Review: Usher – Hard II Love

Τέσσερα χρόνια μετά τον τελευταίο του δίσκο, ο αγαπημένος τραγουδιστής, Usher, επιστρέφει με το “Hard II Love”.  Ο γνωστός performer πέρασε πολλά το διάστημα 2013-14, όπου μεταξύ άλλων έχασε και τον γιο του σε δυστύχημα. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που απείχε από τα μουσικά δρώμενα έως και τα μέσα του 2014 όταν και άρχισαν να τον πιέζει η RCA Records που έχει τα δικαιώματά του. Δυστυχώς, (όπως έμμεσα παραδέχθηκε ο εκπρόσωπός του) η όλη πίεση έγινε εντονότερη μετά την εμπορική αποτυχία του “Chains,” με αποτέλεσμα η δισκογραφική να αναλάβει την επιλογή παραγωγών και συνεργασιών για το συγκεκριμένο album.

Αφήνουμε τον πρόλογο και περνάμε στο «κυρίως γεύμα». Είναι εύκολο να καταλάβει κάνεις ότι κάτι δεν πάει καλά στο συγκεκριμένο LP. Συγκεκριμένα, τόσο η πρώτη εξάδα, όσο και τα “Rivals” και “Make U A Believer” που συναντάμε στην πορεία, είναι κάτω του μετρίου. Σε αυτά τα οκτώ κομμάτια ξεχωρίζουμε με το ζόρι δυο με το πολύ τρεις παραγωγές. Τα feats των Young Thug, Future & Priyanka Chopra είναι άστοχα, ενώ –πέρα από τις μέτριες (προς κακές) παραγωγές- υπήρχαν αρκετές στιγμές όπου νιώσαμε ότι ο Usher προσπαθούσε να βγάλει κάποιον άλλον από μέσα του, να μιμηθεί κατά κάποιον τρόπο συναδέλφους του. Για παράδειγμα, το “Let Me” ως μουσικοσύνθεση, αλλά και γενικότερα σαν στυλ, είναι «καρμπόν» με τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες του Drake, ενώ τo “Downtime” δανείζεται ξεκάθαρα στοιχεία από το φετινό υλικό του Τravis Scott.

Είναι προφανές πως η δισκογραφική θεώρησε ότι με το να κάνει τον Usher να ακούγεται σαν κάποιους άλλους trendy rappers θα κερδίσει χρήματα και θα σημαδέψει μεγαλύτερη επιτυχία. Με την ίδια λογική επιλέχθηκαν και τα feats των καλλιτεχνικά αδύναμων Future & Young Thug. Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι πως το προηγούμενο album του Usher (“Looking For Myself”) είχε σε επίπεδο συνεργασιών τους έμπειρους Rick Ross, Pharrell, Luke Steele, αλλά και τον ταλαντούχο A$AP Rocky. Η διαφορά των συγκεκριμένων artists με τα φετινά πρόσωπα που φιλοξενούνται στον νέο αυτό δίσκο είναι χαώδης.

Στο συγκεκριμένο κομμάτι του album συναντάμε δύο ακόμη tracks και ένα skit (“Mind Of A Man”). Ο λόγος για το “Crash”, το οποίο ναι μεν έχει μία σωστή προσέγγιση και ένα γνώριμο στυλ, ωστόσο δεν είναι αρκετό για να κάνει τη διαφορά. Το δεύτερο είναι το “FWM” που αποτελεί ένα ευχάριστο dance-brake στον δίσκο. Το αποτέλεσμα είναι θετικό, ενώ και η παραγωγή του Pharrell είναι επίσης καλή.

Φτάνουμε στην τελευταία τετράδα, η οποία είναι αυτή που ουσιαστικά σώζει το album, αφού πρόκειται για τέσσερα αξιόλογα τραγουδάκια που φέρουν ξεκάθαρα την σφραγίδα του αγαπημένου τραγουδιστή. Και τα τέσσερα βασίζονται σε σοβαρές παραγωγές και σοβαρούς στίχους, ενώ και το συνολικό αποτέλεσμα θυμίζει τον παλιό, καλό Usher. Το ένα εξ’ αυτών, μάλιστα, (“Champions“) θα βρίσκεται και στο επίσημο soundtrack της ταινίας “Hands Of Stone”.

Συνοψίζοντας, ο Usher παρουσίασε ένα μέτριο project με την ευθύνη της δισκογραφικής του που έκοβε και έραβε στις παραγωγές και στις συνεργασίες. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της τελευταίας τετράδας τραγουδιών, που σώζουν την κατάσταση και ακούγονται ξεκάθαρα ως απελευθερωμένες επιλογές του Usher. Χωρίς το εν λόγω “finale”, το “Hard II Love” θα ήταν σημάδευε την απόλυτη δισκογραφική αποτυχία.

usher-hard-2-love

 

Βαθμολογία:

vote2,5

Κομμάτια που ξεχώρισαν: «Champions», «Stronger», «Hard II Love», «Tell Me», «FWM»

Tracklist:

01. Need U (feat. Priyanka Chopra)
02. Missin U
03. No Limit (feat. Young Thug)
04. Bump
05. Let Me
06. Downtime
07. Crash
08. Make U A Believer
09. Mind Of A Man
10. FWM
11. Rivals (feat. Future)
12. Tell Me
13. Hard II Love
14. Stronger
15. Champions (feat. Ruben Blades)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *