O Lil Wayne δεν ήταν πάντα το πρώτο όνομα της Cash Money Records και του Νότου. Γύρω στο 1998 o Juvenile είχε γίνει όχι μόνο πρώτο όνομα στον Νότο, αλλά είχε και έναν σχεδόν ιστορικό και πολυπλατινένιο δίσκο (κοντά στα πέντε εκατομμύρια) με τον τίτλο «400 Degreez». Αυτή την επιτυχία δεν μπόρεσε ποτέ να την ξεπεράσει σε νούμερα, παρ ‘όλα αυτά παρέμεινε στο music business έχοντας ένα νούμερο ένα single στα Billboard («Slow Motion») και αρκετά καλό υλικό. Το «Cocky & Confident» βέβαια κυκλοφορεί σε μια περίοδο όπου σίγουρα δεν είναι και η καλύτερη για τον ίδιο, έχοντας χάσει την μόλις τεσσάρων ετών κόρη του με έναν ιδιαίτερα βίαιο και τραγικό τρόπο.
Το album δεν έτυχε κάποιας σοβαρής διαφήμισης κι έτσι οι περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι το budget του δίσκου δεν πρόκειται να βγάζει μάτια. Ένας λόγος παραπάνω για τον Juvenile να δώσει το κάτι παραπάνω στις παραγωγές του, όμως πάνω απ’ όλα στο rap του. Ξεκινώντας ιδιαίτερα ορεξάτος στο opening track «Cocky & Confident» αφήνει υποσχέσεις για τον υπόλοιπο δίσκο. Τραγούδια bangers και με κλασσικό bounce ήχο και χαρακτήρα τα παίζει στα δάχτυλά του. Τυπικό στυλ Dirty South , πιστός στο δικό του προσωπικό στυλ και με flow που σε παρασύρει. Σε κομμάτια όπως π.χ. το δεύτερο single «Gotta Get It» που έχει την χαρακτηριστική southern ενέργεια, ακούγεται ότι νιώθει άνετος και στο στοιχείο του.


Όταν μάλιστα έχει στην κατοχή του beats σαν το «New Orleans Stunna» τότε πιάνει μια απόδοση 5 στα 5! Η λέξη “όταν” βέβαια ταιριάζει στο σύνολο του album, μιας και δεν κινούνται όλα τα τραγούδια σε υψηλά μουσικά επίπεδα. Στα πάνω από 70 λεπτά που διαρκεί ο δίσκος υπάρχει μόνο ο κλασσικός ήχος του Νότου, με club tunes, αλλά και με μερικά πιο χαλαρά-laid back κομμάτια. Σαν σύνολο αν και έχει 19 τραγούδια, δεν σου δίνει την εντύπωση ότι δεν είναι δεμένο, αλλά όπως αναφέρθηκα και πιο πάνω, κάποιες παραγωγές κινούνται στην μετριότητα. Το «I’m Shinning» έχει ένα άκρως κουραστικό beat, κάτι που στο συγκεκριμένο τραγούδι αδικεί σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα, αφού στο μικρόφωνο ο Juve ακούγεται κάθε άλλο παρά κουραστικός. Στον τομέα των beats ίσως θα έπρεπε να αφαιρέσει τρία – τέσσερα από το final cut, μόνο και μόνο για βελτίωση της ποιότητας.


Οι συμμετοχές είναι πάλι ένα μπερδεμένο πράγμα, μια κατάσταση παρόμοια με τις productions. Αν πάρει κανείς για παράδειγμα το «We Gettin Money» τότε θα δει μια πολύ καλή συνεργασία των Shawty Lo, Dorrough και Kango Slim σε ένα από τα highlights του album. Αν πάλι κοιτάξει κανείς τα φωνητικά του δυναμικού «New Orleans Stunna” ή κάποιες παρουσίες των guests (π.χ. ο Youngin στο κακό «I Say») τότε σκέφτεσαι ότι η επιλογή κάποιου άλλου στην θέση τους θα ακουγόταν σίγουρα καλύτερα. Ο Juvenile δεν επισκιάζεται πουθενά από κάποιον άλλον rapper στα κομμάτια του, κάτι που είναι καλό αλλά και κακό. Γιατί εάν εξαιρέσουμε δυο-τρία tracks, κανένας δεν δίνει με την συμμετοχή του έναν διαφορετικό τόνο στο album.


Αυτό βέβαια λίγο ενδιαφέρει τους fans του συγκεκριμένου καλλιτέχνη από την Νέα Ορλεάνη, μια και θα προμηθευτούν τον δίσκο κατά κύριο λόγο για να ακούσουν τον ίδιο. Ο οποίος ταυτίζεται πλήρως με τον τίτλο του album «Cocky & Confident» και είναι απορίας άξιο πώς μπορεί ένας άνθρωπος που έχει περάσει μια τόσο δύσκολη στιγμή να βγάζει το ακριβώς αντίθετο. Μην περιμένετε να συναντήσετε κάποιο τραγούδι που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο συμβάν, είναι κάτι που ορθώς το άφησε απέξω. Δεν θα ταίριαζε σε κανένα σημείο του LP. Έκανε μια δισκογραφική δουλειά που έχει τα (χτυπητά) λαθάκια της και γενικότερα είναι ένας δίσκος που με λίγη καλύτερη μουσική επιμέλεια και διαχείριση θα πετούσε. Από την άλλη, δεν ξέρω πότε ήταν η τελευταία φορά τους τελευταίους μήνες που άκουσα τόσα κομμάτια για money και pimpin’ χωρίς να κουραστώ. Δεν θέλει κόπο, θέλει….southern style!

Βαθμολογία:

Κομμάτια που ξεχώρισα: «Gotta Get It», «We Gettin Money», «Make You Feel All Right», «New Orleans Stunna», «Everything»

Tracklist:

1. “Cocky & Confident”
2. “Gotta Get It” Precise
3. “Back Back”
4. “We Be Getting Money” (feat. Shawty Lo, Dorrough & Kango Slim)
5. “My Money Don’t Fold” (feat. T Money & Kango Slim)
6. “Feeling Right” (feat. B.G., Cape & Kango Slim)
7. “Top of the Line” Mouse
8. “Make U Feel Alright” (feat. Kango Slim & Jay Da Menace)
9. “It’s All Hood”
10. “New Orleans Stunna” (feat. Rawsmoov)
11. “All Over You” (feat. Kango Slim)
12. “You Can’t Stop Me” (feat. Partners-N-Crime & Youngin’)
13. “Break It Down” (feat. Q Corvette)
14. “I’m Out Chere” (feat. Rico Love)
15. “I’m Shining”
16. “I Say” (feat. Youngin’)
17. “Everything” (feat. Bobby Valentino)
18. “Hands on You” (feat. Pleasure P)
19. “Listen” (feat. Q Corvette)

“We Be Getting Money” feat. Dorrough, Shawty Lo & Kango Slim

“Gotta Get It”

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος