Review: Snoop Dogg – Coolaid

Να που ήρθε και η ώρα για να εστιάσουμε ξανά στον αγαπημένο Snoop Dogg. Ο Snoop, στα 45 του πλέον, αποτελεί με μεγάλη διαφορά τον πιο ενεργό rapper στο «παιχνίδι». Δεκάδες feats κάθε χρόνο και επίσης τρία άλμπουμ και δύο mixtapes μέσα σε μία διετία 2015-16. Δεν τα λες και λίγα, όταν οι περισσότεροι της γενιάς του τα έχουν σχεδόν παρατήσει (με εξαίρεση τον Ε-40). Το “Coolaid” αποτελεί το πιο πρόσφατο ολοκληρωμένο project του αγαπημένου rapper.

Συνοδεύτηκε από τέσσερα singles, τα οποία ήταν όλα μέτρια. “Kush Ups”, “Point Seen Money Gone”, “Legend” & “Coolaid Man” (κατά σειρά) δεν προσέφεραν κάτι ιδιαίτερο στον ακροατή και έδωσε την εντύπωση πως ο βετεράνος rapper θα κυκλοφορούσε ακόμη ένα μέτριο LP. Μετά την διάθεση του “Kush Ups”, ο “Snoop” μας είχε προειδοποιήσει για την επιστροφή του σε πιο “gangsta roots”. Σίγουρα δεν περιμέναμε πως θα έβγαζε κάτι αντίστοιχο με το θρυλικό “Doggystyle”, αλλά επίσης, δεν περιμέναμε και κάτι τόσο μέτριο όσο η τετράδα των πρώτων singles. Αποδείχθηκε, ωστόσο, πως ο Snoop Dogg όντως επέστρεψε σε μία πιο gangsta μουσική, όπως έκανε πολλές φορές άλλωστε εφέτος. Το υλικό που θα βρούμε μέσα στο “Coolaid”, με εξαίρεση τα επίσημα singles και του αδιάφορου “Got Those”, μόνο απαρατήρητους δεν μας αφήνει.

Πάμε να εξετάσουμε τα 16 υπόλοιπα κομματάκια. Το “Ten Toes Down” αποτελεί το πρώτο –πραγματικό- τραγούδι με άρωμα West Coast, όπου μαζί με το “What If” συνθέτουν δύο σοβαρά κομμάτια που καταφέρνουν να «ψήσουν» τον ακροατή. Το “Don’t Know” και η συνεργασία με τον έμπειρο Too Short είναι το πρώτο tune που θα σε κάνει να θες να κουνήσεις το κεφάλι σου, παρουσιάζοντας το τέλειο ορεκτικό για τα “Oh Na Na”, “Side Piece”, “Two Or More” και “Affiliated”, τα τέσσερα καλύτερα κομμάτια του project. Άψογες παραγωγές, από τεράστιους παραγωγούς (Just Blaze, Soopafly, J Dilla, Daz Dillinger κλπ), catchy hooks, μπόλικο West Coast vibe του ’90 και ποιοτικά feats. Πολύ ωραίο είναι επίσης και το “Light It Up” , το οποίο αποτελεί ένα ευχάριστο διάλειμμα από τον gangsta ήχο και με καλοκαιρινές πινελιές.

Τα υπόλοιπα επτά tracks έχουν όλα ένα κοινό, τις εξαιρετικές παραγωγές. Swizz Beatz, Just Blaze, Nottz κλπ άφησαν το στίγμα τους με beats αντάξιες της ιστορίας του ονόματός του, με τον Timbaland να είναι το μόνο «βαρύ» όνομα που μας απογοητεύει. Το θέμα μας είναι πως σε αυτήν την επτάδα υπάρχουν μικρές λεπτομέρειες που δεν αφήνουν τα κομμάτια να θεωρηθούν «καλά» και τα υποβαθμίζουν σε μέτρια, χωρίς -όμως- να αφήνουν μία εντελώς «πικρή» γεύση.

Για παράδειγμα, τα “Revolution” και “Let The Beat Drop” αποτελούν ενδιαφέροντα τραγούδα που όμως δεν ταιριάζουν και τόσο με το υπόλοιπο CD. Το “Let Me See Em Up” έχει ένα ενοχλητικό ρεφρέν και κατά την γνώμη μας θα έπρεπε να αντικατασταθεί από τον Ε-40 ή τον Ty Dolla $ign, που τους έχουμε ξαναδεί σε τέτοιου τύπου hooks. Τα υπόλοιπα τέσσερα tunes, ενώ έχουν καλή μουσικοσύνθεση και το απαραίτητο ύφος, δεν έχουν το ίδιο επίπεδο στίχων με άλλες δημιουργίες του album.

Σε γενικές γραμμές, ο Snoop Dogg παρουσίασε ένα ενδιαφέρον project με πολύ καλά bangers. Ο βετεράνος rapper αποφάσισε να στηριχθεί, κυρίως, σε ποιοτικά ονόματα τόσο σε επίπεδο παραγωγών, όσο και σε επίπεδο feats, βγάζοντας από την «ναφθαλίνη» τους «ξεχασμένους» Suga Free, Trick Trick και Nottz.

Snoop-Dogg-Cool-Aid

Βαθμολογία:

vote3

Κομμάτια που ξεχώρισαν: “Oh Na Na”, “Side Piece”, “Two Or More”, “Affiliated”,  “Don’t Know”

Tracklist:

01. Legend
02. Ten Toes Down
03. Don’t Stop (feat. Too Short)
04. Super Crip
05. Coolaid Man
06. Let Me See Em Up (feat. Swizz Beatz)
07. Point Seen Money Gone (feat. Jeremih)
08. Oh Na Na (feat. Wiz Khalifa)
09. My Carz
10. Two Or More
11. Affiliated (feat. Trick Trick)
12. Feel About Snoop
13. Light It Up (feat. Swizz Beatz)
14. Side Piece
15. Kush Ups (feat. Wiz Khalifa)
16. Double Tap (feat. E-40 & Jazze Pha)
17. Got Those
18. Let The Beat Drop (feat. Swizz Beatz)
19. What If (feat. Suga Free)
20. Revolution (feat. October London)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *