Ένας παραγωγός που τον ανακάλυψα τυχαία, από σπόντα. Ένας μουσικός με Μ κεφαλαίο, από εκείνους που σε κάνουν να ταξιδεύεις και με τους ήχους τους και μόνο σου βγάζουν συναισθήματα. Ο Nujabes δεν έτυχε να είναι γνωστός στο μεγάλο κοινό, αλλά όποιος hip-hop ακροατής ψάχνεται με τον καιρό στις διάφορες μουσικές πλευρές αυτού του είδους, αργά ή γρήγορα θα πέσει επάνω του. Σήμερα δημοσιοποιήθηκε ότι ο Jun Seba σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα, που έγινε στις 26 Φεβρουαρίου! Οι λόγοι για τους οποίους καθυστέρησε τόσο πολύ η ανακοίνωση του θανάτου του παραμένουν άγνωστοι. Το Beat-Town έκανε ένα αφιέρωμα στον συγκεκριμένο καλλιτέχνη, για να τιμήσει, να υπενθυμίσει αλλά και να γνωρίσει σε όσους δεν έχουν ασχοληθεί ακόμα μαζί του, την δουλειά του.

Στοιχεία/Γεγονότα γύρω από την ζωή του Nujabes (πηγή: Wikipedia και Last FM):

– Το κανονικό του όνομα είναι Jun Seba

– Το καλλιτεχνικό του, «Nujabes», βγήκε από το κανονικό του όνομα, απλά γραμμένο αντίστροφα

– Γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου το 1974 στο Adachi, στο Τόκιο.

– Μεγάλωσε στην Ιαπωνία

– Ο βασικός του μουσικός προσανατολισμός ήταν η Jazz σε συνδυασμό με την hip-hop μουσική. Οι Miles Davis και Yusef Lateef ήταν βασικές του επιρροές και χρησιμοποιούσε συχνά samples από τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες

– Το όνομα του εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο «To This Union a Son Was Born» το 2001

– Άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την μουσική το 2003

– Άνοιξε την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία Hydeout Productions

– Τα δισκοπωλεία Guinness Records και Τ Recods του ανήκαν – Στις 23 Απριλίου του 2003 κυκλοφόρησε το πρώτο compilation από την δισκογραφική του εταιρία, με τον τίτλο «Hydeout Productions 1st Collection»

– Η πρώτη του ολοκληρωμένη solo δουλειά ήρθε στις 21 Αυγούστου του 2003 με τον τίτλο «Metaphorical Music»

– Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες διαφορετικών χωρών: (Ιαπωνία) Uyama Hiroto, Shing02, MINMI, (Αμερική) Cyne, Dwele, Apani B-Fly, Five Deez, Substantial, Fat Jon, (Αγγλία) Funky DL

– Ήταν υπεύθυνος μαζί με τον Fat Jon για την μουσική επιμέλεια του γνωστού anime «Samurai Champloo». Το συγκεκριμένο soundtrack όπου συμμετείχε ονομάζεται «Music Record: Playlist»

– Μαζί με τον Nao T δημιούργησαν το group Urbanforest

– Στις 26 Φεβρουαρίου σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Shibuya, Tokio. Ο θάνατος του γνωστοποιήθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά στα MME, στις 18 Μαρτίου.

– Οι υπεύθυνοι τις εταιρίας του, ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν κομμάτια που δεν έχουν βγει ακόμα προς τα έξω. Αυτά θα κυκλοφορήσουν στο μέλλον σε κανονική μορφή στα δισκοπωλεία.

Another Reflection

.

Δισκογραφία:

(2001) To This Union a Son Was Born (υπεύθυνος για ένα κομμάτι του δίσκου)

( 2003) Bullshit As Usual (υπεύθυνος για ένα μέρος του δίσκου )

(23.4.2003 ) Hydeout Productions 1st Collection (συλλογή από την εταιρία του, υπεύθυνος για σχεδόν όλο τον δίσκο

(23.8.2003 ) Metaphorical Music ( το πρώτο solo album του )

( 2004 ) Ristorante NUJABES (συλλογή από ήδη υπάρχοντα τραγούδια του Nujabes )

(11.11.2005 ) Modal Soul (η δεύτερη solo κυκλοφορία του )

( 11.11.2007) Hydeout Productions 2nd Collection (η συνέχεια του πρώτου μέρους του 2003, με τον παραγωγό να είναι ο βασικός beatmaker για σχεδόν όλο το project )

( 6.6.2008) Modal Soul Classics (συλλογή από παλαιότερα τραγούδια του Nujabes )

(10.6.2009) Mellow Beats, Friends & Lovers ( CD με πολλές συμμετοχές και τον γνωστό παραγωγό να είναι υπεύθυνος για ένα μεγάλο μέρος του δίσκου)

The Final View

 

Καλύτερα Albums: Αυτό είναι ένα καθαρά υποκειμενικό ερώτημα. Έχει πολλές εξαιρετικές δουλειές και μου είναι αρκετά δύσκολο να διαλέξω μία. Άλλωστε είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς που έχετε ακούσει αρκετό από το υλικό που έχει δημιουργήσει, θα φτιάχνετε δικές σας playlists με τα αγαπημένα σας κομμάτια. Παρ όλα αυτά, θα επέλεγα το «Modal Soul» και το «Metaphorical Music». Το πρώτο επειδή είναι γεμάτο από υπέροχες μουσικές στιγμές ( «Eclipse», «Flowers», «Reflection Eternal» κ.α.) και ακούγεται πολύ εύκολα από την αρχή ως το τέλος. Για το δεύτερο μου φτάνει σαν λόγος το «The Final View», γιατί πολύ απλά επέλεξε σαν sample μία μελωδία που είχα ερωτευτεί από μικρός. Όσοι έχετε δει την παλιά ταινία του ’60 «Spartacus», με τον Kirk Douglas πρωταγωνιστή και τον Stanley Kubrick σαν director, θα με καταλάβετε. Προσωπικά, ο εν λόγω καλλιτέχνης θα μου λείψει. Έκανε κάτι το διαφορετικό, κάτι το όμορφο και τέτοιες μουσικές ιδέες σπανίζουν την σημερινή εποχή.

Modal Soul

Metaphorical Music

 

Κομμάτια που πρέπει να ακούσεις:

Mystline

Eclipse (υπέροχο ερωτικό κομμάτι, με lyrics στην περιγραφή του youtube

Counting Stars

Flowers

The Final View

D.T.F.N

Another Reflection

Summer Gypsy

Next View

Reflection Eternal

.

Mixtape με θέμα τον Nujabes

Θα κλείσω το σημερινό αφιέρωμα με ένα δωράκι για εκείνους που ψάχνονται με τα Mixtapes. Ένας Dj έφτιαξε μία unofficial δουλειά, ένα mix των vocals του Jay-Z από τον δίσκο «American Gangster» με τα beats του Nujabes. Ακριβώς επειδή είναι μία ανεπίσημη δουλειά, όπου ακούγονται κάποιες ατέλειες στο blend, «απαγορεύω», σε όσους δεν έχουν ακούσει ακόμα τις κανονικές δουλειές του Ιάπωνα παραγωγού, να ασχοληθούν με αυτό το CD. Παρ’ όλα αυτά, έχει κάποιες πολύ πετυχημένες στιγμές που σίγουρα θα ευχαριστηθούν οι fans τόσο του Seba Jun, όσο και εκείνοι του Jay-Z.

Japanese Gangster

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος