Ο Rakim δεν κουβαλάει χωρίς λόγο το παρατσούκλι «God MC». Μαζί με τον Eric B. ηχογράφησαν το 1987 το «Paid In Full», που από τους περισσότερους κριτικούς και πάνω απ’όλα από τον ίδιο τον κόσμο, θεωρείται ένα από τα καλύτερα album όλων των εποχών. Ο ίδιος συνέχισε την σόλο καριέρα του με δυο πολύ καλά LP’s και 10 χρόνια μετά την τελευταία του δισκογραφική δουλειά, επιστρέφει (επιτέλους) με το «The Seventh Seal».

Ο William Michael Griffin Jr. μπαίνει κατευθείαν στο ψητό στο «How To MC» με μία παραγωγή που μπορεί να μην τρελαίνει, αλλά έχει έναν rapper που δείχνει πως δεν έχει σκουριάσει. Είναι από τα λίγα album που στο επίκεντρο είναι πρώτα ο MC και μετά τα beats. Τρομερές ρίμες, κατά διαστήματα καταπληκτικό flow και wordplay που κάνει τον ακροατή να “γουστάρει” αυτό που ακούει. Σε μια εποχή όπου κυκλοφορούν αρκετοί μέτριοι hip-hop artists, η απόδοση που έχει στα τραγούδια σε κάνει να νιώθεις ευχάριστα και πάνω απ’όλα κάνει τα τραγούδια ενδιαφέροντα. Αυτό δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο, όταν υπάρχουν άλλοι underground καλλιτέχνες ή σοβαροί ράπερ ,που συχνά ακούγονται λίγο “ξεροί”, λίγο μονότονοι. Αυτή η βαριά κουραστική ατμόσφαιρα στο «The Seventh Seal» απουσιάζει και αυτό είναι προς όφελος του ακροατή.


Οι συνεργασίες με Maino στο «I Walk These Streets» και τα φωνητικά του Samuel Christian στο «You and I» δείχνει ότι έκανε μια καλή επιλογή στους guests. Όσο συνεχίζεται η ακρόαση, αρχίζουν και βοηθάνε κάποια κομμάτια τον καλλιτέχνη με ωραίες παραγωγές από ονόματα όπως Nick Wiz, Jake One και Nottz. Το θέμα της μουσικής και των beats είναι λίγο πιο πολύπλοκο. Από την μια δεν υπάρχει κάποιο ηχητικό “φάουλ”, κάποιο πολύ κακό track, από την άλλη όμως δεν υπάρχει και κάποιο φοβερό beat. Μια παραγωγή που θα είναι ποιοτική όσο και ο Rakim στο rapping του. Υπάρχουν κομμάτια που δεν εντυπωσιάζουν και υπάρχουν τα υπόλοιπα που είναι “καλά” και “χαλαρά” και “ωραία”.


Αλλά ακριβώς αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι η αιτία που στο τέλος ο δίσκος μου άφησε μια γλυκόξινη γεύση. Κανείς δεν αμφιβάλει ότι πρόκειται για μια πολύ καλή δουλειά και για μια διαφήμιση της hip-hop. Ίσως είναι από τα λίγα album που δείχνουν την πλήρη έννοια του rapper το 2009. Δεν γίνεται όμως να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι όταν περιμένεις τόσα χρόνια μια δουλειά, για την οποία έχεις ακούσει τόσα και τόσα, έχεις και υψηλές απαιτήσεις. Οι οποίες πέτυχαν κατά το ήμισυ, γιατί πολύ απλά δεν μπορείς να βγάλεις από το μυαλό σου ότι ακούς τον «God MC» πάνω σε θνητά beats.

Βαθμολογία:

Κομμάτια που ξεχώρισα: «Walk These Streets», «Documentary of A Gangsta»,«Holy Are You», «Working For You»

Tracklist:

01. How To Emcee
02. Walk These Streets
03. Documentary Of A Gangsta
04. Man Above
05. You And I
06. Won’t Be Long
07. Holy Are U
08. Satisfaction Guaranteed
09. Working For You
10. Message In The Song
11. Put It All To Music
12. Psychic Love
13. Still In Love
14. Dedicated

«Holy Are You», ένα από τα καλύτερα rap tracks του 2009 με τα lyrics στο πλάι του κανονικού link του video.About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος