Κριτικες Δισκων Hip-Hop / R&B

Κριτική Δίσκου: Wale – Attention Deficit


Υπάρχουν κάποια album που εάν δεν ασχολείσαι με την μουσική κατηγορία στην οποία ανήκει λίγο πιο ενεργά (forums, sites κτλ) δεν τα παίρνεις χαμπάρι ότι κυκλοφόρησαν. Αυτή την άποψη φαίνεται να έχει και ο Wale για τον εαυτό του, αφού ο τίτλος του πρώτου του δίσκου είναι «Attention Deficit»

Με το που ξεκινάει το album με τα δυο πρώτα κομμάτια «Triumph» και «Mama Told Me» έχεις την αίσθηση ότι ο συγκεκριμένος rapper έχει κάτι να σου πεί. Ωραίο flow,  ωραίες ρίμες και μερικά punchlines που σου μένουν όταν τα ακούς. Η συνέχεια ακόμα καλύτερη, γιατί μέχρι το πέμπτο κομμάτι υπάρχουν πολύ καλές παραγωγές και συμμετοχές που δίνουν το κάτι παραπάνω όπως Bun B, Jazmine Sullivan. Υπάρχουν και άτομα όπως ο Gucci Mane,  που μπορεί να είναι μετριότατος , αλλά κολλάει πολύ λόγω στυλ στο «Pretty Girls».

Δυστυχώς όλο το καλό πρώτο μέρος του «Attention Deficit» χαλάει στο «Let It Loose». Μια παραγωγή του Pharell , ο οποίος φωνάζει ότι είναι ντεφορμέ τα τελευταία χρόνια σε όποιον δίσκο και να συμμετέχει. Η συνέχεια από εκεί και πέρα έχει κάποια σκαμπανεβάσματα, με τραγούδια που έχουν ωραία και δυναμική ατμόσφαιρα («Chillin’») αλλά και δυο-τρία που τα beats είναι κάπως αδιάφορα (όχι όμως και κακά). Γενικότερα, εάν κρίνω τον ήχο ολόκληρου του album θα έλεγα πως είναι δεμένος. Έχει τραγούδια που ξεχωρίζουν, αλλά και ένα-δυο που θέλουν skip. Πάντως, οι αλλαγές μεταξύ των γρήγορων και των πιο αργών κομματιών είναι αρκετά ομαλές.

Σε αυτό βοηθάει ο Wale που ελέγχει τον ρυθμό στα τραγούδια του και που προσπαθεί σε κάθε κομμάτι να μην βγαίνει εκτός. Στο μεγαλύτερο μέρος το καταφέρνει και αυτό βοηθάει τον ακροατή στο να παρακολουθήσει τα λεγόμενά του. Τα οποία δεν περιορίζονται σε ένα θέμα. Λίγο για τον εαυτό του, λίγο μία επίδειξη των ικανοτήτων του στο rhyming, μπορεί να φτιάξει κανείς μια άλφα εικόνα για το τι εστί Wale. Αν συνυπολογίσουμε και τα σοβαρά τραγούδια όπως το «Diary», τότε βλέπουμε πως ρίχνει πολλά θέματα στο τραπέζι. Ενδιαφέρον, αλλά και ίσως λίγο κουραστικό σε κάποια σημεία. μιας και του λείπει η εμπειρία να κρατήσει ενδιαφέρον το 100% του δίσκου με τόσες εναλλαγές.

Το θέμα είναι πως πρόκειται για ένα δισκογραφικό ντεμπούτο, που αν μη τι άλλο είναι δύσκολο να γίνει τέλειο. Έχει κάποιες φοβερές στιγμές με tracks που σίγουρα θα ακούγονται για αρκετό καιρό, αλλά σε μερικά κομμάτια θέλει δουλειά ακόμα. Στέκεται επάξια δίπλα σε μεγαθήρια όπως Bun B, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως η συμμετοχή του J.Cole που του έκλεψε την παράσταση. Αν μη τι άλλο όμως, το «Attention Deficit» είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα CD αυτού του μήνα, με τον Wale να δημιουργεί ένα σε γενικές γραμμές ποιοτικό hip-hop album για τον μέσω ακροατή που αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον.

 

Βαθμολογία:

Κομμάτια που ξεχώρισα: «Mama Told Me», «Pretty Girls», «Chillin», «Diary»

Tracklist:

01. Triumph
02. Mamma Told Me
03. Mirrors (feat. Bun B )
04. Pretty Girls (feat. Gucci Mane & Weensey (of Backyard Band) )
05. World Tour (feat. Jazmine Sullivan)
06. Let It Loose (Inhibitions) (feat. Pharrell Williams)
07. 90210
08. Shades (feat. Chrisette Michele )
09. Chillin’ (feat. Lady Gaga)
10. TV In The Radio (feat. K’Naan)
11. Contemplate (feat. Rihanna)
12. Diary (feat. Marsha Ambrosius)
13. Beautiful Bliss (feat. Melanie Fiona & J.Cole)
14. Prescription

Το πρώτο single Chillin’ μαζί με την Lady Gaga

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος