Συνήθως λένε ότι όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Στην περίπτωση της Alicia Keys βιάστηκαν δυο φορές, και ειδικά στο να επισπεύσουν την κυκλοφορία του album «The Element Of Freedom» πέτυχαν διάνα. Εκεί που δεν ακουγόταν τίποτα για το συγκεκριμένο release, εμφανίζεται ένα «Empire State Of Mind» που βαδίζει να γίνει παγκόσμια επιτυχία και ως δια μαγείας εμφανίζονται εξώφυλλα, ημερομηνίες και διαρροές στο internet. Μια μικρή αναφορά στο θέμα για το όταν θέλουν οι δισκογραφικές εταιρίες μπορούν να γίνουν….θαύματα.

Ας επικεντρωθούμε όμως στον τέταρτο κατά σειρά δίσκο της Alicia Keys. Η 28χρονη καλλιτέχνιδα από την Νέα Υόρκη συνηθίζει να ξεκινάει με προσεγμένα Intros. Εδώ πέρα μπορεί να μην έχουμε το προπέρσινο εντυπωσιακό σολάρισμα με το πιάνο, αλλά αφού δίνει την δικιά της ερμηνεία για την σημασία του τίτλου με δυο τρία λόγια, έρχεται η σειρά του «Love Is Blind». Ξεκινούν περίεργα φωνητικά, στο τέλος όμως η ατμόσφαιρα σε αγκαλιάζει πριν καν το καταλάβεις. Με το μπάσο και τα drums να δένουν αρμονικά με τα vocals, καταφέρνει άλλη μια φορά να ξεκινήσει φουριόζα. Ακολουθούν οι δυο ραδιοφωνικές κυκλοφορίες, με το «Doesn’t Mean Anything» να είναι μουσικά ανώτερο από το «Try Sleeping with a Broken Heart», αλλά να μην κατέχει σε καμία περίπτωση το catchy στυλ σαν τις παλαιότερες επιτυχίες της. Χρειάζεται τον χρόνο του για να δουλευτεί από τον ακροατή και αυτό άλλωστε αποδεικνύει η τεράστια επιτυχία που σημειώνει δυο μήνες μετά την official κυκλοφορία του! Κάτι που ανάγκασε την εταιρία να βάλει φρένο στην promotion του καινούργιου single και να υποστηρίξει πάλι δυναμικά την αρχική τους επιλογή.


Μετά την εντυπωσιακή αρχή με ωραίες μελωδίες και ρομαντικές μπαλάντες, διαπιστώνεται μια μικρή κοιλιά με τα τραγούδια να μην μπορούν να πιάσουν το συναίσθημα που υπήρχε στο ξεκίνημα. Παρ’όλα αυτά, μου προκαλεί εντύπωση το αρκετά ψηλό επίπεδο που κρατάει ακόμα και στις λιγότερο φανταχτερές δημιουργίες της. Το «That’s How Strong My Love Is» είναι μια classic στιγμή στον δίσκο με την Alicia Keys να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Οι παραγωγές στα πιο γρήγορα tracks δεν μπορούν να σταθούν αντάξια πλάι στους αργούς ρυθμούς, αλλά είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστο να μην παρατηρείται ούτε μια προχειρότητα στα beats, ούτε μια στιγμή όπου χάνεται το ενδιαφέρον σου, κάτι που εμφανιζόταν κατά διαστήματα στο «As I Am».


Το πιάνο και οι καλή μουσική δεν είναι τα μόνα που κρατάνε τον δίσκο ενωμένο και ενδιαφέροντα. Είναι και η φωνή της Alicia Keys που σε πολλά κομμάτια δείχνει γιατί διαφέρει από τους υπόλοιπους R’N’B  καλλιτέχνες. Πάει καιρός που ακούστηκε τόσο συγκεντρωμένη στους στίχους της, με σοβαρά hooks και χωρίς να ακούγεται cheesy. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν καταλαβαίνεις απόλυτα τα λόγια που τραγουδάει, καταφέρνει να σου μεταδώσει με την ερμηνεία της και μόνο, το περιεχόμενο. Στο επίκεντρο βρίσκεται η αγάπη, πρόκειται για ένα άκρως ρομαντικό album με τα θέματα να ακροβατούν μεταξύ διαφορετικών συναισθημάτων και φάσεων (μοναξιά, ερωτικό κόλλημα κτλ.). Προς το τέλος ξεφεύγει με τα “How It Feels To Fly” και “Empire State of Mind (Part II)” που ασχολούνται με την θετική σκέψη και την Νέα Υόρκη αντίστοιχα. Αν και διαφέρουν ως προς το θέμα, ο ακροατής τα αντιλαμβάνεται σαν μέρος του συνόλου.


Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι προς τι οι συμμετοχές των Drake και Beyonce. Ο πρώτος απλά υπάρχει στο backround του «Unthinkable (I’m Ready)». Μπορεί να συγκαταλέγεται στα τραγούδια που ξεχωρίζουν, αλλά και μόνη της να ήταν, θα είχε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Επίσης θέλω να πιστεύω ότι η Alicia Keys δεν εννοούσε απόλυτα το ότι θεωρεί την συνεργασία της με την Beyonce ένα φανταστικό γεγονός. Πρόκειται για ένα καλούτσικο κομμάτι, όμως είναι εμφανέστατα το λιγότερο δουλεμένο στα 14 που υπάρχουν και ίσως θα έπρεπε να μπει σαν bonus track στο τέλος του tracklist.


Το «Element Of Freedom» είναι ένα one-woman-show της γνωστής R’n’B/Soul τραγουδίστριας. Παραγωγικά της δόθηκαν σαν σύνολο οι καλύτερες βάσεις για να δουλέψει και αυτό δεν το άφησε ανεκμετάλλευτο. Αν περιόριζε και λίγο τα δυο-τρία λαθάκια στην επιλογή των συνεργασιών και των beats, θα μιλούσαμε για την καλύτερή της προσπάθεια έως τώρα. Σίγουρα όμως συγκαταλέγεται στις πιο σοβαρές δισκογραφικές δουλειές του 2009, που ειδικά μετά την δεύτερη και τρίτη φορά σε πείθει σε όλα τα σημεία. Η Alicia έχει επιστρέψει για τα καλά.

Βαθμολογία:

Κομμάτια που Ξεχώρισαν: «Love Is Blind», «Doesn’t Mean Anything», «That’s How Strong My Love Is», «Empire State of Mind (Part II): Broken Down»

Tracklist:

1. “Element of Freedom (Intro)”
2. “Love Is Blind”
3. “Doesn’t Mean Anything”
4. “Try Sleeping with a Broken Heart”
5. “Wait Til You See My Smile”
6. “That’s How Strong My Love Is”
7. “Un-thinkable (I’m Ready)” (featuring Drake)
8. “Love Is My Disease”
9. “Like the Sea”
10. “Put It in a Love Song” (featuring Beyoncé)
11. “This Bed”
12. “Distance and Time”
13. “How It Feels to Fly”
14. “Empire State of Mind (Part II): Broken Down”

Doesn’t Mean Anything

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος