Αλήθεια, υπάρχει ένα πραγματικό super group? Ένα μουσικό σχήμα που να έχει τόσα πολλά αστέρια που να αντικατοπτρίζει 100% την έννοια της λέξης?  Πιστεύω ότι δύσκολα θα βρει κανείς ένα τέτοιο σχήμα, που συγχρόνως αποδίδει και τα αναμενόμενα. Η Army Of Pharaohs πάντως, έφτασε πολύ κοντά σε αυτόν τον χαρακτηρισμό, έχοντας στο ρόστερ της πολύ ηχηρά ονόματα και παραδίδοντας και albums που κινήθηκαν σε αρκετά υψηλό επίπεδο.

Σωστή λοιπόν η αναμονή που υπήρχε στον κόσμο και στα περισσότερα hip-hop forums. Το ξεκίνημα του The Unholy Terror υπόσχεται αρκετά στον ακροατή: Ωραία παραγωγή από τον Crown που βάζει στο παιχνίδι με το καλημέρα τέσσερα verses από – αν μη τι άλλο – αγαπητούς MCs. Οι Vinnie Paz, Planetary, Celph Titled και Apathy μπαίνουν στο «ρινγκ» και γεμίζουν με ενδιαφέρον το κομμάτι. Ειδικά ο Titled στον συγκεκριμένο δίσκο είναι αρκετά μπροστά από τους υπόλοιπους και για μένα έκανε κατά κάποιον τρόπο την διαφορά. Δεν είναι τόσο το γεγονός ότι οι υπόλοιποι υστερούν, απλά ήταν «φορμαρισμένος» και πατάει καλύτερα σε αρκετά tracks. Στο θέμα των raps, όσο χιλιοειπωμένο και να ακούγεται για όσους γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα κεντρικά πρόσωπα, το επίπεδο παραμένει αρκετά καλό. Το μόνο πρόβλημα που έχω με τέτοιου είδους δίσκους, είναι το θέμα των πολλαπλών συμμετοχών. Όπως και να το κάνουμε, μπορεί να προσθέτει εναλλαγή και βάθος, αλλά αφαιρεί κατά την άποψη μου και λίγο από την συνοχή μίας ολοκληρωμένης δουλειάς.

«Πάντα έτσι δεν ήταν σε albums των AOTP? Τώρα σε χάλασε?» . Σωστή η παρατήρηση, και κατά κάποιον τρόπο θα πω ναι. Ο λόγος βρίσκεται στην συνολική εικόνα του CD, στο θέμα των beats. Έχει τα τραγούδια που ο κάθε Army Of Pharaohs fan θα τα ακούει και θα σκέφτεται: «Πωπωπω φίλε, τι γίνεται εδώ?» (π.χ. «Spaz Out», «Godzilla» ). Σε κάποια σημεία υπάρχει η ενέργεια που χαρακτήριζε παλαιότερες δουλειές τους, όπως το «Surplex» που έχει την ίδια παραγωγή με το «Only Slaves D.R.E.A.M.» του Canibus. Όταν τελειώσεις την ακρόαση, θα μείνεις όμως μ’ ένα παράπονο: Δεν ήταν η rap-έκρηξη που περίμενες, δεν είναι το project που θα σε κάνει να το ακούς πολλές φορές από την αρχή ως το τέλος. Κατά κάποιον τρόπο μου είναι πολύ δύσκολο να το εξηγήσω και αυτό θα το καταλάβουν μόνο όσοι το ακούσουν δυο-τρεις φορές ολοκληρωμένα.

Ένα από τα πιο εύκολα και συγχρόνως πιο περίεργα reviews που έχω κάνει τον τελευταίο καιρό. Παρ’ όλο που έχουμε πολύ καλούς rappers που κατά διαστήματα ανταποκρίνονται πλήρως στις προσδοκίες του κόσμου, το «The Unholy Terror» δεν τα καταφέρνει να εντυπωσιάσει όπως τα προηγούμενα τους LPs. Οι ακροατές που έχουν έναν «τρελό έρωτα» με τους Army Of Pharaohs θα το λατρέψουν, γι’ αυτό δεν τίθεται θέμα. Οι υπόλοιποι θα κρατήσουν τα καλύτερα κομμάτια και πολύ δύσκολα θα μπουν στον κόπο να επαναλάβουν ένα full listening session. Σε αυτό που θα συμφωνήσουν 100% αυτά τα δύο αντίθετα ρεύματα, θα είναι στην υψηλή ποιότητα των δημιουργιών που ξεχωρίζουν και στον ορεξάτο Celph Titled. Σε μία τελική ανάλυση, το θεωρώ μέτριο, αλλά μπαίνοντας για λίγο στην θέση των υποστηρικτών του group, θα κάνω (για πρώτη φορά) τα στραβά μάτια στην τελική βαθμολογία. Άλλωστε, για εκείνους ηχογραφήθηκε.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Agony Fires», «Spaz Out», «Suplex», «Contra Mantra», «Hollow Points»

Tracklist:

1. Agony Fires (feat. Vinnie Paz, Planetary, Celph Titled & Apathy)
2. Ripped To Shreds (feat. Vinnie Paz, Celph Titled & Demoz)
3. Bust ‘Em In (feat. Reef The Lost Cauze, Apathy & Celph Titled)
4. Prisoner (feat. Vinnie Paz, Planetary, Doap Nixon & Demoz)
5. Godzilla (feat. Vinnie Paz, Jus Allah, Celph Titled, Apathy,
Planetary & King Magnetic)
6. Suplex (feat. Des Devious, Demoz, King Syze & Vinnie Paz)
7. Contra Mantra (feat. Crypt The Warchild, King Syze & Vinnie Paz)
8. Drenched In Blood (feat. Planetary, Demoz, Crypt The Warchild, King
Syze & Vinnie Paz)
9. Spaz Out (feat. Apathy, King Magnetic, Esoteric & Celph Titled)
10. 44 Magnum (feat. Crypt The Warchild, Des Devious, Vinnie Paz & Demoz)
11. Dead Shall Rise (feat. Demoz, Celph Titled, Planetary, Reef The
Lost Cauze, Vinnie Paz & Apathy)
12. Cookin’ Keys (feat. Doap Nixon, Des Devious, Crypt The Warchild,
Demoz, Planetary & Reef The Lost Cauze)
13. Burn You Alive (feat. Block McCloud, Doap Nixon, Vinnie Paz & Planetary)
14. Hollow Points (feat. Planetary, Demoz, Vinnie Paz & Doap Nixon)
15. Suicide Girl (feat. Planetary, Doap Nixon & Apathy)
16. The Ultimatum (feat. King Magnetic, Des Devious, Reef The Lost
Cauze, King Syze, Vinnie Paz, Celph Titled, Planetary, Apathy, Crypt
The Warchild & Journalist)

Agony Fires

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος