Είναι πραγματικά λίγα τα albums που μπορούν να θεωρηθούν τέλεια. Που μπορείς να τα ακούς από την αρχή ως το τέλος χωρίς να προσπερνάς κάποιο κομμάτι, χωρίς να βαρεθείς, χωρίς να σκέφτεσαι πότε θα τελειώσει. Ακριβώς αυτοί είναι οι δίσκοι που μπορούν να κάνουν έναν ακροατή να πάει στο διπλανό μαγαζί και να τους αγοράσει, ενώ ξέρει ότι με ένα click στο διαδίκτυο θα κατέβει στον υπολογιστή του εντός δέκα λεπτών με μηδενικό κόστος.

Το «Be» κυκλοφόρησε τον Μάιο του ’05 από τον Common που έχει καταθέσει αποδείξεις για τις ικανότητές του πολλές φορές, αλλά επέστρεφε από ένα διάλειμμα τριών χρόνων και έναν περίεργο δίσκο («Electric Circus»). Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και το intro που μοιράζεται το ίδιο όνομα με τον τίτλο του album, στην κυριολεξία σε αφήνει με ανοιχτό το στόμα. Με μια τρομερή παραγωγή του Kanye West και τον κεντρικό rapper να ξεκινάει παθιασμένα και με θετικά lines («I look into my daughter’s eyes/And realize that I’m gonna learn through her/The Messiah, might even return through her/If I’m gonna do it, I gotta change the world through her») καταλαβαίνει κανείς πως τα επόμενα λεπτά θα είναι άκρως ενδιαφέροντα. Δεν υπάρχει ένα τραγούδι όπου ο Common δεν έχει σοβαρή παρουσία στο μικρόφωνο ή που να υστερεί σε flow.

Σε ένα album με πολλές θεματολογίες, με πολύ ερωτικά tracks («Go»), πιο hardcore περιεχόμενο («The Corner»), αλλά και απλές μικρές ιστορίες («Testify»), είναι δύσκολο ένας καλλιτέχνης να προσαρμόζεται παντού. Ο γνωστός MC από το Σικάγο το καταφέρνει με τις έξυπνες φράσεις που σε κάνουν να σκέφτεσαι ( «We write songs about wrong because it’s hard to see right» ) αλλά και να γελάς, όπως στο «Chi-City» ( «So many raps about rims, I’m surprised niggas ain’t become tires» ). Ό,τι και να πει κανείς όμως, το βασικό στοιχείο είναι η αγάπη γι’ αυτό που κάνει, που πηγάζει από την παρουσία του σε κάθε μία δημιουργία. Lyrics, που μαζί με το ύφος του, σε κάνουν να ξεχνιέσαι.

Θα ήταν άδικο να μην αναφερθεί το γεγονός πως είχε προμηθευτεί παραγωγές που αρκετές μπορούν να θεωρηθούν «classic». Πολύ συναίσθημα και σοβαρή δουλειά από τον Kanye West που ήταν υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος του project. Εννέα beats φέρουν την υπογραφή του και όλα κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλό μουσικό επίπεδο και όλα κομμένα ραμμένα για τον Common. Όλα δημιουργούν μια ατμόσφαιρα, όμως το «Love Is…» του μεγάλου J.Dilla είναι το μόνο που σε κάνει να νιώσεις το συναίσθημα χωρίς να χρειάζονται λόγια. Με μόνο δύο παραγωγούς τόσο διαφορετικούς, αλλά που συναντιούνται μουσικά στο «Be», ήταν λογικό να υπάρχει μία άριστη συνοχή σε όλο το album και ένα δέσιμο μεταξύ των tracks. Το αλατοπίπερο είναι πως για τα φωνητικά των refrain και σε κάποια σημεία ενδιάμεσα, επιλέχθηκαν οι John Legend, Bilal και στο «Go» ο John Mayer που κάνουν μία πολύ σωστά δομημένη δουλειά. Οι φωνές τους ταιριάζουν στο περιεχόμενο της κάθε μουσικής δημιουργίας και ακόμα και ο Kanye που δεν έχει τέτοια φωνητικά, προσαρμόζεται πολύ όμορφα στις παρουσίες του.

Το μόνο που θα μπορούσε να αναφερθεί σαν μείον, είναι η απουσία του studio version του «The Food». Είναι διασκεδαστικό και την ίδια στιγμή ενδιαφέρον, να ακούς την live έκδοση στο «Chappeles Show», όμως μία προσθήκη και του κανονικού edit θα ήταν καλοδεχούμενη. Μία λεπτομέρεια η οποία δεν παίζει κανένα ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Όταν περνάνε 43 λεπτά και φαίνεται το πολύ σαν ένα δεκάλεπτο, όταν έχεις όλο τον δίσκο στο repeat και στο τέλος δεν μπορείς να επιλέξεις με σιγουριά το αγαπημένο σου τραγούδι, τι να κριτικάρει κανείς? Πόσα albums καταφέρνουν κάτι τέτοιο την σημερινή εποχή? Λίγα, και κάτι τέτοιο συμβαίνει ελάχιστες φορές, όπως στο «Be», που κάνει τον κόσμο να αγαπάει την Hip-Hop μουσική και ακόμα και τον πιο δύσπιστο, να βλέπει το συγκεκριμένο είδος με άλλο μάτι.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Be (Intro)», «Go» , «Love Is», «It’s Your World»

Tracklist:

1. BE (Intro)
2. Corners (feat. Kanye West & Last Poets)
3. Go
4. Faithful (feat. Bilal & John Legend)
5. Testify
6. Love Is
7. Chi City
8. The Food (feat. Kanye West)
9. Real People
10. They Say (feat.Kanye & John Legend)
11. It’s Your World/Pop’s Reprise (feat. Bilal)

Go (feat. John Mayer & Kanye West)

.

Be (Intro) (Tο Embbing ήταν απενεργοποιημένο από τον uploader, με ένα απλό click στον τίτλο σας μεταφέρει στο youtoube)

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος