Κάθε βοήθεια που μπορεί να λάβει αυτές τις μέρες η Αϊτή είναι πολύτιμη. Είτε με τύλε-μαραθώνιους, είτε με γιατρούς, είτε με απλές μικρές συνεισφορές, όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτή την τεράστια τραγωδία. Ειδικά άνθρωποι που ανήκουν στην τέχνη έχουν την δυνατότητα εκτός από μία οικονομική στήριξη, να κινήσουν και μία μεγάλη μάζα του κόσμου που τους παρακολουθεί. Κάπως έτσι φαίνεται πώς το σκέφτηκαν και μετά τον τηλεοπτικό έρανο που συγκέντρωσε πάνω από 60 εκατ. δολάρια, ακολουθεί η κυκλοφορία ενός δίσκου με τον ίδιο στόχο.


Μόνο και μόνο ο σκοπός της συγκεκριμένης κυκλοφορίας το κάνει από μόνο του ιδιαίτερο και σημείο αναφοράς. Από την άλλη όμως δεν είναι κακό να δούμε και κατά πόσο καλή δουλειά έχει γίνει στην συλλογή «Hope For Haiti». Τα 19 από τα 20 κομμάτια είναι live εκτελέσεις από τον τύλε-μαραθώνιο Hope for Haiti Now: A Global Benefit for Earthquake Relief και πριν αναφωνήσει κάποιος το ερώτημα γιατί δεν κάθισαν να ηχογραφήσουν σε κανονική έκδοση τα τραγούδια που ακούστηκαν, καθίστε και σκεφτείτε το εξής. Ποιος ο λόγος ύπαρξης άλλης μίας tracklist με δημιουργίες που έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές από διάφορους καλλιτέχνες να τραγουδάνε στα albums τους? Η δύναμη αυτής της δισκογραφικής κυκλοφορίας βρίσκεται στο συναίσθημα που διατηρείται σε όλη της την διάρκεια, ακριβώς επειδή αποτελείται μόνο από τις live εμφανίσεις τους.


Οι στιγμές σαν το «Hallelujah» με τους Justin Timberlake και Matt Morris σου προκαλούν ανατριχίλα και σε συνδυασμό με την σωστή επιλογή των tracks από τους ίδιους τους stars όπως π.χ.: «A Message 2010»Coldplay, «Rivers Of Babylon / Yele (Medley)»Wyclef Jean κ.α. το συνολικό αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από αξιόλογο. Εννοείται πως υπήρχαν και τρεις-τέσσερις δημιουργίες που προσωπικά τις έκρινα ψιλο-αδιάφορες («Driven To Tears» από τον Sting) ή πολύ απλά δεν σε εντυπωσιάζουν όταν έχουν προηγηθεί πολύ καλύτερα κομμάτια. Το γεγονός όμως ότι υπάρχουν και κάποιες (ευχάριστες) εκπλήξεις, όπως το «Like A Prayer» της Madonna, που είναι πολύ καλύτερα απ’ ότι θα περίμενε κανείς, ισοσταθμίζουν τις όποιες ατέλειες υπάρχουν στο digital LP. Δεν είναι μία τέλεια δουλειά, μιας και η μεγάλη γκάμα καλλιτεχνών δεν βοηθάει στην συνοχή και γέρνει εμφανέστατα προς την μεριά μίας Greatest Hits συλλογής.
Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό, άμα σκεφτώ ότι έχω καιρό (μην πω χρόνια) να ακούσω μία τόσο ενδιαφέρουσα συλλογή. Με ποιοτικές live επιτυχίες και το μόνο που θα ήθελα ν’ ακούσω ήταν ίσως άλλα δυο-τρία καινούργια τραγούδια σαν το «Stranded (Haiti Mon Amour)». Αυτά είναι όμως λεπτομέρειες για ένα CD που συνδυάζει τον καλό σκοπό με το καλό αποτέλεσμα. Κάτι που αποδεικνύεται και μέσω της τεράστιας ανταπόκρισης του κόσμου για τον συγκεκριμένο δίσκο. 171,000 αντίτυπα μόνο μέσα σε δύο μέρες στην Αμερική, έσπασε το ρεκόρ των pre-order μέσα σε ένα 24ώρο στα I-Tunes, βρέθηκε νούμερο ένα σε 18 διαφορετικές χώρες στα αντίστοιχα charts του γνωστού online music market και έγινε το πρώτο digital only album στην ιστορία των Billboard που κατέκτησε την κορυφή. Σε αυτό βοήθησε σίγουρα και η άκρως προσιτή τιμή των 7,90 δολαρίων (με το ζόρι 6 ευρώ), που δύσκολα συναντάει κάποιος με τόσα τεράστια ονόματα της παγκόσμιας μουσικής μαζεμένα σε ένα μόνο project.

* Εάν ενδιαφέρεστε για τον συγκεκριμένο δίσκο ή εάν απλά θέλετε να συνεισφέρεται με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προμηθευτείτε το “Hope For Haiti” σε κανονική CD ποιότητα στα links που ακολουθούν:

I-Tunes

Rhapsody

Amazon

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν : –

Tracklist:

1. Send Me An Angel – Alicia Keys
2. A Message 2010 – Coldplay
3. We Shall Overcome – Bruce Springsteen
4. Time To Love / Bridge Over Troubled Water – Stevie Wonder
5. I’ll Stand By You  – Shakira (feat. The Roots)
6. Motherless Child – John Legend
7. Hard Times Come Again No More – Mary J. Blige (feat. The Roots)
8. Breathless – Taylor Swift
9. Lift Me Up – Christina Aguilera
10. Driven To Tears – Sting
11. Halo – Beyoncé
12. Lean On Me – Sheryl Crow ( feat. Keith Urban & Kid Rock )
13. Like A Prayer – Madonna
14. Hallelujah – Justin Timberlake, Matt Morris & Charlie Sexton
15. Let It Be  – Jennifer Hudson (feat. The Roots)
16. Many Rivers To Cross – Emeline Michel
17. Stranded (Haiti Mon Amour) (Live Version) –  Jay-Z ( feat. Rihanna, Bono & The Edge)
18. Alone And Forsaken – Neil Young (feat. Dave Mathews )
19. Rivers Of Babylon / Yele (Medley) – Wyclef Jean
20. Stranded (Haiti Mon Amour) (Studio Version 1.0) – Jay-Z ( feat. Rihanna, Bono & The Edge)

Stranded (Haiti Mon Amour) (Studio Version) –  Jay-z, Bono, The Edge & Rihanna

Hallelujah – Justin Timberlake & Matt Morris

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος