Το «Relapse» είναι ο hip-hop δίσκος με τις περισσότερες πωλήσεις σε opening week (608,000 αντίτυπα μόνο στην Αμερική και 1,061,000 παγκοσμίως) για το έτος 2009. Στις 8 Δεκεμβρίου θα κυκλοφορήσει μια επανέκδοση του δίσκου που θα περιέχει ένα πολυαναμενόμενο bonus disc. Θα υπάρχουν επτά νέα κομμάτια, με έξι παραγωγές από τον Dr. Dre και μία από τον Boi-1da.
Δυο τραγούδια είναι αρκετά γνωστά στον κόσμο. Το πρώτο είναι το μεγάλο hit «Forever» με τον producer Boi-1da να αποδεικνύει ότι είναι σε μεγάλη φόρμα. Οι συμμετοχές των Drake, Kanye West και Lil Wayne συνυπογράφουν την σίγουρη επιτυχία που είχε στα charts το συγκεκριμένο κομμάτι, όμως κακά τα ψέματα ο Eminem παίρνει όλα τα φώτα επάνω του. Κάτι που ο ακροατής ελπίζει να βρει και στα υπόλοιπα κομμάτια, έναν Marshal Mathers ορεξάτο πάνω σε δυνατές παραγωγές. Το «Hell Breaks Loose» έχει και την τελευταία συνεργασία του Em σε αυτό το album με άλλο καλλιτέχνη, τον Dr. Dre. Η αλήθεια είναι ότι το beat δεν είναι κάτι το εξαιρετικό, η χημεία μεταξύ των δυο υπάρχει, αλλά μην φανταστείτε και κανένα «Forgot About Dre». Το «Buffalo Bill» και «Elevator» που ακολουθούν έχουν καλούτσικες παραγωγές, καλό Eminem και συμπαθητικά hooks.


Μένουν άλλα τρία κομμάτια, το πρώτο μισό δεν παρουσίασε κάτι το διαφορετικό ή special, εάν εξαιρέσουμε το «Forever». Το «Taking My Ball» που πολύ θα γνωρίζουν από το «Dj Hero Renegade Edition» αναγγέλλει και την πιο δυνατή πλευρά του bonus material. Κολλητική παραγωγή, καλό refrain και με τον rapper να είναι ορεξάτος αλλά να ασχολείται για άλλη μια φορά με τους celebrities. Το «Music Box» που ακολουθεί είναι άνετα το διαμάντι του album. Ο Eminem δημιουργεί σε αυτό το track μαζί με την μουσική μια ατμόσφαιρα που συνήθιζε σε πολλά LP του, σε σημείο που σκέφτεται κανείς ότι είναι κρίμα να απουσιάζει από το αυθεντικό «Relapse». Φτάνοντας και στο τελευταίο «Drop The Bomb On Em» μπορεί να μην ακούγεται καμία “βόμβα”, αλλά όπως και στα υπόλοιπα κομμάτια ο Slim Shady συνεχίζει μια σταθερή παρουσία, καλό flow και…


… σε βαθμό που κάπως σου ανοίγει η όρεξη για το «Relapse 2». Δεν είναι φοβερά τα τραγούδια, όμως σε καμία περίπτωση δεν κινείται κανείς σε μια συλλογή μέτριας μουσικής όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες bonus κυκλοφορίες. Εννοείται ότι σαν σύνολο σου δίνεται η εντύπωση ότι σε αυτήν την δισκογραφική δουλειά βρίσκονται τα λίγο πιο μέτρια τραγούδια που δεν τα κατάφεραν στα κανονικά albums. Από την άλλη, σε βάζει σε σκέψη ότι εάν αυτά δεν τα κατάφεραν στο final cut, τότε το «Relapse 2» θα είναι κάτι παραπάνω από καλό. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι, ότι όσοι δεν έχετε αγοράσει ήδη το «Relapse», να προτιμήσετε το «Relapse: Refill», όμως σε καμία περίπτωση μην ξαναδώσετε τα ίδια λεφτά για να πάρετε μόνο και μόνο ένα bonus disc.

Βαθμολογία:

Κομμάτια που ξεχώρισαν: «Forever», «Taking My Ball», «Music Box»

Tracklist:

1. “Forever”(with Drake, Kanye West and Lil Wayne)
2. “Hell Breaks Loose” (feat.Dr. Dre)
3. “Buffalo Bill”
4. “Elevator”
5. “Taking My Ball”
6. “Music Box”
7. “Drop the Bomb on ‘Em

“Forever”(with Drake, Kanye West and Lil Wayne)

Taking My Ball

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος