Η εβδομάδα είχε πολλά releases από πολύ μεγάλα mainstream ονόματα που ο κόσμος περίμενε όσο τίποτα άλλο. Δεν είναι λίγες φορές όμως που τα μεγάλα blockbuster απογοητεύουν και ο κόσμος στρέφεται σε δουλειές λιγότερο γνωστές, λιγότερο φανταχτερές. Όσοι λοιπόν έψαχναν τις τελευταίες δέκα μέρες για ένα καλό album και έπεσαν πάνω στο σημερινό review θα κάνουν την εξής ερώτηση: Ποιος ή ποιοι είναι οι Blakroc?

Πώς έχει καταφέρει αυτό το album να συμπεριλάβει τόσα πολλά μεγάλα ονόματα από rappers όπως π.χ.: Mos Def, Ludacris, Raekwon, RZA, Q-Tip, κ.α.?? Η ιστορία απλή: Το γνωστό rock/blues group Black Keys έτυχε να είναι από τα αγαπημένα ακούσματα του Damon Dash (πρώην συνεργάτης του Jay-Z) και μια μέρα τους πρότεινε να συνεργαστούν με έναν δικό του καλλιτέχνη, τον Jim Jones. Κάπου εκεί λοιπόν έτυχε να εμφανιστεί κι ο Mos Def, μπήκαν όλοι μαζί στο studio και ηχογράφησαν διάφορα tracks όπως π.χ. το «Ain’t Nothing Like You (Hooche Coo)». Αυτό το πάρα πολύ καλό κομμάτι στάθηκε ως αφορμή να δημιουργήσουν μέσα σε 11 μόνο μέρες μαζί με έναν σορό άλλους καλλιτέχνες τον δίσκο «BlakRoc».

Το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρον. Ο χαρακτηριστικός ήχος των Black Keys με δυναμικές κιθάρες και πολλά στοιχεία από blues συνδυάζεται με rap εμφανίσεις, βγάζοντας έναν κατά διαστήματα μελαγχολικό ρυθμό. Είναι περίεργο και συγχρόνως συναρπαστικό να ακούς την μελωδία του «On The Vista” και τον Mos Def σαν κύριο ερμηνευτή του τραγουδιού. Ούτε μια στιγμή δεν νιώθεις περίεργα να παρακολουθείς τον φωνακλά Billy Danze (το έτερο ήμισυ των M.O.P) στο highlight και ήρεμο «What You Do To Me» στο οποίο συνεργάζεται με τον…. Jim Jones. Ναι, καλά ακούσατε, με τον γνωστό Jim Jones που συνήθως εκνευρίζει με το περίεργο flow και στυλ του. Στα δυο κομμάτια που εμφανίζεται, ραππάρει σαν “άνθρωπος” μέχρι που λες ότι βοηθάει στο τελικό αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις.

Είναι πολύ λίγα τα  tracks όπου οι rapper δεν εντυπωσιάζουν ή που περνάνε απαρατήρητοι. Έχει γίνει προσεχτική επιλογή στο ποιοι θα συμμετέχουν και αυτό είναι κάτι που κρατάει ατμόσφαιρα και λυρικό επίπεδο αρκετά ψηλά. Προσθέστε και την σοβαρή εμφάνιση της Nicole Wray στα φωνητικά και καταλαβαίνεται ότι αυτή η σύναξη καλλιτεχνών λειτούργησε ευεργετικά στον δίσκο. Σίγουρα θα μπορούσαν να της δώσουν άλλα δυο-τρία refrains σε κάποια άλλα τραγούδια, μια και η απουσία καλών vocals στο hook μερικές φορές λειτουργεί αρνητικά.

Κι αυτό επειδή η μουσική των The Black Keys είναι ιδιαίτερα πολύπλευρη και “περίπλοκη” κατά διαστήματα. Φαίνεται όμως ήδη από το πρώτο κομμάτι «Coochie» ότι έχουν όρεξη γι’ αυτό το πείραμα, από το γεγονός ότι κατάφεραν να “δέσουν” μουσικά τον Ludacris και τα recordings του Old Dirty Bastard με το συγκεκριμένο sound και τα αντίστοιχα drums. Οι περισσότερες παραγωγές σου μένουν στο μυαλό και εκτός από δύο κομμάτια που ίσως δεν σε εξιτάρουν, τα υπόλοιπα είναι πολύ ρυθμικά και αρμονικά από κάθε άποψη.

Το Rock Meets Hip-Hop το έχουμε συναντήσει πολλές φορές, κάποιες φορές πέτυχε, άλλες φορές πάλι όχι. Εδώ πέρα όμως έχουμε κάτι το διαφορετικό. Μια γεμάτη ιδέες μπάντα που συναντάει σοβαρούς ράπερ με όρεξη για μουσική. Να εμφανιστούν με καλά rhymes πάνω σε blues παραγωγές και να προσπαθήσουν να κολλήσουν σε μια μουσική που στο ίδιο κομμάτι νομίζεις πως θα εκραγεί και θα σε χαλαρώσει την ίδια στιγμή. Είναι από τις πιο περίεργες δισκογραφικές δουλειές του 2009, που άνετα συνυπολογίζεται και στα καλύτερα LPs της φετινής χρονιάς. Το «Blakroc» απευθύνεται σε διαφορετικά γούστα, διαφορετικούς ακροατές αλλά στο τέλος θα μοιράζονται τα ίδια θετικά συναισθήματα.

Βαθμολογία:

Κομμάτια που ξεχώρισαν: «Coochie», «On The Vista», «Ain_t Nothing Like You (Hoochie Coo)», «What You Do To Me»

Tracklist:

01. Coochie ( feat. Ludacris & Ol’ Dirty Bastard )
02. On The Vista ( feat. Mos Def )
03. Hard Times ( feat. NOE )
04. Dollaz & Sense (feat. Pharoahe Monch & RZA)
05. Why Can’t I Forget Him ( feat. Nicole Wray )
06. Stay Off The F*%$#n’ Flowers ( feat. Raekwon )
07. Ain’t Nothing Like You ( feat. Jim Jones & Mos Def )
08. Hope You’re Happy  ( feat. Billy Danze (of M.O.P.), Nicole Wray & Q-Tip)
09. Tellin’ Me Things (feat. RZA)
10. What You Do To Me  (feat. Billy Danze (of M.O.P.), Jim Jones & Nicole Wray)
11. Done Did It ( feat. Nicole Wray & NOE )

On The Vista

 

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος