Την τελευταία φορά σε αυτή την στήλη είχα βάλει σε μία άμεση σύγκριση δύο φοβερά albums. Σήμερα θα μιλήσω για δύο greatest hits που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες πέντε-έξι μέρες με τελείως διαφορετικούς καλλιτέχνες. Από την μία πλευρά, έχουμε το «Legendary Status» των Ying Yang Twins και από την άλλη μία επιλογή κομματιών από τον Snoop Dogg με κεντρικό θέμα την Δυτική Ακτή, την εποχή τέλη του 80′ / αρχές του 90′. Δύο τελείως διαφορετικοί ήχοι, όχι μόνο λόγω γεωγραφικής επιρροής , αλλά και επειδή τους χωρίζουν πάνω από δέκα χρόνια. Ποια συλλογή αξίζει την προσοχή σας?

ΚΑΝΟΝΕΣ

Με αυτή την μορφή κριτικής παρουσιάζω ένα 2 σε 1 review, με μια ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση. Σε κάθε κατηγορία που υπερέχει κάποιο άλμπουμ, θα του πιστώνεται ένας βαθμός. Στις κατηγορίες όπου και οι δύο δίσκοι είναι ισάξιοι, θα παίρνουν και οι δυο από έναν πόντο. Εάν υπάρξουν περιπτώσεις όπου και οι δυο προσπάθειες υστερούν ή δεν μπορούν να κριθούν, δεν θα κερδίζουν κανένα πόντο. Οι βαθμολογίες στο τέλος βγαίνουν με τον ίδιο τρόπο, όπως όλες οι κριτικές δίσκων στο Beat – Town.

* Στην σημερινή αντιπαράθεση, θα υπάρξει μία μικρή διαφοροποίηση στις κατηγορίες που θα μοιράζονται οι πόντοι, αφού πρόκειται για Greatest Hits albums και όχι για κανονικές δισκογραφικές δημιουργίες.


Η πρώτη εντύπωση: Στο «Legendary Status» μπαίνεις κατευθείαν στο ψητό. Δυναμικά beats και πάμπολλα club hits κυριεύουν το album. Όσοι ψάχνετε κομμάτια για χορό, για να γεμίσετε ένα party-tracklist και να δυναμώσετε τα ηχεία στο maximum, η συγκεκριμένη συλλογή είναι φτιαγμένη για εσάς. Από ένα σημείο και μετά, μπορεί να γίνει μονότονο για κάποιους και σίγουρα το «The West Coast Blueprint» έχει περισσότερες εναλλαγές στον ρυθμό του. Με μικρή διαφορά, θα πω ότι το CD με τους all-stars της Δύσης με βρήκε πιο θετικό απέναντί του. (0-1)

Επιλογή των Τραγουδιών: Είναι μακράν το πιο κομβικό σημείο σε ένα Greatest Hits. Η επιλογή των singles από τους Ying Tang Twins κρίνεται σχεδόν άριστη, αφού εμφανίζονται όλες οι μεγάλες επιτυχίες ( «Salt Shaker», «Wait (The Whisper Song)» ), χωρίς να υπάρχουν τρανταχτές ελλείψεις. Το μόνο που δεν συμπεριλήφθηκε, ήταν η τελευταία τους δισκογραφική απόπειρα ( «Chemicaly Unbalanced» ), κάτι που θεωρώ σοφή κίνηση, από την στιγμή που ο ήχος που υπήρχε στην συγκεκριμένη δουλειά διαφέρει πολύ απ’ όλα τα άλλα LPs τους. Από την άλλη πλευρά, έχουμε τον Snoop Dogg που έφτιαξε μία tracklist την οποία την σκέφτηκε καλά, όμως συγχρόνως θα διχάσει τον κόσμο. Αρκετοί θα αναφωνήσουν «Που είναι ο 2pac?», «Που είναι τα Death Row hits και όχι άδικα. Βέβαια, μου προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι πρόσθεσε τραγούδια που ήταν ξεχασμένα από τον κόσμο, όπως π.χ. «The Evil That Men Do» , «No One Can Do It Better» κ.α. Έμεινα με ανάμικτα συναισθήματα και ο πόντος πηγαίνει στα τρελά αδέρφια. (1-1)

Τα καλύτερα/ (χειρότερα) κομμάτια: Σε Best Of συλλογές δύσκολα μπορείς να αναφερθείς σε κακά κομμάτια, αφού πρόκειται συνήθως για τα καλύτερα τραγούδια που έχει βγάλει στην καριέρα του ένας καλλιτέχνης. Αυτό δεν αλλάζει ούτε εδώ, με τα κλασσικά hits των Ying Yang Twins να είναι μεν διαχρονικά, αλλά μόνο στον τομέα του clubbing. Σε μία άμεση σύγκριση με δημιουργίες σαν το «I Got 5 On It», καταλαβαίνει κανείς και την ποιοτική διαφορά ανάμεσα στους MCs που υπάρχουν στο ρόστερ του «The West Coast Blueprin». Singles σαν το «Gangstas Make The World Go Round» είχαν βάλει τις βάσεις για την επόμενη γενιά των rapper κι αυτό δύσκολα παραβλέπεται. (1-2)

Τον  πέτυχε τον στόχο του?: Στόχος κάθε συλλογής είναι η καλύτερη δυνατή παρουσίαση ενός καλλιτέχνη. Αφήνοντας στην άκρη όποια παραπτώματα έχει κάνει κατά την διάρκεια της καριέρας του και φιξάροντας μόνο τις καλύτερες στιγμές του. Το «Legendary Status» κάνει ακριβώς αυτό: Μαζεύει τα πιο γνωστά κομμάτια από τα ( μέτρια ) LPs του παρελθόντος, συνθέτοντας την καλύτερη δυνατή διαφήμιση για το γνωστό ντουέτο. Ο αντίπαλος για αυτό το άρθρο χάθηκε κάπου στην πορεία. Συλλογή με τα καλύτερα τραγούδια τεράστιων ονομάτων όπως π.χ. Ice Cube, N.W.A ή μήπως μία πιο ψαγμένη tracklist με κομμάτια σαν το «Act A Fool» του King Tee? Αυτό δυστυχώς δεν βγαίνει ξεκάθαρα προς τα έξω. ( 2-2)

Extras: Το southern album των Ying Yang Twins προσφέρει τρία νέα tunes που προσωπικά δεν με τρέλαναν. Δεν πρόκειται για τίποτα το τρομερό και μπορώ να πω πως θα προτιμούσα στην θέση τους κάποια από τα παλιότερα τραγούδια τους σαν το «Put Them Thangs Down». Ο Snoop Dogg σκέφτηκε να προσθέσει κάτι όμορφο στην συλλογή και όχι την κλασσική κίνηση με νέα ηχογραφημένα tracks που πολλές φορές δεν ταιριάζουν και στο project. Ωραία interludes, με τον ίδιο να μιλάει με ένα προσωπικό ύφος για τις δημιουργίες που κοσμούν τον δίσκο. ( 2-3 )

Αντοχή στον χρόνο: Θες δεν θες, κάποια στιγμή θα ξεχάσεις για ένα διάστημα τα hits του «Legendary Status». Είναι μία ευχάριστη επιλογή, αλλά δύσκολα ανταπεξέρχεται στην διαχρονικότητα ενός «Eazy Duz It». ( 2-4 )

Εξώφυλλο: . Το κινέζικο καπέλο μπορεί να προκαλεί γέλιο, αλλά αυτό το χτυπητό κόκκινο χρώμα με τις μαύρες μπογιές κολλάει πιο πολύ για Mixtape, παρά για ένα σοβαρό Greatest Hits album. Το bonus round πάει χαλαρά στο artwork του «The Westcoast Blueprint», που εμένα προσωπικά μου λέει ακριβώς τι θα συναντήσω σε αυτό το CD. ( 2-5 )

.

Τελικό Score: 2 : 5

Αποτέλεσμα: Αξίζει να δώσω λεφτά γι αυτές τις εκδόσεις? Η κλασική ερώτηση που συνοδεύει κάθε Best Of album. Μουσικά αυτά τα δύο albums έχουν γιγάντιες διαφορές, γι’ αυτό και η προσοχή μου στην βαθμολογία εστιάζεται πιο πολύ στο πώς ανταποκρίνονται σαν compilation. Άλλωστε ποιοτικά, υπάρχει μία διαφορά που φάνηκε και από το τελικό score. Η συλλογή των επιτυχιών των Ying Yang Twins την θεωρώ ίσως πιο ευχάριστη και από ένα κανονικό τους LP. Νομίζω πως είναι μία καλοδουλεμένη συγκέντρωση τραγουδιών που αντιπροσωπεύουν πλήρως το προφίλ του mainstream hip-hop διδύμου. Στην πρώτη του κυκλοφορία σαν πρόεδρος, ο Snoop Dogg μπόρεσε και κυκλοφόρησε όχι την τέλεια δισκογραφική συλλογή, αλλά μία άκρως ενδιαφέρουσα. Λείπουν εμφανέστατα κάποιες δημιουργίες, όμως υπενθυμίζει στον μέσο hip-hop/rap ακροατή hits, που ενδεχομένως να είχε ξεχάσει. Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με τα ιστορικά ονόματα που κοσμούν τον δίσκο, τον κάνουν σε τελική ανάλυση να υπερτερεί απέναντι στο διασκεδαστικό «Legendary Status».

Βαθμολογία:

Ying Yang Twins – Legendary Status: Greatest Hits:

Snoop Dogg Presents – The West Coast Blueprint :

.

Salt Shaker – Ying Yang Twins

Luniz – I Got 5 on it

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος