Κριτικες Δισκων Hip-Hop / R&B

Κριτική Δίσκου: Birdman – Pricele$$


Το εξώφυλλο σε έναν δίσκο μπορεί να σημαίνει πολλά, αλλά μερικές φορές μπορεί να μην λέει και τίποτα.  Στο συγκεκριμένο album είναι φως φανάρι τι θα βρεις και τι θα συναντήσεις. Για τους πιο ενημερωμένους στο θέμα hip-hop, το όνομα και μόνο του Birdman είναι αρκετό ώστε να ξέρουν την θεματολογία που θα ακούσουν στα 13 κομμάτια του «Priceless»: “Money, Cars και άπειρο Swag!”


Ο Birdman ή αλλιώς γνωστός ως «Baby», είναι η έννοια του “bling bling” και του rap γύρω από τον πλούσιο Νότο. Στον τέταρτο σόλο δίσκο δεν έχει σκοπό να αλλάξει στυλ και θεματολογία, αλλά ούτε και τις παλιές toy συνήθειες. Στο επίκεντρο βρίσκονται η επιτυχία που ο ίδιος έχει σαν επιχειρηματίας και rapper, τα αμέτρητα αμάξια και τα χρυσαφικά του. Στις ιστορίες του γύρω από το clubbin’ και το pimpin’ και την οικονομική δύναμη που έχει το «Dirty South», συμμετέχουν (όπως πάντα) οι Lil Wayne, Drake, Gudda gudda, T-Pain, Kevin Rudolf και Bun B. Συμμετοχές που χρειάζεται επειγόντως μια και είναι γνωστό ότι είναι ένας καλλιτέχνης με περιορισμένο λεξικό και χωρίς τρομερές λυρικές ικανότητες. Βέβαια ούτε και οι guests προσθέτουν κάτι το τρομερό. Ο Lil Wayne φαίνεται πως βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, ενώ οι καλλιτέχνες της εταιρίας του όπως π.χ. o Kevin Rudolf και ο Drake είναι απλά καλούτσικοι.


Οι παραγωγές είναι λίγο πιο ενδιαφέρουσες και σίγουρα σαν σύνολο πιο προσεγμένες κάνοντας μια άμεση σύγκριση με την τελευταία του δισκογραφική δουλειά του 2007. Ο Boi-1da κάνει την καλύτερη δουλειά με τα «4 My Town (Play Ball)» και«Mo Milli», που είναι και δυο κομμάτια που κάνουν μπαμ με το πρώτο άκουσμα. Από την άλλη, τα δυνατά ονόματα όπως Timbaland και T-Pain δεν πραγματοποιούν και τίποτα το τρομερό και αφήνουν χώρο στους πιο άγνωστους παραγωγούς όπως ο Mr. Beatz να κερδίσουν κάποια λεπτά δημοσιότητας. Σαν σύνολο το «Priceless» δεν χάνει και μοιάζει δεμένο, αλλά…


…η αλήθεια είναι πως στο τέλος του ακούσματος το αποτέλεσμα μοιάζει ιδιαίτερα μέτριο. Για τον μέσο ακροατή σίγουρα πρόκειται για μια (εντελώς) αδιάφορη δουλειά ενός καλλιτέχνη που μπορεί να αποδώσει σε μια συγκεκριμένη θεματολογία, χωρίς όμως να κάνει τίποτα το ιδιαίτερο. Δεν έχει καινούργιες ιδέες και ραπάρει για θέματα τα οποία μπορεί κανείς να τα βρει αλλού, σε καλύτερους δίσκους συναδέλφων του. Ακόμα και οι λάτρεις αυτού του είδους δεν νομίζω πως θα εντυπωσιαστούν. Τρία, το πολύ τέσσερα τραγούδια θα μείνουν στο MP3 Player και από εκεί και πέρα θα περιμένουν την εμφάνιση της επόμενης δουλειάς του Lil Wayne, που αιωρείτο στα μισά κομμάτια του «Priceless».

Βαθμολογία:

Κομμάτια που ξεχώρισα: «Been About Money, «4 My Town (Play Ball), «Mo Milli»

Tracklist:

1. “Intro”
2. “Been About Money”

3. “Money to Blow” (feat. Drake & Lil Wayne)
4. “Money Machine”
5. “Pricele$$” (feat. Lil Wayne)
6. “Bring It Back” (feat. Lil Wayne)
7. “Nightclub”

8. “4 My Town (Play Ball)” (feat. Drake & Lil Wayne)
9. “Hustle” (feat. Gudda Gudda & Lil Wayne)
10. “Shinin” (feat. T-Pain)

11. “Mo Milli” (feat. Drake & Bun B)
12. “I Want It All” (feat. Kevin Rudolf & Lil Wayne)
13. “Always Strapped” (feat. Lil Wayne & Mack Maine)

Strapped (feat. Lil Wayne)

Money to Blow (feat. Drake & Lil Wayne)


About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος