Όταν κυκλοφορεί νέος δίσκος από τον R.Kelly και δεν ακούγεται τίποτα, τότε πρέπει να ανησυχείς. Το «Untitled» υπέστη ζημιά λόγω των πολλών διαρροών στο διαδίκτυο πριν από ένα χρόνο, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η κυκλοφορία του. Μένει να δούμε εάν ο λόγος που δεν έχει τραβήξει τα φώτα τις δημοσιότητας πάνω του είναι η έλλειψη κάποιου καλού radio friendly single ή το κακό αποτέλεσμα της συνολικής δουλειάς του R.Kelly.
Λένε πως η πρώτη εντύπωση είναι ιδιαίτερα σημαντική και εδώ πέρα δεν είναι καθόλου καλή. Το «Crazy Night» είναι άλλο ένα τραγούδι που μοιάζει υπερβολικά πολύ με το «Pop Champagne» του Jim Jones και το «She’s A Killah» του Ghostface Killah. Μοιάζει τόσο πολύ και είναι τόσο προβλεπόμενο, που χαρακτηρίζεται απλά βαρετό. Το καλό για τον δίσκο (και τα αυτιά μου) είναι ότι το στυλ και ο ήχος αλλάζει ραγδαία. Ο ρυθμός χαλαρώνει και το πρώτο stand out κομμάτι είναι «Go Low», ένα τραγούδι με μια άκρως ατμοσφαιρική παραγωγή και έναν R.Kelly να ασχολείται με το αγαπημένο του θέμα: το Sex. Στο «Echo» ακούγεται συνεχώς η φράση “Sex In The Morning/ Sex All Day” και ένα κομμάτι του ρεφρέν του «Whole Lotta Kisses» είναι: Girl I just want to take yo clothes off/ Put you in the bed / girl lick yo body real slow,”. Την ικανότητά του να μην ακούγεται γελοίος όταν τραγουδάει αυτά τα λόγια δεν την έχει χάσει και υπενθυμίζει στο κοινό ένα από τα στοιχεία του που τον έκαναν γνωστό και επιτυχημένο.


Οι συμμετοχές άλλων καλλιτεχνών δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, με τους “πιο” rapper R. City και OJ Da Juiceman να εμφανίζονται στα δυο μακράν πιο αδύναμα κομμάτια του «Untitled». Η Keri Hilson κάνει μια καλή δουλειά στο ωραίο πρώτο single «Number One». Στο closing track με τον τίτλο «Pregnant» όπου εμφανίζονται τρία μεγάλα ονόματα ( Robin Thicke, Tyrese και The Dream), γίνεται μια πολύ καλή δουλειά όπου υπάρχει χημεία, αλλά από την άλλη δεν πρόκειται για κάποιο τραγούδι 10/10.


Οπότε από άποψης στίχων και φωνητικών ο R.Kelly στα ήρεμα κομμάτια πετάει, δεν επισκιάζεται απο κανέναν και δηλώνει σταθερή αξία. Οι παραγωγές με δυο-τρεις εξαιρέσεις είναι πολύ σωστά δομημένες και ιδιαίτερα καλές, αλλά μόνο σε ένα θυμίζει παλιές κλασσικές και ιστορικές μελωδίες, στο «Elsewhere». Στα τέσσερα πιο beatατα songs μπορούμε να πούμε ότι του βγαίνουν μόνο τα δυο και tracks όπως το «Supaman High» απλά χαλάνε την ροή του δίσκου. Δεν έχει αλλάξει το γεγονός ότι σε όλα τα τραγούδια συμμετέχει στις παραγωγές ο R.Kelly και έχει τον πλήρη έλεγχο .Γι αυτό κατά διαστήματα υπάρχει εξαιρετική συνοχή.


Το Untitled είναι πολύ καλύτερο απ ότι περίμενα, αλλά επίσης φωνάζει πως οι εποχές του «Chocolate Factory», «12th Play», “R.» κ.α. έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η εμμονή που υπήρχε στο να βρεθεί ένα single για το club και το ραδιόφωνο χάλασε σε κάποια σημεία την γενικότερη εικόνα του δίσκου, αλλά πρόκειται για έναν 100% r’n’b δίσκο με αρκετά καλές παραγωγές. Λείπουν τα σημεία αναφοράς, δεν υπάρχει ένα πολύ δυνατό single τύπου «I’m A Flirt” (που είναι και ο βασικός λόγος της μη-αναμονής του κόσμου), αλλά σαν ολοκληρωμένη δουλειά ισοσταθμίζει τις αδυναμίες και με το παραπάνω.

Βαθμολογία:

Κομμάτια που ξεχώρισα: «Go Low», «Whole Lotta Kisses», «Number One», «Elsewhere»

Tracklist:

1. “Crazy Night” (featuring Rock City)
2. “Exit”
3. “Echo”
4. “Bangin’ the Headboard”
5. “Go Low”
6. “Whole Lotta Kisses”
7. “Like I Do”
8. “Number One” (featuring Keri Hilson)
9. “I Love the DJ”
10. “Supaman High” (featuring OJ da Juiceman)
11. “Be My #2”
12. “Text Me”
13. “Religious”
14. “Elsewhere”
15. “Pregnant” (featuring Tyrese, Robin Thicke & The-Dream)

Number One

Elsewhere

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος