Review: Galantis – Pharmacy

Το συγκεκριμένο review βρισκόταν στην to-do-list της σελίδας εδώ και αρκετούς μήνες, αφήνοντας ουσιαστικά ένα πολύ δυναμικό δισκάκι στην σκιά των μεγάλων κυκλοφοριών. Αν οι Galantis είχαν ένα πιο ισχυρό brand name, το εν λόγω LP θα έκανε μία εξαιρετική πορεία στα μεγαλύτερα charts της ηλεκτρονικής σκηνής. Ο λόγος απλώς: το «Pharmacy» είναι γεμάτo στα hits και στην θετική EDM ενέργεια.

«In My Head», «Gold Dust», «Runaway (U & I)», αυτοί είναι οι τίτλοι των κομματιών που μονοπώλησαν για αρκετό διάστημα τις tracklists των μεγάλων Djs αλλά και των ακροατών, εξαιτίας της χαρακτηριστικής ενέργειας και θετικής αύρας που εκπέμπουν. Είτε με πιο παιχνιδιάρικα hooks, είτε με μία πιο βαθιά συναισθηματική vocal εμπειρία, οι Galantis προσπαθούν να προωθήσουν την EDM με την ήρεμη δύναμη του πιάνου και τα εμφατικά μελωδικά drops.

Και η λέξη «εμφατικά» δεν σημαίνει απαραίτητα την χρήση σκληρών big room drops. Οι Galantis επιμένουν σε μία πιο χρωματιστή ενορχήστρωση η οποία διακρίνεται φυσικά και στα υπόλοιπα τραγούδια του «Pharmacy» και όχι μόνο στις γνωστές επιτυχίες. Όταν έχεις βέβαια τρεις-τέσσερις εξαιρετικές ιδέες, είναι δύσκολο να βρεις καλύτερες ακολουθώντας μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση χωρίς να τραυματίσεις την συνολική εικόνα του πρώτου σου δίσκου. Το συγκεκριμένο ρίσκο το φοβήθηκαν ξεκάθαρα οι ταλαντούχοι παραγωγοί, με αποτέλεσμα τα 43 λεπτά να περνούν σαν σίφουνας που ακολουθεί μία συγκεκριμένη πορεία.

Αυτό ακούγεται σούπερ για κάποιον που λατρεύει τον progressive ήχων του διδύμου, αλλά άσχημο για κάποιον που αρέσκεται να ακούει διαφορετικά πράγματα και στοιχεία σ’ ένα ολοκληρωμένο LP. Με εξαίρεση το «Peanut, Butter Jelly» και την ιδιαίτερη neo-disco προσέγγισή του, τα λιγότερα γνωστά tracks μοιάζουν με τα λιγότερο καλά «αδερφάκια» των μεγάλων ηχητικών highlights. Μπορεί τα παιδιά να είναι φοβερά σε αυτό που κάνουν αυτή την περίοδο, αλλά θα μπορούσαν εύκολα να δοκιμάσουν περισσότερα πράγματα που δεν θα μοιραζόντουσαν τόσα πολλά κοινά στοιχεία με τα τραγούδια που αντιπροσωπεύουν την βιτρίνα του δίσκου.

Οι Galantis φοβήθηκαν χωρίς λόγο τα πειράματα και το υπερπροστατευτικό τους ύφος αδίκησε το κατά τα άλλα θετικότατο «Pharmacy». Η χαρμόσυνη funkιά του «Peanut, Butter, Jelly» και το μελαγχολικό vocal sample του «Dancin’ To the Sound of a Broken Heart» συνυπήρχαν χωρίς κανένα πρόβλημα με το υπόλοιπο οικοδόμημα. Μιλάμε για δύο κομμάτια που δεν είναι μόνο διαφορετικά σε σχέση με τις υπόλοιπες παραγωγές, αλλά ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες ακόμη και όταν τα συγκρίνει κανείς μεταξύ τους. Παρ’ όλα αυτά, η βάση είναι ακριβώς η ίδια: ξεκινάμε ήρεμα, ανεβάζουμε τον ρυθμό, μερικές φορές πέφτει και το πιάνο και στα drops τα δίνουμε «όλα» με μία έξτρα δόση χορευτικών μελωδιών.

Αντικειμενικά, αυτό το concept δεν είναι κακό. Το «Don’t Care» το απολαμβάνεις σαν clubber ακόμα και όταν αράζεις σπίτι σου με τα ακουστικά σου. Ακούγοντάς το όμως ως το ενδέκατο κομμάτι μετά από την λαίλαπα των μεγάλων συνθέσεων και λίγο πριν το επικό «You», χάνει σε δυναμική και συναίσθημα. Το γεγονός βέβαια ότι συγκρίνουμε τα υπόλοιπα τραγούδια με singles που θα μπορούσαν πέρσι και φέτος να μπουν στις λίστες με τα καλύτερα EDM singles της χρονιάς αποδεικνύει και κάτι άλλο. Οι Σουηδοί έχουν τρομερά αυτιά και αναγνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συνδυαστούν τα στοιχεία της παραγωγής, των lyrics και των vocals ταλαντούχων τραγουδιστών ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα μεγάλο hit. Το να υπάρχουν τέσσερις επιτυχίες αυτού του βεληνεκούς σε έναν μόνο δίσκο είναι φοβερό στοιχείο, ακόμη και αν στηρίζεται σε μία συγκεκριμένη βάση, σε μία συνταγή που δεν αλλάζει.

Οπότε κατά κάποιον τρόπο, τα διαμάντια του δίσκου επισκιάζουν τα υπόλοιπα tracks τα οποία δεν είναι σε καμία περίπτωση κακά ή μέτρια. Το καλύτερο στοιχείο του θετικότατου ντεμπούτου των παιδιών, η δυνατή πλευρά του LP, αποτελεί και την μοναδική αδυναμία του «Pharmacy». Oι Galantis μπορούν να ανακηρυχθούν εύκολα ως οι top newcomers στον τομέα των hit-oriented EDM beats, παραγωγές που παντρεύουν πανέμορφα το progressive ύφος και τα χαρακτηριστικά τους synths με μία ανάλαφρη Neo-Pop γραφή στους στίχους, αλλά παράλληλα εγκλωβίστηκαν εν μέρει στο εν λόγω concept, μη μπορώντας να το πάνε και ένα βήμα παραπέρα, ανακαλύπτοντας διαφορετικούς ορίζοντες.

Galantis-Pharmacy-beattown

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Gold Dust», «In My Head», «Runaway (U & I)», «You»

Tracklist:

01. Forever Tonight
02. Gold Dust
03. In My Head
04. Runaway (U & I)
05. Dancin’ To the Sound of a Broken Heart
06. Lounder Harder Better
07. Kill ‘Em With The Love
08. Call If You Need Me
09. Peanut Butter Jelly
10. Firebird
11. Don’t Care
12. You
13. Water

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *