Υπάρχουν άραγε rapper που να έχουν κάνει τόσα βήματα μπροστά στην καριέρα τους σαν τον Ludacris? Που να ξεκίνησαν από μέτριο-ενδιαφέρον υλικό και σταδιακά να έχουν μία ποιοτική άνοδο σε αυτό που κάνουν? Η αλήθεια είναι πως δύσκολα θα βρω ένα αντίστοιχο παράδειγμα για την βελτίωση ενός καλλιτέχνη όσον αφορά την συνολική του εικόνα και τους στίχους που γράφει.  Το πιο βασικό κατόρθωμά του είναι πως κατάφερε να μείνει πιστός στο στυλ του. Όταν πήρε την απόφαση στους τελευταίους δύο δίσκους του να σοβαρέψει λίγο παραπάνω σε κάποια σημεία, δεν έκανε το λάθος να αρχίσει κάτι καινούργιο. Καλλιέργησε  κάτι που ήδη κατείχε και ανακάλυψε νέες μουσικές πλευρές.

Αυτό που πάντα κατείχε δεν είναι άλλο από το πανέξυπνο wordplay. Δεν πρόκειται για στίχους που θα σε βάλουν σε βαθιές σκέψεις . Είναι οι ατάκες που θα σε κάνουν να χαμογελάσεις και να πατήσεις το rewind για να την ξανακούσεις, η έννοια της ψυχαγωγίας. Ότι πρέπει δηλαδή για να ηχογραφήσει ένα album με βασική θεματολογία τις γυναίκες, το sex και την πολύ καλή διάθεση. Σε όλο το «Battle Of The Sexes» ο Luda επιστρέφει στο “lover-ego» του, που ρίχνει τις κοπέλες με στυλ. Όχι τόσο ο σκληρός pimp που μας έχουν συνηθίσει άλλοι στο παρελθόν και σίγουρα απομακρύνθηκε από τον σοβαρό Ludacris του «Runaway Love». Δεν θα κολλούσε βέβαια και τόσο, από την στιγμή που μιλάμε για ένα party CD και με τον καλλιτέχνη να δίνει τον καλύτερο του εαυτό. Προσαρμόζει το flow του όπως πρέπει, έχει λέγειν και προσθέτει ενδιαφέρον στα lyrics ακόμα και όταν μιλάμε για απλά love-sex τραγούδια. Την ίδια στιγμή όμως, είναι αναπόφευκτο κάποιος που παρακολουθεί την πορεία του και που δίνει προσοχή στο συνολικό rhyming, να μην αισθάνεται ότι είναι ένα κλικ πιο κάτω από το «Release Therapy» και «Theater Of My Mind». Λογικό, αφού αυτό το LP ακολουθεί ένα συγκεκριμένο concept που δεν αφήνει περιθώρια στον rapper να καταπιαστεί και με άλλα θέματα.

Ας ρίξουμε όμως και μία ματιά στο μουσικό μέρος του δίσκου και τις αρκετές συμμετοχές.  Για τα beats οι υπεύθυνοι ( Swizz Beatz, Khao, The Runners, Bangladesh, T-Minus κ.α.) έκαναν μία αξιόλογη δουλειά. Οι περισσότερες παραγωγές είναι καλές και αν εξαιρέσω ένα – δύο βαρετά κομμάτια ( π.χ. «Sexting» των The Neptunes που συνεχίζουν να μην πείθουν ) μπορώ να πω ότι ανακαλύπτουμε αρκετό φιλικό υλικό για τον mainstream ακροατή. Σαν σύνολο, δύσκολα ακούγεται πάνω από τρεις – τέσσερις φορές, μια και οι δημιουργίες είναι φτιαγμένες για να αποδίδουν μόνες τους σαν singles, παρά σαν μία ενότητα. Αυτό έχει ως αντίκτυπο το «Battle Of The Sexes» στις πρώτες ακροάσεις να ακούγεται ασύνδετο, όμως περιέχει τόσα καλά radio-friendly τραγούδια, που άλλοι καλλιτέχνες χρειάζονται δυο-τρία albums για να κυκλοφορήσουν την ίδια ποσότητα. Η μουσική ταιριάζει στον τίτλο και στην θεματολογία του δίσκου και αν είχε αντικαταστήσει κάποιους μέτριους παραγωγούς με πιο βαριά ονόματα, ίσως θα υπήρχαν και πιο μεγάλα hits. Το ίδιο ισχύει και για τις συμμετοχές, που αν εξαιρέσω τους R&B τραγουδιστές που τα πάνε σε γενικά πλαίσια μια χαρά, οι MCs σαν τους Gucci Mane και Flo-Rida έχουν την φάση τους, όμως χάνονται απελπιστικά δίπλα στον Ludacris.

Το ερωτικό έβδομο κατά σειρά CD του Ludacris δεν κυκλοφόρησε για να δείξει μία νέα στιχουργική πρόοδο του γνωστού artist του Νότου. Μας πάει πιο πολύ πίσω σε εποχές «Chicken N Beer» και «Red Light District», μόνο που σίγουρα έξι χρόνια μετά, τον βρίσκω να πατάει πολύ πιο γερά στα πόδια του. Μπορεί να μην πείσει κάποιους με αυτή την δημιουργία ότι είναι από τους καλύτερους rappers τις εποχής του όπως έκανε πρόπερσι, αλλά κατάφερε να ηχογραφήσει ιδιαίτερα διασκεδαστική μουσική. Μου φαντάζει πολύ δύσκολο να βρείτε αυτές τις μέρες ένα καλύτερο mainstream δίσκο, που να έχει έναν τόσο ορεξάτο και ποιοτικό MC και τόσο πολλά σκόρπια κομμάτια, που θα γεμίσουν τα playlists σας στο mp3-player και αυτοκίνητο σας για τις επόμενες εβδομάδες.

Βαθμολογία:

Κομμάτια που ξεχώρισαν: «How Low», «Sex Room», «Hey Ho», «B.O.T.S. Radio», «My Chick Bad (Remix)»

Tracklist:

1. Intro
2. How Low
3. My Chick Bad feat. Nicki Minaj
4. Everybody Drunk feat. Lil Scrappy
5. I Do It All Night
6. Sex Room feat. Trey Songz
7. I Know You Got A Man feat. Flo Rida
8. Hey Ho feat. Lil’ Kim and Lil Fate
9. Party No Mo’ feat. Gucci Mane
10. B.O.T.S. Radio feat. I-20
11. Can’t Live With You feat. Monica
12. Feelin’ So Sexy
13. Tell Me A Secret feat. Ne-Yo
14. My Chick Bad Remix feat. Diamond, Trina and Eve
15. Sexting

How Low

Ludacris: How Low (Official Video) from DTP TV on Vimeo.

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος