Κριτικες Δισκων House/Dance

Μηχανή Του Χρόνου: Daft Punk – Discovery (2001)

Η μηχανή του χρόνου είναι μια σειρά στην οποία θα παρουσιάζονται albums που κυκλοφόρησαν στο παρελθόν, ανεξάρτητα από ποια χρονολογία. Σκοπός είναι η υπενθύμιση καλών δισκογραφικών επιτυχιών και CD που αξίζει να τα έχετε ακούσει.

Η αρχή γίνεται με έναν ιδιαίτερο δίσκο που μου ήρθε στο μυαλό τελείως τυχαία. Όταν το «One More Time» των Daft Punk εμφανίστηκε στα club και στα ραδιόφωνα τον Δεκέμβριο του 2000 επικράτησε ένας μεγάλος ενθουσιασμός στις τάξεις του κόσμου. Ένα διαχρονικό hit που ανήκει στο album «Discovery». Μια δουλειά που τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά το κλασικό κατά πολλούς «Homework» είχε την δύσκολη αποστολή να φανεί αντάξιο του προκάτοχού του.

Από τα singles ήδη φαινόταν ότι η συγκεκριμένη κυκλοφορία είχε κι άλλα κομμάτια να προσφέρει στους ακροατές. Τα «Aerodynamic», «Digital Love» και «Harder, Better , Stronger» είναι τα τρία singles που ακολούθησαν σαν επίσημες κυκλοφορίες, με τις οποίες ξεκινάει και το κανονικό album. Δυναμικός ήχος, ωραία φωνητικά και γενικότερα μια πολύ θετική ενέργεια που υπάρχει σε όλα τα tracks.

Ακόμα και στα πιό χαλαρά τραγούδια, όπως π.χ. το πολύ feel good κομμάτι «Voyage» ή το τελείως χαμηλότονο «Veridis Quo», νιώθεις γαλήνια. Έχει γίνει μια σοβαρή δουλειά στις παραγωγές, κάτι που είναι και το 80% σε ένα τέτοιο CD. Οι Daft Punk προσπαθούν να εκφραστούν μέσω του ήχου και λιγότερο μέσω των φωνητικών, τα οποία από μερικά κομμάτια απουσιάζουν εντελώς. Βέβαια υπάρχουν και κάποια παραστρατήματα (π.χ. το «Short Circuit») που πέφτουν στην σκιά των καλοδουλεμένων τραγουδιών.

Στο τέλος όμως έχεις στην κατοχή σου έναν γεμάτο δίσκο. Με τα hits του που ακούγονται 100 φορές, με τα ήρεμα κομμάτια που θα παίζουν στα ηχεία του καθενός την ώρα που κάνει κάτι άλλο και θα του κρατάει συντροφιά, αλλά και με ένα-δύο πειραματισμούς που ή σου κινούν το ενδιαφέρον ή απλά τους προσπερνάς. Με πολύ λίγα λόγια μπορεί να πει κανείς πως αξίζει να «ανακαλύψεις» το «Discovery», μια από τις πιο καλές προσπάθειες του 2001 που αναδεικνύει μέσα σε 60 λεπτά διάφορα στυλ της ηλεκτρονικής μουσικής.

Υ.Γ.: Όσοι από εσάς έχετε αναρωτηθεί πως λέγεται η anime ταινία από την οποία έχουν παρθεί οι σκηνές για τα original video clips, ονομάζεται Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem. Ο δημιουργός της είναι ο Kazuhisa Takenouchi και εάν σας αρέσουν τα anime σε συνδυασμό με την μουσική των Daft Punk πιστεύω ότι θα την χαρείτε ιδιαίτερα!

Βαθμολογία:

Κομμάτια που ξεχώρισα: «One More Time», «Aerodynamic», «Something About Us», «Voyager»

Tracklist:
1. One More Time
2. Aerodynamic
3. Digital Love
4. Harder, Better, Faster, Stronger
5. Crescendolls
6. Night Vision
7. Superheroes
8. High Life
9. Something About Us
10. Voyager
11. Veridis Quo
12. Short Circuit
13. Face to Face
14. Too Long
One More Time
Aerodynamic
Something About Us

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος