σπεύσουν να χαρακτηρίσουν αυτό το LP ως: pure hip-hop!

Βαθμολογία:

Κομμάτια που Ξεχώρισαν: «The eXXecution Intro», «Death Penalty», «Let’s Take A Sec»

Tracklist:

01 The eXXecution Intro ( f. DJ Revolution )
02 Death Penalty ( f. DJ Revolution )
03 Rearview
04 Take Money ( f. Rock (of Heltah Skeltah) & Freddie Foxxx )
05 I’m On It
06 Let’s Take A Sec ( f. Black Moon )
07 Bread On Ya Head
08 Wings On Your Back
09 Nobody
10 Fuckin Wit A Gangster ( f. Sean Price )
11 Watch Yo Step
12 You Can’t Stop Me

Rearview

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος